Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκουαδόρ: Η κυβέρνηση εγκατέλειψε την πρωτεύουσα - Απαγόρευση κυκλοφορίας στα κυβερνητικά κτίρια

Εκουαδόρ: Η κυβέρνηση εγκατέλειψε την πρωτεύουσα - Απαγόρευση κυκλοφορίας στα κυβερνητικά κτίρια
Οι πολίτες διαδηλώνουν εναντίον των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον Ισημερινό, απέκλεισαν οδικούς άξονες και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Απαγόρευση κυκλφορίας στις περιοχές γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια διέταξε ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Lenin Moreno, καθώς συνεχίστηκαν για έκτη ημέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες οδήγησαν τα μέλη της κυβέρνησης να εγακταλείψουν την πρωτεύουσα Κίτο.
Οι διαδηλωτές κατέλαβαν πρόσκαιρα το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, το οποίο ήταν άδειο, ωστόσο απωθήθηκαν άμεσα από την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.
Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, θα απαγορευτεί η πρόσβαση στις περιοχές που στεγάζονται κυβερνητικά κτίρια από τις 08:00 ως τις 17:00, ενώ η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί συνεχίζει να τελεί σε ισχύ.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Moreno ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.
«Δεν βλέπω τον λόγο παραίτησης.
Εφαρμόζω τις σωστές πολιτικές», υποστήριξε.
Οι πολίτες που συνεχίζουν να διαδηλώνουν εναντίον των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον Ισημερινό, απέκλεισαν οδικούς άξονες και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ενεπλάκησαν σε εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία και κάποιοι από αυτούς προχώρησαν σε λεηλασίες, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που πυροδότησε η κατάργηση των επιδοτήσεων των καυσίμων.
Διαδηλωτές κατέλαβαν τρεις πετρελαιοπηγές, αναγκάζοντας τις εταιρείες που τις διαχειρίζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους — η εξέλιξη είχε συνέπεια να μειωθεί η παραγωγή αργού κατά 12% στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, δηλαδή κατά 63.250 βαρέλια την ημέρα επί συνόλου 531.000, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.
Διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Κίτο έστησαν οδοφράγματα και δεκάδες φορτηγά απέκλεισαν δρόμους, σύμφωνα με την εφημερίδα El Comercio.
Η αστυνομία έκανε εκτενή χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει διαδηλωτές.
Επεισόδια αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, με ορισμένους αυτόχθονες να φέρονται να λεηλάτησαν εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος και αγροκτήματα στην επαρχία Κοτοπάξι, έγραψε η εφημερίδα El Telégrafo.
Οι αυτόχθονες τέθηκαν επικεφαλής των διαδηλώσεων το Σαββατοκύριακο, κλείνοντας δρόμους σε πολλές περιοχές, ενώ οι τιμές των τροφίμων και τα κόμιστρα των μεταφορών αναφέρθηκε ότι αυξάνονται με πολύ ταχείς ρυθμούς.
Οι τιμές των καυσίμων υπερδιπλασιάστηκαν την Πέμπτη, όταν η κυβέρνηση κατήργησε τις επιδοτήσεις των καυσίμων που εφαρμόζονταν επί 40 χρόνια, που σύμφωνα με τον Moreno προκαλούσαν στρεβλώσεις στην οικονομία και στοίχισαν δισεκατομμύρια δολάρια στο Κράτος.
Αυτόχθονες πήραν ομήρους 50 στρατιωτικούς και αστυνομικούς στην κεντρική επαρχία Τσιμποράσο το Σαββατοκύριακο.
Οι αρχές προσπαθούν να διαπραγματευθούν την απελευθέρωσή τους, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol της Κολομβίας.
Στη νότια επαρχία Ασουάι, ένας διαδηλωτής πέθανε την Κυριακή αφού χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και τα μπλόκα δεν επέτρεψαν να τον παραλάβει ασθενοφόρο για να τον διακομίσει σε νοσοκομείο.
Ο πρόεδρος Moreno διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τους «αυτόχθονες αδελφούς» για το «πώς θα χρησιμοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για ηρεμία: «Ιθαγενείς αδελφοί, εργαζόμενοι, μην επιτρέψετε να συμβεί αυτό, είναι άλλο να διαδηλώνεις (...) και άλλο να επικρατεί αναρχία και να διαπράττονται τα εγκλήματα που βλέπουμε», ανέφερε μέσω Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Sebastian Roldan.
Η υπουργός Εσωτερικών Paula Romo δήλωσε πως οι αρχές συνέλαβαν σχεδόν 500 ταραχοποιούς μέχρι στιγμής.
Ο Moreno κήρυξε την περασμένη Πέμπτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια και ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία εξαιτίας της κρίσης.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού, σε δηλώσεις του στη Γουαγιακίλ, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον «σατράπη Maduro», και τον προκάτοχό του Rafael Correa, πως «ενεργοποίησαν» ένα «σχέδιο αποσταθεροποίησης» της κυβέρνησής του, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη γι’ αυτό.
Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού, Rafael Correa, ο οποίος ζει στο Βέλγιο, αρνήθηκε τις κατηγορίες Moreno τον οποίο κατηγόρησε για δικτατορία και βάρβαρη καταστολή.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης