Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι Τούρκοι προελαύνουν στη BA Συρία - Τουλάχιστον 15 νεκροί - Erdogan: Θα εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες - Trump: Δεν εγκρίνω την τουρκική εισβολή

Οι Τούρκοι προελαύνουν στη BA Συρία -  Τουλάχιστον 15 νεκροί - Erdogan: Θα εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες - Trump: Δεν εγκρίνω την τουρκική εισβολή
Η «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» ξεκίνησε με βομβαρδισμούς, ενώ υπήρξε ανάπτυξη και χερσαιών στρατιωτικών δυνάμεων από την Τουρκία - Έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας
(upd2) Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, την οποία ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (9/10) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Αν και η Τουρκία υποστήριξε απευθυνόμενη στον ΟΗΕ ότι η επιχείρηση της θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη και ότι αυτή έχει ως στόχο την εξάλειψη του διαδρόμου του τρόμου στα νότια σύνορα της, ήδη γίνεται λόγος για πλήγματα σε περισσότερους από 180 στόχους που έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 15 νεκρούς ανάμεσα τους και 8 άμαχους.
Μάλιστα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο και για 40 τραυματίες λόγω των τουρκικών επιχειρήσεων.
Ήδη ο τουρκικός στρατός έχει πλήξει με αεροπορικές επιδρομές και με το πυροβολικό θέσεις Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία και συγκεκριμένα στις πόλεις Τελ Αμπιάτ και Ρας αλ Αϊν, που θεωρούνται προπύργια των Κούρδων μαχητών ενώ χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τις περιοχές που βρίσκονται στο στόχαστρο της Άγκυρας.
Από την πλευρά τους οι Κούρδοι υποστηρίζουν πως απώθησαν χερσαία επίθεση των τουρκικών δυνάμεων.
«Μια χερσαία επίθεση τουρκικών δυνάμεων απωθήθηκε από μαχητές των SDF στην πόλη Τελ Αμπιάντ.
Καμία προέλαση μέχρι στιγμής», τόνισε ο εκπρόσωπος των Κούρδων.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, συγκρούονται κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων με τον τουρκικό στρατό, ο οποίος βομβαρδίζει θέσεις Κούρδων μαχητών (του YPG, των Μονάδων Προστασίας του Λαού, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες και του PKK) σε βάθος ακόμα και 30 χιλιομέτρων ανατολικά του Ευφράτη.

Τουρκία σε ΟΗΕ: Η επιχείρηση στη Συρία θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη

Την θέση ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη διατύπωσε η Τουρκία απευθυνόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη συνεδρίαση για την τουρκική επιχείρηση.
Η Τουρκία υποστήριξε ότι η επιχείρηση έχει στόχο να εξαλειφθεί αυτός που ο πρόεδρος της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan αποκαλεί «διάδρομο του τρόμου» νότια των συνόρων της χώρας του με τη Συρία.
Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, είναι ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.
Σημειώνεται πως η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων είναι σε εξέλιξη από χθες Τετάρτη 9/10 με πλήγματα κατά κουρδικών θέσεων.
«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό.
Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού», διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Trump: Μας αρέσουν οι Κούρδοι αν και δεν πολέμησαν μαζί μας στη Νορμανδία

Μας αρέσουν οι Κούρδοι, αν και δεν μας βοήθησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump αναφερόμενος στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία κατά των άλλοτε συμμάχων των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα είναι δύσκολο στο μέλλον για τις ΗΠΑ να οικοδομήσουν συμμαχίες δεδομένου ότι ήταν σύμμαχοι με τους Κούρδους της Συρίας αλλά παρόλο αυτά επέτρεψαν στην Τουρκία να τους επιτεθεί, ο Trump εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι «οι συμμαχίες είναι εύκολες».
«Οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα εδάφη τους, για ίδιο συμφέρον.
Οι Κούρδοι δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία.
Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα.
Τούτου λεχθέντος μας αρέσουν οι Κούρδοι» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε καλέσει τον Erdogan να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατόν στη Συρία, προειδοποιώντας εκ νέου πως σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με «τεράστιο οικονομικό τίμημα».
«Θα αφανίσω την οικονομία της Τουρκίας» τόνισε ο Trump.

Πυρά Αμερικάνων στρατιωτών κατά Trump - Καταστροφή για τις ΗΠΑ η «προδοσία» σε βάρος των Κούρδων

Eπικρίσεις από πρώην αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού δέχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, επειδή «εγκατέλειψε» τους Κούρδους, συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία, απομακρύνοντας τα αμερικανικά στρατεύματα από το βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στην τουρκική μεθόριο και ουσιαστικά ανοίγοντας τον δρόμο για την επίθεση της Τουρκίας.
Ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός Joseph Votel, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι εγκατέλειψε τους συμμάχους οι οποίοι, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
«Αυτή η πολιτική εγκατάλειψης απειλεί να αποδομήσει πέντε χρόνια μαχών εναντίον του ΙΚ και θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία των Αμερικανών σε όλες τις μελλοντικές μάχες στις οποίες θα χρειαστούμε ισχυρούς συμμάχους», ανέφερε ο Votel.
«Οι SDF απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΙΚ.
Στη διάρκεια μαχών έχασαν 11.000 ανθρώπους», τόνισε o Votel, αναφέροντας ως μέτρο σύγκρισης, πως μόνο έξι στρατιώτες και δύο μέλη πολιτικού προσωπικού των ΗΠΑ σκοτώθηκαν.
Ο Mark Hertling, πρώην στέλεχος του αμερικανικού στρατού ξηράς στην Ευρώπη, εκτίμησε ότι η απόφαση Trump «προμηνύει μια επικείμενη καταστροφή για τις ΗΠΑ».
«Οι Κούρδοι των SDF – οι πρώην έμπιστοι σύμμαχοί μας στη μάχη κατά του ΙΚ - δέχονται επίθεση από έναν σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία», έγραψε στο Twitter.
«Οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα είναι μακροχρόνιες και επιβλαβείς για την ασφάλεια της Ευρώπης και του κόσμου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, οι Κούρδοι ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι από τους Τούρκους ή τους Ιρακινούς στρατιώτες για να διεξάγουν εκστρατείες για την ανακατάληψη πόλεων από το ΙΚ.
«Όταν κατέρρευσε ο ιρακινός στρατός, οι Κούρδοι ήταν αυτοί που ανέλαβαν το βάρος να αντιμετωπίσουν την επίθεση του ΙΚ εναντίον του πολιτισμού μας, όχι εμείς, ούτε οι Τούρκοι», υπενθύμισε ο Ruben Gallego, βουλευτής των Δημοκρατικών και πρώην στρατιωτικός που υπηρέτησε στο Ιράκ.
«Η εγκατάλειψη των Κούρδων είναι ακόμη μία υπενθύμιση ότι το (σύνθημα) “Πρώτα η Αμερική” σημαίνει “Η Αμερική μόνη”», πρόσθεσε στο Twitter.
«Εκτός από το Ισραήλ ο πιο ισχυρός και σημαντικός μας σύμμαχος στη Μέση Ανατολή έχουν υπάρξει οι Κούρδοι (…) και αυτό το χάσαμε», κατήγγειλε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να αναμένουν από τους συμμάχους τους να τους εμπιστεύονται.

Διεθνείς αντιδράσεις για την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία

ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών A. Guterrs εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, τονίζοντας πως «η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σέβεται απόλυτα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

«Καλούμε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Z.C. Juncker μιλώντας σε ευρωβουλευτές ενόψει της συνόδου κορυφής και σημείωσε ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να περιμένει από την ΕΕ να πληρώσει για τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας». «Η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πολιτική μετάβαση», επανέλαβε ο Juncker.
Με κοινό ανακοινωθέν των 28 κρατών μελών, η «Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση», σημειώνοντας πως «δεν θα χορηγήσει βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται».

ΗΠΑ

«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Trump σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.
Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής K. Greyam.

ΡΩΣΙΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του T. Erdogan, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

ΝΑΤΟ

«Βασίζομαι στην Τουρκία ότι θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να διασφαλίσει ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν θα τεθεί σε κίνδυνο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ G. Stoltenberg.
Σημειώνοντας ότι έχει ενημερωθεί για τις εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις, είπε ότι ζήτησε από την Τουρκία να «εξασφαλίσει ότι κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να αναλάβει στη βόρεια Συρία να είναι ανάλογη και μετριασμένη».

Το χρονικό των εξελίξεων

Την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσε μέσω twitter ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στόχος είναι ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.
Οι Κούρδοι μαχητές βρίσκονται στο έλεος της Άγκυρας μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και να μην τους στηρίξουν, παρά τη συμμαχία για την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους.
Image

«Άρχισε η επιχείρηση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/YPG και ISIS στη Βόρεία Συρία.
Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τον διάδρομο της τρομοκρατίας που επιχειρείται να εδραιωθεί στα νότια σύνορα μας, αλλά και να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» αναφέρει ο Erdogan σε ανάρτηση του στο twitter κηρύσσοντας την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης».

Image

Το CNN Turk μετέδωσε ότι ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στην πόλη Ρας αλ Άιν, η οποία βρίσκεται απέναντι από την τουρκική πόλη Τσεϊλανπινάρ, στα βορειοανατολικά της Συρίας, ενώ λίγο μετά τις 22.30 μμ (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησαν και χερσαίες επιχειρήσεις από τουρκικά στρατεύματα.
Έντονες οι αντιδράσεις, αν και λεκτικές, από κορυφαία στελέχη της ΕΕ, με τον Jean - Claude Juncker να καλεί την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, εκατοντάδες άμαχοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την ευρύτερη περιοχή, ενώ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, ανέφεραν ότι οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία.

Image

Trump: Δεν εγκρίνω την εισβολή, αλλά...


Ο Donald Trump, αφότου απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από την ΒΑ Συρία και αφότου έδωσε το «πράσινο φως» στον Erdogan να εισβάλει στην περιοχή, τώρα δηλώνει ότι δεν ενστερνίζεται την επίθεση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την επίθεση, τονίζοντας όμως ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τους φυλακισμένους μαχητές του ISIS.
«Αναμένουμε από την Τουρκία να συμμορφωθεί με όλες τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Donald Trump έχει καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι δεν συμφωνεί με την εισβολή, προειδοποιώντας ότι θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις.
«Δεν έχουμε εγκαταλείψει τους Κούρδους, είναι υπέροχοι άνθρωποι και μαχητές», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι τους έχει ενισχύσει και οικονομικά αλλά και με όπλα.
«Η σχέση μας με την Τουρκία, σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ αλλά και στο εμπόριο είναι καθοριστικής σημασίας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 10/10

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών αύριο Πέμπτη 10/10, ανέφεραν διπλωμάτες, έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.
Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες.

Image


Image

Τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα, προκαλώντας πανικό (SDF)

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».
«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.
Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.
«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.
Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

Image

Erdogan σε Putin: Η στρατιωτική δράση θα συνεισφέρει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Συρίας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, εν όψει της στρατιωτικής εισβολής της Άγκυρας στη βορειονατολική Συρία.
Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε στον Putin ότι η στρατιωτική δράστη που έχει σχεδιαστεί στα ανατολικά του Ευφράτη, θα συνεισφέρει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Συρίας, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για τις πολιτικές διαδικασίες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
«Ο λαός της Συρίας αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας», τόνισε ο Erdogan.
O Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι εκτιμά την εποικοδομητική στάση της Ρωσίας σε αυτή τη διαδικασία.
Image

Μόσχα: Δεν θα εμπλακούμε στο θέμα της Συρίας - Τα στρατεύματά μας βρίσκονται εκεί για άλλους λόγους

Αμέτοχη δηλώνει πως θα μείνει - προς το παρόν- η Μόσχα, στη σύγκρουση μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.
Η Άγκυρα ξεκίνησε την επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, μετά και το «πράσινο φως» από τον Donald Trump την Κυριακή 9/10.
Ο στρατός της Ρωσίας βρίσκεται στην περιοχή για διαφορετικούς λόγους, ανέφεραν ρωσικές κυβερνητικές πηγές.
Το Κρεμλίνο θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε βήματα θα έθεταν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία, καθώς η Τουρκία ξεκίνησε την επέμβασή της στη βορειοανατολική Συρία.
Η τουρκική στρατιωτική επίθεση, μπορεί να ερμηνευθεί ως παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας, ανέφερε η Μόσχα.

Η «Πηγή Ειρήνης» στοχεύει τους μαχητές και τις βάσεις τους όχι τα συμμαχικά στρατεύματα!

Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης όπως ονομάζεται η επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία, φροντίζει πολύ να μην προκαλέσουν κακό σε συμμαχικά στρατεύματα, ανακοίνωσε αργά το απόγευμα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία στοχεύει να πλήξει μόνο μαχητές και τις βάσεις τους, τα όπλα και τον εξοπλισμό τους.
«Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης έχει στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων μας, να αποτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας κατά μήκος του νοτίου συνόρου μας, να εξουδετερώσει τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια, καθώς και να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων στα σπίτια τους και στη γη τους», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Στη ανακοίνωση προστίθεται ότι η επιχείρηση αυτή έχει τον ίδιο σκοπό με αυτόν των προηγούμενων τουρκικών επιχειρήσεων Ασπίδα του Ευφράτη και Κλάδος Ελαίας.

Οι κουρδικές δυνάμεις ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους εναντίον του ISIS με την έναρξη των επιχειρήσεων

Ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μετά την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.
Την είδηση έδωσαν σήμερα 9/10, δύο αμερικανοί αξιωματούχοι και μια κουρδική στρατιωτική πηγή.
«Οι SDF σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος επειδή είναι αδύνατο να διεξάγουν οποιαδήποτε επιχείρηση, ενώ απειλούνται από ένα μεγάλο στράτευμα στα βόρεια σύνορα», τόνισε μια κουρδική στρατιωτική πηγή.
Η αναστολή των αντιτζιχαντιστών επιχειρήσεων θα επηρεάσουν την αμερικανική εκπαίδευση δυνάμεων σταθεροποίησης στη Συρία.
Οποιαδήποτε αναστολή στις δραστηριότητες αυτές θα αποτελέσουν μια άμεση οπισθοχώρηση στον βασικό στόχο των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους συμμάχους τους SDF να θωρακίσουν εδάφη που έχουν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.
Μια τρίτη πηγή τόνισε στο Reuters ότι οι SDF συνεχίζουν τη φύλαξη των φυλακών στις οποίες κρατούνται περίπου 11.000 αιχμάλωτοι τζιχαντιστές του ΙΚ, αλλά τόνισε ότι ένας μικρός αριθμός των κουρδικών δυνάμεων έχει μεταφερθεί για την τουρκική επίθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης