Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kurz (Αυστρία): Με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης «ανά χείρας» ξεκινά διερευνητικές επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης

Kurz (Αυστρία): Με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης «ανά χείρας» ξεκινά διερευνητικές επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης
Τις διερευνητικές επαφές με τους αρχηγούς των άλλων τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, θα ξεκινήσει άμεσα ο νικητής των πρόωρων εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου και πρώην καγκελάριος Kurz
Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε σήμερα (7/10) ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Alexander van der Bellen, στον νικητή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου, τον πρώην καγκελάριο Sebastian Kurz, ως αρχηγό του Λαϊκού κόμματος, το οποίο και ήρθε πρώτο, έχοντας την πεποίθηση, όπως τόνισε, ότι ο Kurz θα είναι σε θέση να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση (συνασπισμού) της χώρας.
Στη σύντομη προσφώνησή του μετά την ανάθεση της εντολής, ο Αυστριακός πρόεδρος τόνισε πως η «κλιματική καταστροφή» θα πρέπει να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι επιπλέον στόχος θα πρέπει να είναι «μία ισχυρή Αυστρία σε μία ενισχυμένη Ευρώπη».
Επισημαίνοντας, πως «ο προεκλογικός αγώνας πέρασε και ήλθε η ώρα της αναζήτησης λύσεων», ο Alexander van der Bellen κάλεσε τα κόμματα να διεξαγάγουν ειλικρινείς διαπραγματεύσεις, και να προτάξουν σε αυτές το καλό της χώρας και όχι τακτικισμούς για κομματικά συμφέροντα.
Η έναρξη των διαδοχικών διερευνητικών επαφών του εντολοδόχου καγκελάριου Sebastian Kurz, οι οποίες θα διεξαχθούν κατά σειρά ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή, θα ξεκινήσει λίγο πριν από το μεσημέρι της Τρίτης 8/10, με την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Pamela Rendi Wagner.
Θα ακολουθήσει το απόγευμα η συνάντηση με τον αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Norbert Hofer, το οποίο συμμετείχε με το Λαϊκό Κόμμα στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού, μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019.
Για το πρωί της Τετάρτης προγραμματίζεται η συνάντηση του Sebastian Kurz με την αρχηγό του μικρότερου κόμματος ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Beate Meinl-Reisinger και το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τον αρχηγό των Πράσινων Werner Kogler, που θεωρείται από τους πολιτικούς παρατηρητές στη Βιέννη, ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος του Λαϊκού Κόμματος.
Ο Sebastian Kurz έχει την ευχέρεια τριών επιλογών για τον κυβερνητικό εταίρο του, καθώς ο ίδιος θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 92 εδρών, στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής , τόσο με τους Σοσιαλδημοκράτες (δεύτερο σε δύναμη κόμμα), όσο με το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως επίσης με τους Πράσινους.
Μία εκ νέου κυβερνητική συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ελευθέρων θα πρέπει μάλλον να αποκλείεται, καθώς ο νέος αρχηγός των Ελευθέρων Norbert Hofer ανακοίνωσε την «επανεκκίνηση» του κόμματος και το πέρασμά του στην αντιπολίτευση, έπειτα από τις μεγάλες απώλειες του στις εκλογές (στις οποίες μείωσαν το ποσοστό του στο 16% έναντι του 26% στις προηγούμενες εκλογές του Οκτωβρίου 2017).
Ωστόσο, ο ίδιος, στις δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκ νέου συγκυβέρνησης των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα, σε περίπτωση που αυτό δεν κατορθώσει τελικά να προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες είτε με τους Πράσινους.
Ιδιαίτερα προβληματικός θεωρείται ένας εκ νέου συνασπισμός Λαϊκού και Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όπως συνέβαινε τελευταία μεταξύ Ιανουαρίου 2007 και Δεκεμβρίου 2017, αλλά τότε με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες ως μεγαλύτερο κόμμα.
Ως αιτία αναφέρονται οι μεγάλες διαφορές τους σε σειρά θεμάτων, αλλά και το γεγονός ότι ως ο τότε υπουργός Εξωτερικών και νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, ο Sebastian Kurz είχε καταγγείλει την κυβερνητική συνεργασία τους τον Μάιο του 2017 προκαλώντας τις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, στις οποίες ο ίδιος αναδείχθηκε νικητής, αναλαμβάνοντας δύο μήνες αργότερα επικεφαλής της συγκυβέρνησης με το Κόμμα των Ελευθέρων.
Παρατηρητές στη Βιέννη θεωρούν πως για τη διαγραφόμενη ως πιθανότερη κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στα δύο κόμματα που αναδείχθηκαν οι δύο «μεγάλοι νικητές» των πρόσφατων πρόωρων εκλογών, το Λαϊκό Κόμμα και οι Πράσινοι, θα πρέπει στις ηγεσίες και στα όργανά τους να προηγηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες προσαρμογής σε ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα.
Αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο και θα απαιτηθούν παραχωρήσεις και συμβιβασμοί από τις δύο πλευρές, για παράδειγμα από πλευράς Λαϊκού Κόμματος στο «προσφυγικό-μεταναστευτικό» και από πλευράς Πράσινων στο θέμα της «κλιματικής αλλαγής», που αποτέλεσε ζήτημα πρωταρχικής προτεραιότητας κατά την προεκλογική τους εκστρατεία.
Υπενθυμίζεται ότι αιτία της πρόσφατης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στην Αυστρία, υπήρξε η διάλυση στα τέλη Μαίου, του κυβερνητικού συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, έπειτα από τις συνταρακτικές αποκαλύψεις και το διεθνή σάλο του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστού ως «Υπόθεση Ίμπιζα».
Στο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αρχηγός των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριος Heinz Christian Strache, εναντίον του οποίου διενεργείται ήδη έρευνα για απιστία από την Γενική Εισαγγελία και ο ίδιος ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη την πλήρη απόσυρσή του από την πολιτική, ενώ το κόμμα του εξετάζει το ενδεχόμενο της οριστικής διαγραφής του ως μέλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης