Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Όταν οι μέτοχοι δεν…βάζουν το χέρι στην τσέπη μην περιμένουν οι τράπεζες ένα σχέδιο να λύσει το πρόβλημα – Για 3,5% NPEs απαιτούνται 9 δισ

tags :
Όταν οι μέτοχοι δεν…βάζουν το χέρι στην τσέπη μην περιμένουν οι τράπεζες ένα σχέδιο να λύσει το πρόβλημα – Για 3,5% NPEs απαιτούνται 9 δισ
Το APS δεν είναι το φάρμακο για την θεραπεία του καρκινώματος που ονομάζεται προβληματικά δάνεια - Το APS ή σχέδιο Ηρακλής είναι ένας συμπληρωματικός τρόπος το κράτος να βοηθήσει τις τράπεζες.
Η έγκριση του APS ή σχεδίου Ηρακλής για τα κόκκινα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών είναι πλέον γεγονός καθώς στις 10 Οκτωβρίου 2019 και τυπικά δόθηκε το πράσινο φως από την DGComp την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή απορρίφθηκε η πρόταση της ΤτΕ ως μη συμβατή με την νομοθεσία της ευρωζώνης ενώ θα ήταν αδύνατο και στην πράξη να υλοποιηθεί καθώς ζητάει να επωμιστεί το κράτος μια ζημία από το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ενώ θα απαιτηθούν και πρόσθετα κεφάλαια για τις τράπεζες.
Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μια πρόταση το σχέδιο Ηρακλής ή Ιταλικό μοντέλο που περιλαμβάνει μηχανισμό εγγυήσεων και τιτλοποιήσεις.
Άλλη πρόταση για την συλλογική λύση των προβληματικών ανοιγμάτων δεν υπάρχει.
Όμως εδώ εγείρεται ένα θέμα το οποίο πρέπει να αναλυθεί με μεγάλη προσοχή.
Οι τράπεζες και οι τραπεζίτες προσπαθούν με κάθε μέσο και τρόπο να ξεμπλέξουν με το κακό παρελθόν τους που είναι τα 78 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Εάν δεν φύγουν αυτά από την μέση, εάν δεν καθαρίσουν οι ισολογισμοί οι ελληνικές τράπεζες χρηματιστηριακά θα παραμείνουν μη επενδύσιμες, θα είναι κεφαλαιακά αδύναμες και δεν θα μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στην εθνική οικονομία.
Οι τραπεζίτες προσπαθούν και προσπαθούν πολύ αλλά φαίνεται ότι οι μέτοχοι τους δεν προσπαθούν ιδιαίτερα, πλην ίσως του Fairfax στην Eurobank.
Δεν μπορεί να περιμένει το τραπεζικό σύστημα να λύσει ένα σχέδιο, όπως ο Ηρακλής το μεγάλο πρόβλημα των NPEs.
Το σχέδιο Ηρακλής μπορεί δυνητικά να περιλαμβάνει έως 30 δισεκ. αλλά στην πράξη θα φθάσει τα 15 με 20 δισεκ.
Το ερώτημα λοιπόν είναι ποια είναι η λύση;
Η λύση είναι απλή και γνωστή, την ξέρουν όλοι οι τραπεζίτες και όλοι οι βασικοί μέτοχοι.
Η Eurobank με την τιτλοποίηση των 9,7 δισεκ. ήρθε και μας αποκάλυψε μια αλήθεια.
Ποια είναι αυτή η αλήθεια με τις τιτλοποιήσεις του Cairo και Pillar;
Οι αλήθεια είναι η εξής ότι για 9,7 δισεκ. τιτλοποίηση προβληματικών ανοιγμάτων απαιτούνται 1,3 δισεκ. κεφάλαια να δαπανηθούν ως πρόσθετες προβλέψεις.
Εάν υποθέσουμε ότι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν NPEs ratio 3,5% που είναι ο μέσος όρος των τραπεζών στην ευρωζώνη τότε θα πρέπει να δαπανήσουν 9 δισεκ. κεφάλαια.
Το πραγματικό λοιπόν έλλειμμα στο σύστημα για καθολική και ολοκληρωτική εξυγίανση των ισολογισμών είναι 9 δισεκ. τόσα κεφάλαια απαιτούνται.
Πως μπορεί όμως ένα τραπεζικό σύστημα να ζητήσει μετά από 3 ανακεφαλαιοποιήσεις από τους ιδιώτες μετόχους να ξαναβάλουν κεφάλαια για 4η φορά και μάλιστα όχι για ανάπτυξη αλλά για να πεταχτούν όλα τα κεφάλαια στην εξυγίανση;
Προφανώς κανείς επενδυτής δεν θα εμφανιστεί.
Βέβαια υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα.
Αντί οι τράπεζες να πάρουν π.χ. στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 συνολικά 13,8 δισεκ. κεφάλαια θα έπρεπε να είχαν πάρει και τα 25 δισεκ. ώστε σήμερα να έχουν πλήρως εξυγιανθεί από τα προβληματικά ανοίγματα.
Εάν είχαν πάρει και τα 25 δισεκ. για ανακεφαλαιοποίηση θα είχαν κρατικοποιηθεί αλλά σήμερα θα ήταν ιδιωτικές και με NPEs ratio 4% με 5% και όχι 44% που είναι ο μέσος όρος στο σύστημα.
Το APS δεν είναι το φάρμακο για την 100% θεραπεία του καρκινώματος που ονομάζεται προβληματικά δάνεια.
Το APS ή σχέδιο Ηρακλής είναι ένας συμπληρωματικός τρόπος το κράτος να βοηθήσει τις τράπεζες.
Σίγουρα όμως είναι ένα φάρμακο που η αποτελεσματικότητα του θα κριθεί στην πράξη.
Η πρόταση της ΤτΕ που απορρίφθηκε ήταν γιατροσόφι με μαντζούνια

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης