Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τα αντιφατικά μηνύματα στον εμπορικό πόλεμο... αισιοδοξία - Trump: Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα πηγαίνουν πραγματικά καλά

tags :
Μετά τα αντιφατικά μηνύματα στον εμπορικό πόλεμο... αισιοδοξία - Trump: Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα πηγαίνουν πραγματικά καλά
Νέες διαπραγματεύσεις σήμερα 11/10 μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ
(upd5) Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump για το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη από χθες Πέμπτη 10/10 στην Ουάσινγκτον με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Κίνας σχετικά με τη μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση.
Σε δηλώσεις του ο Trump ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις «πηγαίνουν καλά, πραγματικά καλά» και παρέπεμψε στη σημερινή ημέρα για τις νέες διαπραγματεύσεις.
«Είχαμε μια πολύ καλή διαπραγμάτευση με την Κίνα.
Θα μιλήσουμε και αργότερα, βασικά τηρούν μια στάση αναμονής, αλλά θα τους δούμε και αύριο (σ.σ. σήμερα Παρασκευή 11/10)» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος πράγματι θα έχει συνάντηση σήμερα 11/10 (στις 21:45 ώρα Ελλάδας) με τον αντιπρόεδρο της Κίνας και επικεφαλής τηςκινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας για το εμπόριο, Liu He.
Πάντως, τις τελευταίες ώρες υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Όπως μεταδίδει το Reuters, αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα, αναφέροντας πως οι νέες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών πήγαν απρόσμενα καλά και μάλιστα καλύτερα από ότι αναμενόταν» ενώ CNBC μεταδίδει πως οι δύο πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένες να βρουν λύσεις  και να βάλουν τέλος σε έναν εμπορικό πόλεμο που τους έχει ήδη στοιχίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Από την άλλη πλευρά αντιφατικά είναι τα μηνύματα για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, καθώς αφενός το Πεκίνο εμφανίζεται να κάνει λόγο για χαμηλές προσδοκίες, αφετέρου οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες για παραχωρήσεις στην Huawei και μερική συμφωνία για τη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Η Κίνα επιμένει να μιλά για χαμηλές προσδοκίες όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση, καθώς εξακολουθεί να εμφανίζεται έκπληκτη και ανήσυχη από την απόφαση των ΗΠΑ να βάλουν σε μαύρη λίστα μια σειρά από κινεζικές εταιρείες.
Και αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το Πεκίνο από την πλευρά του επιθυμεί να μπει ένα τέλος στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι του κινέζικου κομμουνιστικού κόμματος κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι δηλώνουν σχετικά με το μέγεθος και το εύρος μιας συμφωνίας με τις  ΗΠΑ.
Με μία νέα -όπως άλλωστε το συνηθίζει για όλα τα θέματα- ανάρτηση στο Twitter ο Trump αφήνει κάποια περιθώρια για πιθανή συμφωνία, καθώς τονίζει: «Μεγάλη ημέρα για τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα.
Θέλουν να κάνουν συμφωνία, αλλά άραγε εγώ θέλω;
Θα συναντηθώ αύριο με τον αντιπρόεδρο (σ.σ.: της Κίνας) στον Λευκό Οίκο»...

Image
Σημειώνεται πως σήμερα Πέμπτη 10/10 και αύριο Παρασκευή 11/10 κορυφαίοι Αμερικάνοι και Κινέζοι αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν έναν ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση που θα βάζει τέλος στην 15μηνη και πλέον εμπορική τους διαμάχη.
Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Liu He, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των  ΗΠΑ, Robert Lighthizer.
Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, ο Trump αναμένεται να υλοποιήσει την απειλή του και να αυξήσει το επίπεδο των επιπλέον δασμών που εφαρμόζονται σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 30% από το 25% την Τρίτη 15η Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή πάντως τα μηνύματα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για ένα θετικό αποτέλεσμα.
Δημοσίευμα της South China Morning Post αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κίνας δεν σημείωσαν καμία πρόοδο στις συνομιλίες που διεξήχθησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, υποστηρίζοντας ότι κινεζική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο Liu He σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ουάσινγκτον εντός της ημέρας, έπειτα από μόλις μία συνάντηση σε επίπεδο υπουργών.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διέψευσε την πληροφορία ότι ο He  θα επιστρέψει στην πατρίδα του εντός της ημέρας.
«Δεν είμαστε ενήμεροι για κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Κίνας αυτή τη στιγμή», διαβεβαίωσε η αμερικανική προεδρία.

Επιμέρους συμφωνία για τη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών εξετάζουν οι ΗΠΑ - «Παράθυρο» για κάποια προϊόντα της Huawei

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει καταρχήν, επιμέρους συμφωνία για το ζήτημα της χειραγώγησης του νομίσματος με την Κίνα στο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων για το εμπόριο, χάρη στην οποία η αναμενόμενη αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα από το 25% στο 30% ίσως να αποφευχθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο πηγές ενημερωμένες για τις συνομιλίες.
Ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να καταλήξει στη διευθέτηση για τα νομισματικά ζητήματα με την Κίνα στο πλαίσιο αυτής που η Ουάσινγκτον αποκαλεί πρώτη φάση μιας ευρύτερης συμφωνίας, κατά το οποίο οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για ζητήματα όπως οι εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Παράλληλα, η εφημερίδα The New York Times έγραψε ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση σύντομα θα δώσει άδειες σε εταιρείες των ΗΠΑ να προμηθεύουν με αγαθά τα οποία δεν θεωρεί ευαίσθητα την κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei.
Η κυβέρνηση Trump έδωσε το πράσινο φως την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να αρχίσουν να δίνονται τέτοιες άδειες σε λιγοστές αμερικανικές εταιρείες, κατ’ εξαίρεση των κυρώσεων που επέβαλε στην κινεζική κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού νωρίτερα φέτος, κατά το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης