Τραπεζική αναλαμπή έως +3% και διεθνής άνοδος επέδρασαν στο ΧΑ +0,93% στις 831 μον. - Εγκρίθηκε από την DG Comp το σχέδιο Ηρακλής για τα ΝPEs

Τραπεζική αναλαμπή έως +3% και διεθνής άνοδος επέδρασαν στο ΧΑ +0,93% στις 831 μον. - Εγκρίθηκε από την DG Comp το σχέδιο Ηρακλής για τα ΝPEs
Ο Γενικός Δείκτης στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 830-840 μονάδων με υποτονικές όμως συναλλαγές - Περιόρισαν τα κέρδη τους οι τράπεζες
(upd16)Τραπεζική αναλαμπή καταγράφηκε στην χρηματιστηριακή αγορά στις 831 μονάδες, ενώ τα ενδοσυνεδριακά κέρδη των τραπεζών που ξεπέρασαν το +4% περιορίστηκαν στις δημοπρασίες …με κύριο χαρακτηριστικό την ιδιαίτερα  χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Η ελληνική αγορά ακολούθησε την άνοδο των διεθνών αγορών, με τον Dax στην Γερμανία +1,1%.... μετά την ανακοίνωση μιας σειράς θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων με το αδιέξοδο όμως για το Brexit να παραμένει, παρά τις διαρροές νωρίτερα περί ενδείξεων συμβιβασμού από την Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ, θετικές ενδείξεις έρχονται σήμερα από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εν όψει της έναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών αύριο, 10/10.

Ειδικότερα στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +3,04% -  με υψηλό ημέρας +5,33%-  και ακολούθησαν Εθνική +2,08%, Alpha Bank +1,51% που μελλοντικά θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου και Εurobank +1,14% ενώ με κέρδη +5,26% έκλεισε η Attica Bank
Στα τραπεζικά blue chips, επικράτησαν ανοδικές τάσεις με την Viohalco +4,39%, ΟΛΠ +3,04%, ΔΕΗ +2,67%  …..ενώ υποχώρησαν Motor Oil -1,41%, ΟΠΑΠ -0,64%....
Εγκρίθηκε από την DG Comp το σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ενώ αύριο 10 Οκτωβρίου 2019  το πρωί θα ανακοινωθούν από τις Βρυξέλλες οι λεπτομέρειες του νέου πλαισίου που θα αποτελεί τη συλλογική λύση για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το project το APS ή Ηρακλής πρόκειται να φιλοξενήσει περίπου 30-35 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια ενώ σημείο τριβών και διαφωνιών αποτελεί η πληρωμή της προμήθειας που θα πληρώνουν οι τράπεζες καθώς θα αναφέρεται ότι πρέπει να πληρωθεί προκαταβολικά για όλα τα έτη.
Από την άλλη, εξετάζεται για να μειωθεί το ρίσκο για τις τράπεζες να μην πληρώσουν πραγματικά εφάπαξ την προμήθεια, αλλά να την εμφανίσουν λογιστικά στην πρώτη χρήση.
Σημειώνεται ότι η προμήθεια στηρίζεται στο ελληνικό CDS Credit Default Swaps που θα είναι 1,75% τον πρώτο χρόνο και ακολούθως 2% μετά τα πρώτα τρία χρόνια – με βάση το 5ετές CDS –
Επιπλέον, υποχρεωτικά οι τράπεζες θα ενσωματώσουν μόνο καλής ποιότητας κακά δάνεια στο σχέδιο Ηρακλής.
Οι τίτλοι θα εκδοθούν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ΒΒ- προκειμένου να είναι αρκούντως εμπορεύσιμοι.
Επίσης, σήμερα 9/10 για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο καθώς στο -0,02% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στη δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρνητικό επιτόκιο ήταν απόλυτα προβλέψιμο από το bankingnews ενώ η σημαντική είδηση είναι ότι μειώνονται τα ποσά που αντλεί το ελληνικό δημόσιο από έντοκα γραμμάτια ώστε να δοθεί χώρος σε ποιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις.
Από την άλλη, εάν δεν υπάρξουν άμεσα θετικές ειδήσεις στο διεθνές περιβάλλον τότε είναι αδύνατη η διαφοροποίηση της ελληνικής αγοράς ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να υποχωρήσει προς τις 800 με 780 μονάδες.
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται σταθεροποίηση, με το ελληνικό 10ετές ομόλογο να κινείται στο 1,43% και το ιταλικό 10ετές στο 0,87%.
Eπίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 215 μονάδες βάσης, ενώ και το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4666 μονάδες βάσης από 4727 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα  ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,19% και τον Γενικό Δείκτη -0,02%.
Λίγο πριν τις 14:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Πειραιώς +5,33% αλλά και στην δεικτοβαρή Alpha bank +4,28%... επεκτάθηκαν και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,80% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,48%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 752,91 μονάδες με άνοδο +1,72%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,93% στις 831,72 μονάδες έχοντας υψηλό στις 836,22 μονάδες και χαμηλό στις 823,71 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 30 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,9 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 320 χιλ. ευρώ και όγκου 25 χιλ. τεμαχίων διακίνησε o OTE

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 831 μονάδες, στην πρώτη ζώνη αντίστασης τις 830-840 μονάδες και ακολουθούν οι 850, 880 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη ζώνη  στήριξης παραμένει η ζώνη των 820-810 μονάδων και ακολουθούν οι 790 και οι 750 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 752 μονάδες με πρώτη ζώνη αντίστασης τις 775-785 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 800 και 830 μονάδων.
Στην πρώτη ζώνη στήριξης βρίσκοντα οι 750 μονάδες και ακολουθούν οι 730 και 700 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Σε έκτακτη συνεδρίαση αργά το βράδυ 8 Οκτωβρίου 2019 συνεδρίασε η Pimco και έδωσε το πράσινο φως για το deal με την Eurobank.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας η  Pimco με την Qualco που είναι ο συνεργάτης στην Ελλάδα θα αναλάβουν την διαχείριση των 26 δισεκ. ευρώ NPEs
Η Pimco θα εξαγοράσει :  
-Την FPS την εταιρία διαχείρισης της Eurobank έναντι 250 εκατ ευρώ
-Θα εξαγοράσει την τιτλοποίηση Pillar 2 δισ έναντι 100 εκατ ευρώ
-Θα εξαγοράσει την τιτλοποίηση Cairo τα 7,5 δισεκ. έναντι 50 εκατ ευρώ.
Το συνολικό τίμημα προσδιορίζεται στα 400 εκατ έναντι 500 με 600 εκατ που αρχικώς είχε εκτιμηθεί  ενώ το  deal περιλαμβάνει την μεταφορά 1250 με 1300 εργαζομένων της Eurobank στο νέο σχήμα που δημιουργείται υπό την FPS με διευθύνοντα σύμβουλο τον Θεόδωρο Καλαντώνη.
Η κεφαλαιακή επίδραση του deal στην Eurobank θα είναι περίπου 1,3 δισεκ. και δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει στα 1,6 δισεκ. ευρώ.
Η αρνητική κεφαλαιακή επίδραση έχει πλήρως προεξοφληθεί από την χρηματιστηριακή αγορά.
Σημειώνεται ότι  το deal είναι πολύ σημαντικό για την Eurobank αφενός γιατί μειώνει δραστικά τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα δίνοντας σημαντικό πλεονέκτημα και στο stress tests του Ιουλίου 2020 που έχει προγραμματίσει η ΕΚΤ.
-Στα μέσα Νοεμβρίου 2019 η Alpha bank θα ανακοινώσει το σχέδιο της για την μείωση των NPEs
Συγκεκριμένα θα προχωρήσει στην τιτλοποίηση 10 με 12 δισεκ. NPEs προβληματικών ανοιγμάτων που σημαίνει κεφαλαιακή επίδραση από 1,3 έως 1,5 δισεκ.ευρώ
Η Alpha bank διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας πάνω από 1,8 δισεκ. οπότε και με μια έκδοση ομολογιακού tier 2 περίπου στο 6% ύψους 500 εκατ ευρώ θα μπορούσε και 10-12 δισεκ. NPEs να βγάλει από τον ισολογισμό και να διατηρήσει σχετικά σταθερά τα κεφάλαια της.  
Επιπλέον το  βασικό πλεονέκτημα της Alpha bank είναι η κεφαλαιακή της επάρκεια με 8,38 δισεκ. κεφάλαια.
Σημειώνεται ότι η Alpha bank θεωρητικά εμφανίζεται να μην… ενθουσιάζεται με το σχέδιο Ηρακλής γιατί θέλει να αντιμετωπίσει το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση η οποία σημειωτέον είναι και η χαμηλότερη στο τραπεζικό σύστημα γεγονός που φερόταν στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να εφαρμόσει – την ανεφάρμοστη πρόταση – της ΤτΕ για τα NPEs.
Το τελικό σχέδιο της Alpha bank είναι αύξηση κεφαλαίου πάνω από 1 δισ. ευρώ με discount 20% με 30% από τα τρέχοντα επίπεδα και στόχο να μειωθεί το DTC κάτω από 2 δις. ευρώ ,με χρονικό ορίζοντα το β΄ 6μηνο του 2020.

Η επικαιρότητα

Το δημοσιονομικό κενό που εξακολουθεί να χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους δανειστές θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας με τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών στο περιθώριο του σημερινού (9/10) Eurogroup.
To προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού περιλαμβάνεις ελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ και τα αντίστοιχα δημοσιονομικά ισοδύναμα 1,231 δισ. ευρώ που εξουδετερώνουν αυτό το κόστος.
Το προσχέδιο θα σταλεί την επόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να περάσει από την διαδικασία εξέτασης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου ενώ το ίδιο θα κάνουν και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσε μέσω twitter ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στόχος είναι ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.
Οι Κούρδοι μαχητές βρίσκονται στο έλεος της Άγκυρας μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και να μην τους στηρίξουν, παρά τη συμμαχία για την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».
Παραμένει το αδιέξοδο για το Brexit, με την Κομισιόν να διαψεύδει τα περί συμβιβαστικού σχεδίου από την ΕΕ για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
«Δεν υπάρχει νέα "μεγάλη προσφορά" από την πλευρά της ΕΕ» δήλωσε ο διπλωμάτης της ΕΕ απορρίπτοντας σχετικές πληροφορίες των Times.
Νωρίτερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, η ΕΕ εμφανιζόταν πρόθυμη να προτείνει έναν μηχανισμό στο τοπικό κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας ώστε να μπορεί να αποχωρήσει από το νέο backstop, κάποια χρόνια μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Το τελευταίο 24ωρο είναι σε εξέλιξη ένας πυρετός διαβουλεύσεων με συνεχείς ανταλλαγές προτάσεων και σχεδίων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το σενάριο μιας άτακτης εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ καθώς και ενώ απομένουν 22 ημέρες από την προθεσμία για το Brexit.
Θετικές ενδείξεις έρχονται σήμερα από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εν όψει της έναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών αύριο, 10/10.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα είναι διατεθειμένη να μιλήσει με τις ΗΠΑ για μία μεταξύ τους συμφωνία, με την προϋπόθεση όμως ότι ο Donald Trump θα άρει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Το Πεκίνο, σύμφωνα με τους Financial Times, θα προσέφερε μη βασικές παραχωρήσεις, όπως η αυξημένη αγορά αγροτικών προϊόντων ως αντάλλαγμα, προκειμένου να επιτευχθεί μια μερική συμφωνία.

Με μεικτές τάσεις κέρδη οι ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (9/10) οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ειδικότερα, δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση -0,61%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα  +0,39% στις 2924,86 μονάδες ενώ και ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ έκελισε με απώλειες -0,81% στις 25682,81 μονάδες.

Με κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς δέχονται στήριξη από μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων ωστόσο την ίδια ωρα παραμένει το αδιέξοδο για το Brexit, παρά τις διαρροές περί ενδείξεων συμβιβασμού.
Από την άλλη, θετικές ενδείξεις έρχονται σήμερα από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εν όψει της έναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών αύριο, 10/10.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία καταγράφει κέρδη +1,1%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,70%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,50%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο +0,45%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με κέρδη +0,60%, ο S&P στο +0,75%, ο Nasdaq στο +0,85% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,68% (9,06 δολ.)

Κέρδη στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς 

Με κέρδη έκλεισαν οι  τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα περιορίζοντας όμως τα αρχικά τους κέρδη. που ξεπέρασαν το +4% 
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,45 ευρώ με άνοδο +2,08% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5420 ευρώ με άνοδο +1,51% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,7080 ευρώ με άνοδο +3,04% με όγκο 920 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8395 ευρώ με άνοδο +1,14% με όγκο 6,7 εκατ. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 3,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,27 ευρώ με πτώση -6,20% και κεφαλαιοποίηση 567 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,40 ευρώ με άνοδο +5,26%, με όγκο 472 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 185 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,88 ευρώ, με άνοδο +1,31% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Jumbo..
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Motor Oil , ΟΠΑΠ.....
H Coca Cola έκλεισε στα 28,71 με πτώση -0,24% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,60 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με άνοδο +0,62% και αποτίμηση 6,4 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,92 ευρώ με άνοδο +2,67% και αποτίμηση 677 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,06 ευρώ με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 478 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,35 ευρώ  με πτώση -0,64% και αποτίμηση 3 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,00 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,06 ευρώ με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,00 ευρώ με πτώση -1,41% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,49 ευρώ με άνοδο +0,53% και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,63 ευρώ με άνοδο +2,53% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,2700 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 242 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,25 ευρώ, αμετάβλητος και με κεφαλαιοποίηση στα 272 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1004 ευρώ με άνοδο +1,72% και κεφαλαιοποίηση 94 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση μετά την πτώση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,43% λόγω της επανέκδοσης 10ετούς

Σταθεροποίηση μετά την επιδείνωση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων αφενός λόγω του διεθνούς κλίματος, αφετέρου λόγω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου στο 1,50%.
Εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και το ράλι φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί σε αυτή την φάση για τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε μη ρεαλιστικές τιμές.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,43%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,87%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,43% με το αμερικανικό 10ετές 1,56% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 56 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 131 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,13 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,40% και απόδοση πώλησης 0,35%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,44%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,13 μονάδες βάσης και απόδοση 0,69% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,67%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,10 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,11 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,55 μονάδες βάσης και απόδοση 1,34% με απόδοση αγοράς 1,36% και απόδοση πώλησης 1,32%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41% με απόδοση αγοράς 1,43% και απόδοση πώλησης 1,40%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,3080%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,91%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,15  μονάδες βάσης και απόδοση 2,17%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,18 μονάδες βάσης και απόδοση 2,34%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 199 μονάδες βάσης από 200 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 215 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.666 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,15% ή 215 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης κοντά στα ιστορικά χαμηλά

Σταθεροποίηση σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης αλλά έντονη μεταβλητότητα επικρατεί στα Ιταλικά ομόλογα.
Έχει προβλεφθεί ότι τα ιταλικά ομόλογα θα πιεστούν προσεχώς
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 0,87% στις 9 Οκτωβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/10/2019 στο -0,57% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7450%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,01% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,14% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,87% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,45%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS