Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Powell (Fed) σε Trump: Απαραίτητη η ανεξαρτησία της Fed

Μήνυμα Powell (Fed) σε Trump: Απαραίτητη η ανεξαρτησία της Fed
Στην ανάγκη για ανεξαρτησία της Fed από πολιτικές πιέσεις, αναφέρθηκε ο J. Powell σε ομιλία του
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να είναι η τράπεζα «απόλυτα ελεύθερη», απαντώντας στις πιέσεις Trump για περαιτέρω μείωση στα επιτόκια.
Σε μια σύντομη ομιλία για τον πρώην πρόεδρο της Fed Marriner Eccles, ο Powell επαίνεσε την κληρονομιά του Eccles, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Fed από το 1934 έως το 1948 και προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε η έδρα της κεντρικής τράπεζας.
«Ίσως το πιο σημαντικό, από την πλευρά μου ως πρόεδρος της Fed, ο Eccles είναι υπεύθυνος περισσότερο από οκάθε άλλον για το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σήμερα μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα - μια κεντρική τράπεζα ικανή να λαμβάνει αποφάσεις με το μακροπρόθεσμο συμφέρον της οικονομίας , χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πολιτικές πιέσεις της στιγμής», δήλωσε ο Powell, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο πρόεδρος της Fed δεν κατονόμασε καθόλου τον Donald Trump κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
«Σας αφήνω με αυτή τη δήλωση του Marriner, που είναι χαραγμένη σε μια πλάκα στο κτίριο Eccles: Η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας πρέπει να είναι απολύτως απαλλαγμένη από τους κινδύνους του πολιτικού και ιδιωτικού ελέγχου, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό », υπογράμμισε ο Powell.
Ο Powell δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο για να προχωρήσει σε μια πιο επιθετική δημοσιονομική πολιτική.
Ο ίδιος είναι αντίθετος, αν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη μειώσει δύο φορές τα επιτόκια φέτος, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο 2019.
Από την Fed υπάρχουν λίγες ενδείξεις για το εάν θα μειώσουν εκ νέου τα επιτόκια στο τέλος του Οκτωβρίο, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές ευελπιστούν ότι θα το κάνουν, εξαιτίας των αρνητικών οικονομικών στοιχείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης