Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες διώχνουν καταθέσεις - «Χαρίζουν» τον δημόσιο τομέα στην ΤτΕ

Οι ελληνικές τράπεζες διώχνουν καταθέσεις - «Χαρίζουν» τον δημόσιο τομέα στην ΤτΕ
Τα περιθώρια αναζήτησης καλύτερων αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις στενεύουν ασφυκτικά
Εναν χρόνο νωρίτερα μάλλον δε θα το πίστευε κανείς αλλά οι ελληνικές τράπεζες  στην παρούσα φάση διώχνουν τις καταθέσεις.
Οπως διευκρινίζουν τραπεζικά στελέχη, διώχνουν τις ακριβές καταθέσεις ωστόσο θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως όλες οι καταθέσεις πια είναι ακριβές για τις ελληνικές τράπεζες με δεδομένο πως πρέπει να καταβάλουν σημαντικά ποσά στην ECB για την πλεονάζουσα ρευστότητα.
Το δεδομένο αυτό αλλάζει πολλά έως και πάρα πολλά στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Οι τράπεζες επιχειρούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές αλλά με έναν διαφορετικό σε σχέση με πριν τρόπο.
Και τούτο δεν το επιχειρούν μόνον οι μεγάλες συστημικές τράπεζες αλλά και οι μικρότερες οι οποίες επιχειρούσαν με κάθε τρόπο και κάθε κόστος να αντλήσουν ρευστότητα μέσω καταθέσεων πληρώνοντας μεγάλα τιμήματα σε όσους τους την παρείχαν.
Τώρα ευχαρίστως αφήνουν μεγάλες καταθέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα να κατευθυνθούν προς την Τράπεζα της Ελλάδος και ουδόλως επιμένουν στην παραμονή των καταθέσεων αυτών στα γκισέ τους.
Τα επιτόκια κατά μέσο όρο κινούνται στο 0,50%.
Οι συστημικές τράπεζες κατ' ανώτατο όριο για τα μεγάλα ποσά στις προθεσμίες δεν δίνουν απόδοση μεγαλύτερη του 0,40% και αφήνουν αβίαστα τις καταθέσεις να κατευθυνθούν αλλού αν ο πελάτης δε συμφωνεί με την απόδοση.
Πάντως τα περιθώρια αναζήτησης καλύτερων αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις στενεύουν ασφυκτικά αφού ακόμη και οι μικρότερες τράπεζες έχουν περιορίσει τα επιτόκια στις προθεσμίες και για το νέο χρήμα.
Ηδη τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας έχουν επαρκή ρευστότητα με βάση και την ασθενική πιστωτική επέκταση επομένως δεν έχουν ανάγκη να προσελκύσουν περαιτέρω καταθέσεις σημείωναν παράγοντες που γνωρίζουν καλά την αγορά.
Σε μία περίοδο που η ανάγκη είναι επιτακτική για περαιτέρω μείωση του κόστους και με δεδομένο πως οι οικονομίες που κάνουν οι τράπεζες είναι πραγματικά μεγάλες λίγοι είναι οι τρόποι που έχουν στη διάθεσή τους τα πιστωτικά ιδρύματα για περιορισμό του κόστους τους.
Οσο λοιπόν τα επιτόκια δεν ευθυγραμμίζονται με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά τα οποία έχουν κατέλθει στο 0,10% δύσκολα θα βγουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στο κυνήγι των καταθετών.
Αλλωστε όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη δεν είναι εύκολη η ευθυγράμμιση των ελληνικών επιτοκίων με τα διεθνή καθώς θα πρέπει να υπάρξει και αντίστοιχη ευθυγράμμιση στην πιστωτική επέκταση που είναι περίπου αδύνατον να πραγματοποιηθεί με τόσα κόκκινα δάνεια.
Η ανάπτυξη πάλι εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε ενίσχυση των καταθέσεων όπως συμβαίνει ήδη.
Ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ η αύξηση των καταθέσεων από νοικοκυριά τον Αύγουστο με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να φθάσει στα 114,2 δισ. ευρώ. Αξιοσημειώτο είναι το γεγονός ότι η εισροή νέων καταθέσεων στο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου προσέγγισε τα 2,7 δισ. ευρώ (2,684 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αύξηση κατά 1,021 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Αύγουστο του 2019 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 1,604 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,2% από 6,5% τον προηγούμενο μήνα.
Το συνολικό τους υπόλοιπο διαμορφώθηκε στο τέλος Αυγούστο σε 139,7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο οι συντηρητικοί καταθέτες καθώς νιώθουν πως δεν θα αργήσει ο χρόνος εκείνος που οι καταθέσεις θα παρέχουν αρνητική απόδοση απομειώνοντας το κεφάλαιο  ήδη ψάχνονται προς τα σύνθετα προϊόντα αλλά και προς την αγορά των ομολόγων στο πλαίσιο του ότι η χώρα ανακτά αξιοπιστία.
Οι πιο ψαγμένοι πάντως αναφέρουν πως σύντομα θα περάσουμε σε άλλη εποχή διαχείρισης με ηλεκτρονικό νόμισμα και διάθεση ανάληψης υψηλότερου κινδύνου, ιδιαίτερα εφόσον η τραπεζική ενοποίηση πάψει να είναι ατελής.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης