Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τη βορειονατολική Συρία - Erdogan: Θα εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες - Σε πανικό οι πολίτες, λένε οι Κούρδοι

tags :
Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τη βορειονατολική Συρία  - Erdogan: Θα εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες - Σε πανικό οι πολίτες, λένε οι Κούρδοι
Στις 13 Νοεμβρίου η επίσκεψη Erdogan στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump
(upd) Την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσε μέσω twitter ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στόχος είναι ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.
Οι Κούρδοι μαχητές βρίσκονται στο έλεος της Άγκυρας μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και να μην τους στηρίξουν, παρά τη συμμαχία για την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους.
«Άρχισε η επιχείρηση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/YPG και ISIS στη Βόρεία Συρία.
Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τον διάδρομο της τρομοκρατίας που επιχειρείται να εδραιωθεί στα νότια σύνορα μας, αλλά και να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» αναφέρει ο Erdogan σε ανάρτηση του στο twitter κηρύσσοντας την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης».
Ήδη το CNN Turk μετέδωσε ότι ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στην πόλη Ρας αλ Άιν, η οποία βρίσκεται απέναντι από την τουρκική πόλη Τσεϊλανπινάρ, στα βορειοανατολικά της Συρίας.


Image


Τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα, προκαλώντας πανικό (SDF)

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».
«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.
Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.
«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.
Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

Erdogan σε Putin: Η στρατιωτική δράση θα συνεισφέρει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Συρίας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, εν όψει της στρατιωτικής εισβολής της Άγκυρας στη βορειονατολική Συρία.
Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε στον Putin ότι η στρατιωτική δράστη που έχει σχεδιαστεί στα ανατολικά του Ευφράτη, θα συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Συρίας, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για τις πολιτικές διαδικασίες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
«Ο λαός της Συρίας αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας», τόνισε ο Erdogan.
O Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι εκτιμά την εποικοδομητική στάση της Ρωσίας σε αυτή τη διαδικασία.


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στα σύνορα της βορειοανατολικής Συρίας βρίσκονται τα τουρκικά στρατεύματα, με τις πληροφορίες ως προς την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης να είναι αντικρουόμενες.
Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι ένα μικρό γκρουπ τουρκικών δυνάμεων εισήλθε στη Συρία σε δύο σημεία των συνόρων, κοντά τις συριακές πόλεις Tal Abyad και Ras al- Ayn.
Ωστόσο, έταιροι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία δεν έχει αρχίσει, αλλά γίνονται οι τελικές προετοιμασίες γι' αυτήν και η ανάπτυξη στρατιωτών και εξοπλισμού έχει ολοκληρωθεί.
Παράλληλα, το Ιράν ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Τούρκοι στρατιώτες με βαρύ οπλισμό απομάκρυναν ένα τμήμα από μπετόν του συνοριακού φράχτη, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Στο μεταξύ, ο ιρανικός στρατός άρχισε στρατιωτικά γυμνάσια, που δεν είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας που συνορεύει με την Τουρκία, μετέδωσε το ιρανικό φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, την ώρα που Τούρκοι στρατιώτες ετοιμάζονται να εισέλθουν στο έδαφος της Συρίας, συμμάχου του Ιράν.
Το ISNA μετέδωσε πως στα γυμνάσια συμμετέχουν μονάδες ταχείας αντίδρασης, κινητές και επιθετικές ταξιαρχίες και ελικόπτερα από την Αεροπορία του Στρατού Ξηράς.
Σημειώνεται ότι η τουρκική Βουλή έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να αρχίσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Νωρίτερα σήμερα, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Fahrettin Altun σε μήνυμα του στο twitter αναφέρει πως μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, μαζί με ομάδες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (συμμαχία Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών που υποστηρίζεται από την Άγκυρα) θα περάσουν «πολύ σύντομα» τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Μάλιστα ο Altun επισημαίνει πως οι Κούρδοι μαχητές της YPG έχουν δύο επιλογές.
«Μπορούν να παραδοθούν ή θα τους σταματήσουμε για να μην μας παρεμποδίζουν στις προσπάθειες μας να αντιμετωπίσουμε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους» έγραψε ο Altun.

Image
Σημειώνεται πως χθες η Τουρκία έπληξε στόχους στα σύνορα Συρίας-Ιράκ προκειμένου να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να χρησιμοποιήσουν αυτή την οδό για να στείλουν ενισχύσεις στην περιοχή όπου θα επιχειρήσει ο τουρκικός στρατός.
Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που οι κουρδικές δυνάμεις ετοιμάζονται να δεχθούν μια πολύ σκληρή επίθεση στις παραμεθόριες περιοχές της νοτιοανατολικής Συρίας, οι οποίες όπως υποστηρίζουν, βρίσκονται στα πρόθυρα μιας πιθανής ανθρωπιστικής καταστροφής.
«Η Τουρκία δεν έχει καμία φιλοδοξία στη βορειοανατολική Συρία εκτός από το να εξουδετερώσει μια μακρόχρονη απειλή κατά των Τούρκων πολιτών και να απελευθερώσει τον τοπικό πληθυσμό από το ζυγό ένοπλων κακοποιών» ανέφερε ο Altun.
Η Τουρκία θεωρεί τους Κούρδους της Συρίας (YPG) τρομοκράτες λόγω των δεσμών που έχουν με τους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ.

Πράσινο φως από την τουρκική Βουλή


Εν τω μεταξύ, το πράσινο φως έδωσε χθες Τρίτη 8/10 η τουρκική Βουλή στον πρόεδρο Erdogan για την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία για έναν ακόμη χρόνο, έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.
Λίγες ώρες αφότου ο Erdogan αποδέχθηκε την πρόταση του Αμερικανού ομολόγου του για επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου, η απόφαση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το κλίμα.
Την πρόταση του Erdogan υπερψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, ενώ η έγκρισή της αφορά τα σχέδια Erdogan για σύσταση «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία.
«Η ίδρυση ζώνης ασφαλείας εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» διεμήνυσε μέσω Twitter ο Τούρκος υπουργός Άμυνας H. Akar.
«Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία τρομοκρατικού άξονα στα σύνορά μας.
Όλες οι προετοιμασίες για την επιχείρηση έχουν ολοκληρωθεί» σημείωσε με νόημα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Το χρονικό των εξελίξεων

Όλα άρχισαν την περασμένη Κυριακή 6/10, όταν και κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν Trump – Erdogan έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ δίνουν το πράσινο φως στην Τουρκία προκειμένου να αρχίσει επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.
Μάλιστα αναφερόταν πως οι ΗΠΑ ούτε θα στηρίξουν ούτε θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από την περιοχή.
Κάτι που σήμαινε πως οι ΗΠΑ άφηναν τους άλλοτε σύμμαχους τους στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, τους Κούρδους της Συρίας στο έλεος της Άγκυρας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Άγκυρα θεώρησε σίγουρη την έμμεση στήριξη των ΗΠΑ.
Όμως ο Trump έσπευσε και πάλι να ανατρέψει τα δεδομένα.
Σε νέα ανάρτηση του στο twitter στις 7 Οκτωβρίου 2019 ο Trump ξεκαθάρισε ότι εάν η Τουρκία το «παρατραβήξει» στη Συρία και δεν ακολουθήσει αυτό που ο… ίδιος θεωρεί σωστό, τότε είναι έτοιμος να καταστρέψει την οικονομία της.
Σε άλλη ανάρτηση του στις 8 Οκτωβρίου, ο Trump παρείχε πλήρη στήριξη στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού στην πραγματικότητα κατασκευάζουν το δομικό πλαίσιο χάλυβα για τα αεροσκάφη F-35 Fighter Jet.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «ήταν επίσης σημαντικό να ασχοληθώ, βοηθώντας να σώσω πολλές ζωές στην επαρχία Idlib και να επιστρέψει, με πολύ καλή υγεία, κατόπιν αιτήματός μου, ο πάστορας Brunson, ο οποίος είχε πολλά χρόνια μακράς φυλάκισης.
Θυμηθείτε επίσης, και το σημαντικό, ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος στο ΝΑΤΟ».
Και όλα αυτά την ώρα που πληροφορίες ανέφεραν πως τελικά τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα αποχωρήσουν από την Συρία και την ευρύτερη περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι και ότι απλά θα αναδιπλωθούν ενώ το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διεμήνυε πως «δυστυχώς η Τουρκία αποφάσισε να ενεργήσει από μόνη της» και ως εκ τούτου «μετακινήσαμε τις αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή της πιθανής εισβολής της Τουρκίας για την ασφάλεια τους».
Την ίδια στιγμή η Ρωσία διαμηνύει ότι όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις «με παράνομη παρουσία» πρέπει να εγκαταλείψουν τη Συρία και ότι «η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διατηρηθεί»
Από τη σκοπιά της Συρίας οι εξελίξεις αυτές θα επιταχύνουν το σχέδιο της, το οποίο προβλέπει πως οι κουρδικοί πολιτικοί συνασπισμοί στα βορειοανατολικά της Συρίας, δηλαδή το PYD / TEV-DEM (το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης και το Κίνημα για μια Δημοκρατική Κοινωνία) θα ζητήσουν την προστασία της Συρίας και της κυβέρνησης Assad.
Τα συριακά κουρδικά κόμματα δεν διαπραγματεύονται πλέον από θέση ισχύος και θα έχουν λίγες επιλογές παραχωρώντας μεγάλο μέρος της προηγούμενης αυτονομίας τους στο συριακό κράτος .
Φυσικά, η μελλοντική τύχη του πετρελαίου και φυσικού αερίου της Συρίας - η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται ακριβώς στις σημερινές συριακές κουρδικές ζώνες SDF - θα βρεθεί στο στόχαστρο πολλών αντιμαχόμενων πλευρών.
Η Συρία μπορεί τελικά να χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της κυρίαρχης επικράτειάς της κατά μήκος των βόρειων συνόρων με την Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί να ξανακερδίσει τους εγχώριους ενεργειακούς της πόρους.
 
Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ στη Συρία

Την θέση ότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής λόγω της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
Σε δηλώσεις του ο Lavrov υποστήριξε ότι οι Κούρδοι της περιοχής «είναι πολύ ανήσυχοι» μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και «φοβούνται πως αυτό θα προκαλέσει ανάφλεξη σε όλη την περιοχή».
«Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία» είπε ο Lavrov, υποστηρίζοντας πως η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διαφυλαχθεί.
«Οι αμερικανικές ενέργειες στην περιοχή είναι αντιφατικές και η Ρωσία απευθύνει έκκληση για διάλογο ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους της Συρίας» υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Βομβάρδισε θέσεις Κούρδων η Τουρκία – Έτοιμη για εισβολή στη βόρεια Συρία

Θέσεις κουρδικών ενόπλων δυνάμεων που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας έπληξε τα ξημερώματα της Τρίτης 8/10 το πυροβολικό της Τουρκίας, την ώρα που το τουρκικό  υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι όλα είναι έτοιμα για την εισβολή.
Σύμφωνα με το συριακό ραδιοφωνικό σταθμό Σαμ, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.
Νωρίτερα χθες, αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν πλήγμα εναντίον κουρδικού κέντρου διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μαγιαντίν.
Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν επίσης αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όχι μακριά από το σημείο διέλευσης Σεμάλκα.
Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία.
Η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια και οι Σύροι να ζουν με ασφάλεια, υποστήριξε ταυτόχρονα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων μεταφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών.

Κομισιόν για τουρκική εισβολή στη Συρία: Η όποια βιώσιμη λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα

Την θέση ότι «η όποια βιώσιμη λύση για τη Συρία δεν μπορεί να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα διατύπωσε η Maja Kocijancic, εκπρόσωπος της Κομισιόν για την εξωτερική πολιτική με αφορμή την επικείμενη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας.
«Επίσης, είμαστε δεσμευμένοι στην ενότητα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του συριακού κράτους» υποστήριξε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποία ερωτηθείσα σχετικά με την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και το ενδεχόμενο επιστροφής Σύρων προσφύγων σε "ασφαλή ζώνη", ανέφερε ότι η θέση της ΕΕ για τις επιστροφές είναι ξεκάθαρη και αφορά «ασφαλείς, οικειοθελείς και αξιοπρεπείς επιστροφές» κάτι που όπως είπε δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
«Θέλουμε μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση και σχετική εργασία είναι σε εξέλιξη υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών την οποία υποστηρίζουμε» τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ υποστηρίζει επίσης τις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και την Τουρκία μέσω του Ταμείου Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες ύψους 6 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη στάση των ΗΠΑ και τις χθεσινές ανακοινώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές σε διαφορετικά επίπεδα που αναμένεται να συνεχιστούν, ενώ το θέμα των εξελίξεων στη Συρία θα απασχολήσει και τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, στο συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας στο Λουξεμβούργο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης