Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έχετε διερωτηθεί γιατί ενώ η οικονομία αναπτύσσεται το χρηματιστήριο έχει κολλήσει και οι τραπεζικές μετοχές είναι στάσιμες;

Έχετε διερωτηθεί γιατί ενώ η οικονομία αναπτύσσεται το χρηματιστήριο έχει κολλήσει και οι τραπεζικές μετοχές είναι στάσιμες;
Δεν μπορεί να προσφέρει κάτι άλλο, κούρασε, εξαντλήθηκε η προσδοκία και πλέον όλοι έχουν προσγειωθεί στην ωμή πραγματικότητα που είναι η εξής… ακόμη έχει πολύ δρόμο η Ελλάδα για να ορθοποδήσει.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στόχο για το ΑΕΠ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το 2020 στο 2,8% και η χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε ατάραχη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να δείξει έργο και συνεχίζει τις επαφές με τους ξένους επενδυτές.
Ενώ υπάρχει πρόσφορο έδαφος… η χρηματιστηριακή αγορά έχει κολλήσει και οι τραπεζικές μετοχές είναι στάσιμες.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Οι τζίροι και γενικώς οι συναλλαγές έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα Αυγούστου δηλαδή διακοπών και το ερώτημα είναι τι συμβαίνει;
Υπάρχει η μεγάλη εικόνα και η μικρή εικόνα του ελληνικού μικρόκοσμου.
Πριν λίγο καιρό το bankingnews είχε αναφέρει ότι το πάρτι για το 2019 τελείωσε και η αγορά δεν θα καταφέρει να διαφοροποιηθεί.
Η μεγάλη εικόνα απαρτίζεται από στοιχεία που δεν εμπνέουν επενδυτική εμπιστοσύνη.
Οι αποτιμήσεις διεθνώς σε μετοχές και ομόλογα βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, οι αγορές δεν έχουν ανοδικά περιθώρια.
Η ΕΚΤ συνεχίζει την πολιτική χειραγώγησης της αγοράς μέσω της νομισματικής και ποσοτικής χαλάρωσης.
Πλέον δεν υπάρχουν ουσιώδη περιθώρια στις μετοχές και στα ομόλογα.
Πιο πιθανό είναι οι αγορές να διορθώσουν παρά να σημειώσουν νέο ανοδικό ράλι.
Το ζήτημα λοιπόν της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ πρέπει να αντιμετωπιστεί και από μια άλλη οπτική γωνία.
Η ποσοτική χαλάρωση στο αρχικό της στάδιο δημιούργησε επενδυτικές προσδοκίες, σήμερα δημιουργεί αβεβαιότητα και φόβο, έχει εξασθενίσει η επίδραση στις αγορές.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα πρέπει να εκτιμηθεί ο σοβαρός κίνδυνος ότι η Γερμανία πλησιάζει σε ύφεση, η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται.
Από την μια ο Trump ο αμερικανός Πρόεδρος πιέζει την FED να μειώσει τα επιτόκια αλλά από την άλλη οι αγορές αξιολογούν την πίεση αυτή ως αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας.
Πλέον τα πυρομαχικά των κεντρικών τραπεζών δεν πείθουν τις αγορές.
Ήδη ορισμένοι μιλούν για το πρόγραμμα ρήψης χρημάτων από το ελικόπτερο δηλαδή το πρόγραμμα με βάση το οποίο π.χ. η ΕΚΤ αντί να αγοράζει ομόλογα κρατών να δίνει χρήματα απευθείας στους πολίτες με κάποιο μηχανισμό.
Αυτό θα ήταν βεβαίως και η καταστροφή των οικονομιών και των αγορών, θα ήταν απόδειξη αδιεξόδου.
Και ενώ το αδιέξοδο δεν μπορεί να κρυφτεί υπάρχουν και άλλα ζητήματα, οι τράπεζες εγγράφουν απώλειες εσόδων 24 εκατ λόγω των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων, τα διαφυγόντα κέρδη για τα ασφαλιστικά ταμεία από τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα, ξεπερνούν τα 100 δισεκ.
Το Brexit είναι επίσης σοβαρό πρόβλημα και πλησιάζει ενώ πρέπει να προστεθεί ο εμπορικός πόλεμος και βεβαίως εντάσεις σε περιφερειακό επίπεδο όπως η θρασύτητα της Τουρκίας στην περιοχή που γειτνιάζει με την Ελλάδα.
Σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχει κανένα ουσιώδες κίνητρο ώστε οι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα.
Πέραν της μεγάλης εικόνας, υπάρχει και ο ελληνικός μικρόκοσμος.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι μπορεί να επιτύχει 2,8% ΑΕΠ το 2020 και το ερώτημα είναι εφικτός ο στόχος αυτός;
Η απάντηση είναι ότι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για το ΑΕΠ το 2020 εξαρτάται από το εάν εμφανιστεί η ύφεση στην Γερμανία.
Με ύφεση στην Γερμανία, η Ελλάδα δεν θα πιάσει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 2,8%.
Το 2,8% δεν είναι 4% που υποστήριζε η ελληνική κυβέρνηση και δεν απέχει και πολύ από το 2,2% που είχε εκτιμήσει το ΔΝΤ… για το 2019.
Οι τράπεζες έχουν πιστέψει λανθασμένα οι επενδυτές ότι οι μετοχές τους θα πάνε καλύτερα.
Η θέση του bankingnews είναι ότι για να επιλυθεί με σοβαρότητα το ζήτημα των NPEs θα πρέπει να δαπανηθούν 4-5 δισεκ. κεφάλαια.
Συν τοις άλλοις το σχέδιο Ηρακλής με τις παρεχόμενες εγγυήσεις είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αλλά θα πρέπει να πληρώσουν προκαταβολικά τους τόκους των εγγυήσεων.
Το 2020, τα κεφάλαια των τραπεζών θα μειωθούν και θα μειωθούν και τα κέρδη των τραπεζών.
Σε ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας γιατί να πάρει ρίσκο ένας ξένος επενδυτής;
Η ψευδαίσθηση ότι το Ελληνικό είναι μεγάλη επένδυση 8 δισεκ. και θα αλλάξει το επενδυτικό κλίμα… θα διαψευστεί.
Το Ελληνικό θα έχει αξία όταν θα αρχίσει να λειτουργεί.
Τώρα στην φάση της κατασκευής δεν έχει επενδυτικό ενδιαφέρον πλην των εταιριών που θα εμπλακούν και σίγουρα δεν έχει εθνική διάσταση όπως παρουσιάζεται.

Συμπέρασμα

Η εικόνα της αγοράς είναι αναμενόμενη.
Δεν μπορεί να προσφέρει κάτι άλλο, κούρασε, εξαντλήθηκε η προσδοκία και πλέον όλοι έχουν προσγειωθεί στην ωμή πραγματικότητα που είναι η εξής… ακόμη έχει πολύ δρόμο η Ελλάδα για να ορθοποδήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης