Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Αντιμέτωπες με έξι θανάσιμες παγίδες οι αγορές – Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές

tags :
Nomura: Αντιμέτωπες με έξι θανάσιμες παγίδες οι αγορές – Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές
Υποχώρηση του S&P 500 στις 2.853 μονάδες αποτελεί σήμα πώλησης για τους επενδυτές
Τη σειρά των αρνητικών δεδομένων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι εάν ο S&P 500 υποχωρήσει των 2.853 μονάδων τότε έφθασε η εποχή των πωλήσεων, εξετάζει σε νέο report της η Nomura.
Σημειώνεται ότι οι αγορές έχουν δεχθεί το τελευταίο διήμερο έναν καταιγισμό αρνητικών ειδήσεων:

1. Οι ΗΠΑ εξετάζουν εκ νέου το ενδεχόμενο να περιορίσουν τις επενδύσεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις αλλά και συνταξιοδοτικά ταμεία στην Κίνα,
2. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ οι Κινέζοι διαπραγματευτές που έχουν φθάσει στις ΗΠΑ θα έχουν μία… σύντομη επίσκεψη,
3. Πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μία νέα σειρά περιορισμών για πλειάδα τεχνολογικών επιχειρήσεων από την Κίνα,
4. Επανέρχονται στο προσκήνιο οι υψηλές πιθανότητες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία,
5. Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για την «προσγείωση» της παγκόσμιας ανάπτυξης, με τον κινεζικό Caixin PMI να υποχωρεί στο 51,2 και
6. Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό τεσσάρων ετών, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (NFIB Small Business Optimism Inex) αποδυναμώθηκε τον Σεπτέμβριο 2019 για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν τον Charlie McElligott ειδικό τεχνικών αναλύσεων της Nomura στην εκτίμηση ότι μία πιθανή συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας σε εμπορικό επίπεδο είναι μάλλον δύσκολη, με τις αγορές να αρχίζουν να προσαρμόζονται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έστω και εάν το πράττουν σταδιακά.

Φυσικά στη Wall Street υπάρχει και μία ακόμη ανησυχία, η οποία αφορά το μέλλον του προέδρου Trump, μετά και την παραπομπή του.
Ο McElligott θεωρεί, πάντως, ότι ο Trump δεν προτίθεται να αλλάξει ρητορική σε κανένα «καυτό» ζήτημα είτε αυτό αφορά τις ισχυρές πιέσεις που ασκεί στη Fed για πιο επιθετική μείωση των επιτοκίων, είτε τη σκληρή του στάση έναντι της Κίνας σε θέματα εμπορίου και όχι μόνο.
Επιπρόσθετα η αγορά γνωρίζει ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί μία σειρά προβλημάτων με την Κίνα (κλοπή τεχνολογικών επιτευγμάτων, hacking, dumping, παροχή χρηματοδότησης από την κινεζική κυβέρνηση σε κρατικές επιχειρήσεις, το θέμα της ουσίας fentanyl και φυσικά η χειραγώγηση του γουάν) τότε ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα είναι ελλιπής.
Όσο για τον αναλυτή της Nomura τονίζει ότι εάν ο S&P 500 υποχωρήσει στο επίπεδο των 2.873,55 μονάδων αυτό θα αποτελέσει «σήμα πώλησης», ενώ εάν αποδυναμωθεί στις 2.858,52 μονάδες, θα υπάρξουν αρκετοί θεσμικοί επενδυτές που θα αυξήσουν σταδιακά τις θέσεις short.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης