Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι παραγωγοί Υδατοκαλλιεργειών συνασπίζονται ενάντια στους Τούρκους

tags :
Οι παραγωγοί Υδατοκαλλιεργειών συνασπίζονται ενάντια στους Τούρκους
Προβάλλουν την ποιότητα ως αντίβαρο στις χαμηλές τιμές των Τούρκων
Η ποιότητα θα είναι το «διαβατήριο» των επώνυμων ελληνικών ψαριών των  ιχθυοκαλλιεργειών στις διεθνείς αγορές.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προβολής και προώθησης των επώνυμων ψαριών το οποίο έχει ως σκοπό να  αποκρούσει την τουρκική διείσδυση που έχει ως «όπλο’ τις χαμηλές  τιμές.
Το μήνυμα  αυτό έστειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) Απόστολος Τουραλιάς σε εκδήλωση της ΕΛΟΠΥ με την ευκαιρία έναρξη μιας σειράς δράσεων του κλάδου για την επόμενη τριετία.
Οι παραγωγοί υδατοκαλλιεργειών αναμένεται να επενδύσουν 7 εκατομμύρια για την προώθηση και ανάδειξη των προϊόντων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.  
Στόχος της όλης προσπάθειας είναι να ξεφύγει η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια από τη λογική της διαμόρφωσης των τιμών με βάση την προσφερόμενη κάθε φορά ποσότητα και να δημιουργήσει ανελαστική ζήτηση για τα προϊόντα της.
Το γεγονός ότι η Τουρκία με όχημα τις ανταγωνιστικές τιμές αλλά και τη συνεχώς διογκούμενη παραγωγή καλπάζει κερδίζοντας μερίδια σε μεγάλες αγορές.
«Κάνουμε ως Οργάνωση το generic marketing, και όσο προχωρά η πιστοποίηση θα αναπτύσσουμε το fish from Greece» τόνισε ο κ Τουρολιάς.
Από τις  αρχές του 2020 θα υπάρχει σήμανση σε κάθε κατάστημα το οποίο  θα διαθέτει  προϊόντα των 21 εταιριών μελών της ΕΛΟΠΥ.
Κι αυτό για να αποκτήσει το ελληνικό ψάρι επωνυμία και αναγνωσιμότητα για να αντέξει στην πίεση των τιμών από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, ειδικά σε αγορές στόχους  όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία.
«Είναι μεγάλο θέμα ο τουρκικός ανταγωνισμός» ο πρόεδρος .Τουρολιάς και προσέθεσε: «Οι Τούρκοι αναμένεται να φτάσουν φέτος σε παραγωγή τους 190.000 χιλιάδες τόνους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις μας που έκαναν λόγο για 160 – 165.000 τόνους.
Κι αυτό όταν το 2002 η παραγωγή τους ήταν στους 20.000 τόνους.
Με δεδομένο ότι το 60%  από αυτό πάει στην ΕΕ, δημιουργείται θέμα για μας.
Ειδικά όταν από το 1998 με την τελωνειακή ένωση υπήρξε προτιμησιακή σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία αναφορικά με τα ιχθυηρά, με αποτέλεσμα να φέρνουν χωρίς δασμούς στην Ένωση προϊόντα.»
Επίσης σημείωσε ότι πέρα από τη συναλλαγματική διαφορά η Τουρκία έχει ένα καθεστώς ενίσχυσης της παραγωγής της και διείσδυσής της σε ξένες αγορές με μια σειρά έμμεσες επιδοτήσεις (επιδότηση αποστολών ανά κιλό με την Turkish Airlines κτλ).
Αξίζει  να αναφερθεί  ότι η προσπάθεια της ΕΛΟΠΥ ξεκίνησε στα μέσα του 2016 με την απόφαση 21 παραγωγών να ξεφύγουν από την εσωστρέφεια και να συνεργαστούν μεταξύ τους, ώστε να πετύχουν τη διαφοροποίηση του ελληνικού ψαριού..
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι τιμές, φέτος, είναι  στο χαμηλότερο επίπεδο της 5ετίας.
Η  Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας παραγωγής με 120.000 περίπου (100/120.000) τόνους ετησίως πίσω από την Τουρκία που είναι στους 190.000.
Βέβαια προ κρίσης η Ελληνική παραγωγή ήταν πρώτη στον κόσμο, αλλά λόγω της προσέλκυσης επενδύσεων  από  την Τουρκία με αποτέλεσμα να χαθεί η  πρωτοκαθεδρία της χώρας  μας.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης