Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τριμερής στο Κάιρο - Μητσοτάκης: Καταδικάσαμε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας - Αναστασιάδης: Η Άγκυρα μολύνει το κλίμα

Τριμερής στο Κάιρο - Μητσοτάκης: Καταδικάσαμε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας - Αναστασιάδης: Η Άγκυρα μολύνει το κλίμα
Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και οι ενέργειες της Τουρκία βρέθηκαν στο επίκεντρο της 7ης Τριμερούς Συνόδου Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου
Στο επίκεντρο της 7ης Τριμερούς Συνόδου Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου στο Κάιρο βρέθηκε η τουρκική προκλητικότητα και οι ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε κοινές τους δηλώσεις μετά τη Σύνοδο, οι τρεις ηγέτες καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας τονίζοντας ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel-Fattah al-Sisi, να τονίζει την ανάγκη για σταθερότητα στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε μια δίκαιη λύση του κυπριακού και καταδίκασε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, ενώ Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο για την έμπρακτη αλληλεγγύη τους μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις.

al-Sisi: Πρέπει να επιλύσουμε την κυπριακή κρίση.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος υποστήριξε «πρέπει να δημιουργήσουμε νόμους και υπόβαθρο ώστε να καταπολεμήσουμε την εκστρατεία εξάπλωσης της τρομοκρατίας» και συμπλήρωσε «επικροτούμε όλες τις ενέργειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης καθώς και τις στρατιωτικές ενέργειες στη Λιβύη με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ».
Παράλληλα, καταδίκασε τη χρήση βίας στη Συρία.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο al-Sisi δήλωσε ότι «η σταθερότητα στην περιοχή πρέπει να είναι πρωταρχικός σκοπός.
Πρέπει να επιλύσουμε την κυπριακή κρίση.
Πρέπει να προωθήσουμε την προσέγγιση αφρικανικών χωρών - ΕΕ».

Μητσοτάκης: Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η σημερινά συνάντηση «είναι απόδειξη του πόσο έχουν ενδυναμωθεί οι δεσμοί μας.
Συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με σταθερό γνώμονα την προώθηση ευημερίας, ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας».
Επίσης υποστήριξε ότι η Αίγυπτος είναι «σταθερός σύμμαχος στη μάχη κατά τς διεθνούς τρομοκρατίας και τόπος ανάσχεσης μεταναστευτικών ροών.
Δέχεται 5 εκατ. μετανάστες από την Αφρική και καταπολεμά δίκτυα διακίνησης χωρίς να ζητά ανταλλάγματα».
Παράλληλα, τόνισε «εκφράσαμε τη στήριξή μας στον Ν.Αναστασιάδη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.
Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου».

Αναστασιάδης: Οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στο Κυπριακό υποστήριξε ότι στόχος είναι η επανέναρξη των συζητήσεων σε κλίμα που θα δημιουργεί προοπτικές εποικοδομητικού διαλόγου.
«Οι ενέργειες της Τουρκίας μολύνουν το κλίμα και αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης ευρύτερων συνεργασιών στην περιοχή.
Οι μονομερείς και απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας απέχουν από αυτή την αρχή».
Τέλος εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς Ελλάδα και Αίγυπτο για την έμπρακτη αλληλεγγύη τους μπροστά στις προκλήσεις της Τουρκίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης