Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δύσκολο το παζλ της συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων - Συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Δύσκολο το παζλ της συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων - Συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς
Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην καθιέρωση διαδικασιών για να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους οι Έλληνες του εξωτερικού
Παρά το γεγονός ότι φαντάζει δύσκολο έως ανέφικτο αυτή την ώρα να συμπληρωθεί το παζλ για την συναίνεση των πολιτικών κομμάτων σε ότι αφορά την ψήφο των αποδήμων οι συνεννοήσεις του Μεγάρου Μαξίμου έγιναν προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης  να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς επί των προθέσεων της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Σε κάθε περίπτωση, αρχής γενομένης από τις έντεκα το πρωί της Παρασκευής και με πρώτο επισκέπτη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, θα ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Θα ακολουθήσει στις δώδεκα και τέταρτο, τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές, το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 17:00 με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Κυριάκο Βελόπουλο στις 18:00 ενώ μία ώρα αργότερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η ψήφος των εκτός επικρατείας Ελλήνων όπως επισήμως αναφέρει στην τηλεφωνική πρόσκληση που μεταφέρει στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης.
Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην καθιέρωση διαδικασιών για να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους οι Έλληνες του εξωτερικού.
Διαδικασίες οι οποίες εκκρεμούν, σχεδόν δύο δεκαετίες καθώς δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής η πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής, δηλαδή 200 ψήφων για να μπορέσει να περάσει ο σχετικός νόμος όπως ορίζει το αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2001. Ο πρωθυπουργός θα καταβάλει προσπάθεια να κάμψει τις αντιρρήσεις που φαίνεται να υπάρχουν σε ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σίγουρα στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν θέλει να μετρούν στο σύνολο της επικράτειας οι ψήφοι των αποδήμων του ελληνισμού, κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι και αντισυνταγματικό γιατί θα έχουμε δύο διαφορετικής βαρύτητας ψήφους.
Δηλαδή, η ψήφος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό αλλά θα έρθουν να ψηφίσουν θα προσμετράται κανονικά.
Ενώ,η ψήφος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό αλλά θα ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, θα μετράει μόνο για την εκλογή δύο ή τριών βουλευτών επικρατείας.
Και πέραν αυτού, είναι, όπως λένε από την κυβέρνηση, προσβλητικό για τους ομογενείς που τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και πιο πρόσφατα υποχρεώθηκαν να φύγουν από τη χώρα λόγω και της οικονομικής κρίσης που είχαμε.
Μένει να δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι το παζλ διαφαίνεται, ως αυτή την ώρα τουλάχιστον, ανέφικτο, διότι οι διακόσιες ψήφοι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν. Ωστόσο, στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουν.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα θα επιμείνει ότι η εν λόγω ρύθμιση πρέπει να περάσει με 300 ψήφους και γι αυτό προσέρχεται με ανοιχτά χαρτιά, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και όχι με έτοιμο νομοσχέδιο.
Απλώς θα διατυπώσει τις προτάσεις του και θα ακούσει και τις προτάσεις των συνομιλητών του με στόχο να βρεθεί η κοινή συνισταμένη και να επιλυθεί αυτό το χρονίζων ζήτημα καθώς εδώ και δύο δεκαετίες ορίζεται στο Σύνταγμα ότι πρέπει να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος ή όποιος άλλος τρόπος για να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες εκτός Ελλάδος.
Και αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί.
Να δούμε αν ήρθε η ώρα και αυτό, θα το γνωρίζουμε την ερχόμενη Παρασκευή.  

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης