Τραπεζική άνοδος έως +5% λόγω έγκρισης του Ηρακλή για τα NPEs επέδρασε στο το ΧΑ +0,90% στις 839 μον. – Υπαρκτός ο κίνδυνος για 780 μον.

Τραπεζική άνοδος έως +5% λόγω έγκρισης του Ηρακλή για τα NPEs επέδρασε στο το ΧΑ +0,90% στις 839 μον. – Υπαρκτός ο κίνδυνος για 780 μον.
Με οδηγό τις τράπεζες λόγω Ηρακλή, ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε την πρώτη αντίσταση των 840 μονάδων
(upd16)Τραπεζική άνοδος έως +5,5% καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 839 μονάδες λόγω της έγκρισης του σχεδίου Ηρακλής για τα προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η δεικτοβαρής Alpha Bank +5,45% και ακολούθησαν Πειραιώς +4,51%, Εθνική +4,08% και Eurobank +2,44%
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο CENER +3,46%, Jumbo , Ελλάκτωρ.. ενώ στις δημοπρασίες η Coca Cola περιόρισε τις απώλειες στο -0,66% με χαμηλό ημέρας -1,57%,
Με κέρδη +0,81% έκλεισε η Lamda ενώ σύμφωνα με την σημερινή ΓΣ της εταιρείας η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί στα 6,5 ευρώ ενώ προωθείται και η έκδοση ομολόγου ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, επικρατεί διάχυτη επιφυλακτικότητα καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις από το μέτωπο των συναντήσεων ΗΠΑ – Κίνας και του Brexit ενώ εντείνονται οι ανησυχίες και για τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει η τουρκική εισβολή στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής ...με υπαρκτό ακόμη τον κίνδυνο των 780 μονάδων.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο σήμερα Πέμπτη 10/10 και αύριο 11/10 καθώς ΗΠΑ - Κίνα καθώς αναμένεται να έχουν έναν ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση που θα βάζει τέλος στην 15μηνη και πλέον εμπορική τους διαμάχη
Από την άλλη, θετικά μηνύματα σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit προκύπτουν από τη σημερινή (10/10/2019) συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson, με τον Ιρλανδό ομόλογο του, Leo Varadkar ενώ στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα των τελωνείων, αλλά και οι δυνατότητες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας..
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο για τη μείωση των επισφαλειών στις τράπεζες της χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι δεν αντίκειται στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.
Σημειώνεται ότι το APS ή σχέδιο Ηρακλής περιλαμβάνει την τιτλοποίηση προβληματικών ανοιγμάτων υπολογίζονται σε 15 με 20 δισεκ. και έναντι αυτών το ελληνικό κράτος θα παρέχει εγγυήσεις στα κύρια ομόλογα (senior bond) που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Επίσης οι τράπεζες υποχρεωτικά θα ενσωματώσουν μόνο καλής ποιότητας προβληματικά δάνεια  ενώ η προμήθεια στηρίζεται στο ελληνικό CDS που θα είναι 1,75% τον πρώτο χρόνο και ακολούθως 2% μετά τα πρώτα τρία χρόνια – με βάση το 5ετές CDS –.
Όσο αφορά την πληρωμή της προμήθειας, που αποτέλεσε σημείο τριβών και διαφωνιών, που θα πληρώνουν οι τράπεζες θα αναφέρεται ότι πρέπει να πληρωθεί προκαταβολικά για όλα τα έτη ενώ από την άλλη εξετάζεται για να μειωθεί το ρίσκο για τις τράπεζες να μην πληρώσουν πραγματικά εφάπαξ την προμήθεια, αλλά να την εμφανίσουν λογιστικά στην πρώτη χρήση.
Σήμερα  (10/10) πραγματοποιείται το δεύτερο συνέδριο εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου οι συμμετέχουσες εισηγμένες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με χρηματιστηριακούς αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές..
Η Ελλάδα δανείστηκε για πρώτη φορά χθες 9/10 με αρνητικό επιτόκιο -0,02% στην δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας.
Τα αρνητικά επιτόκια μπορεί για πολλούς να είναι μια καλή εξέλιξη όμως αποτελούν – πλέον και στην Ελλάδα – μια επικίνδυνη εξέλιξη καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία αγοράζοντας κρατικά ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, παγιδεύονται, τα έσοδα από τόκους καταρρέουν και αυτή η εξέλιξη θα έχει  μακροχρόνια, αρνητική επίδραση στις συντάξεις και στους ασφαλισμένους.
Στην αγορά ομολόγων, σταθεροποιητικά κινείται το ελληνικό 10ετές ομόλογο να κινείται στο 1,45% και το ιταλικό 10ετές στο 1%.
Eπίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 214 μονάδες βάσης, ενώ και το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4476 μονάδες βάσης από 4666 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα  ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,27% και τον Γενικό Δείκτη -0,03%.
Περί τις 16:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με την δεικτοβαρή Alpha Bank +6,16% ..και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,94% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +1,05%..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 783,28 μονάδες με άνοδο 4,03%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,90% στις 839 μονάδες έχοντας υψηλό στις 840,43 μονάδες και χαμηλό στις 830,09 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 28,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,8 εκατ. ευρώ και όγκου 1,44 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 1,26 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 800 χιλ. τεμάχια αξίας 1,28 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος 138 χιλ. τεμάχια αξίας 1,31 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκελισε στις 839 μονάδες στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 830-840 μονάδων και ακολουθούν οι 850, 880 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη ζώνη  στήριξης παραμένει η ζώνη των 820-810 μονάδων και ακολουθούν οι 790 και οι 750 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε  στις 783 μονάδες στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 775-785 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 800 και 830 μονάδων.
Στην πρώτη ζώνη  στήριξης βρίσκονται οι  750 μονάδες και ακολουθούν οι 730 και 700 μονάδες

Η επικαιρότητα

Σε συμφωνία για τον ενιαίο προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ύψους 17 δισ. ευρώ, εντός του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 (ΠΔΠ), κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις.
Το ποσό είναι δυνατό να αυξηθεί, καθώς τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν οι αρχηγοί των κρατών - μελών.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των κεφαλαίων, το μεγαλύτερο μέρος θα γίνεται με βάση τον πληθυσμό και το μέγεθος της οικονομίας, ενώ ένα ποσοστό θα είναι πιο ευέλικτο.
Η συμφωνία του Eurogroup για τον προϋπολογισμό ανοίγει τον δρόμο για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και επενδυτικά πακέτα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ενώ συμπλήρωσε ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.
Δεύτερες σκέψεις με το πακέτο εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης κάνει η κυβέρνηση, η οποία το επανεξετάζει στο σύνολό του διότι σύμφωνα με τους δανειστές υπερβαίνει τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά περιθώρια.
Κρίσιμη παράμετρος για τους Ευρωπαίους είναι ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ κρίνοντας υπεραισιόδοξη την ελληνική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% το 2020 από 2% φέτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών συνεχίζονται αφού οι δανειστές εξακολουθούν να αμφισβητούν την συμβολή των ελαφρύνσεων του 1,2 δισ. ευρώ στην αύξηση του ΑΕΠ, συμβουλεύοντας έτσι την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε «εκπτώσεις» των προεκλογικών της υποσχέσεων.
Για χαμηλές προσδοκίες όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση κάνει λόγο η Κίνα, η οποία εξακολουθεί να εμφανίζεται έκπληκτη και ανήσυχη από την απόφαση των ΗΠΑ να βάλουν σε μαύρη λίστα μια σειρά από κινεζικές εταιρείες.
Και αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το Πεκίνο από την πλευρά του επιθυμεί να μπει ένα τέλος στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι του κινέζικου κομμουνιστικού κόμματος κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι δηλώνουν σχετικά με το μέγεθος και το εύρος μιας συμφωνίας με τις  ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως σήμερα Πέμπτη 10/10 και αύριο Παρασκευή 11/10 κορυφαίοι Αμερικάνοι και Κινέζοι αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν έναν ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση που θα βάζει τέλος στην 15μηνη και πλέον εμπορική τους διαμάχη.
Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία της για τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει η τουρκική εισβολή στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής και για τα νέα και επικίνδυνα δεδομένα που δημιουργούνται πλέον στον 8ετή πόλεμο στη Συρία.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα τουρκικά στρατεύματα να προωθούνται ακόμα βαθύτερα στο συριακό έδαφος, ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.
Αν και η Τουρκία υποστήριξε απευθυνόμενη στον ΟΗΕ ότι η επιχείρηση της θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη και ότι αυτή έχει ως στόχο την εξάλειψη του διαδρόμου του τρόμου στα νότια σύνορα της, αναφέρεται ότι έπληξε περισσότερους από 180 στόχους Κούρδων, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 19 νεκρούς Κούρδους μαχητές και 8 άμαχους..
Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία δεν θα είχε προχωρήσει στη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, εάν δεν είχε δώσει το πράσινο φως στον Erdogan ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση του Trump να εγκαταλείψει τους Κούρδους της Συρίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο από το πολιτικό προσωπικό της χώρας αλλά και από στρατιωτικούς του αμερικανικού στρατού ενώ και ΕΕ κάλεσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, αναφέροντας πως δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα.
Από την άλλη, ευθείες απειλές προς την ΕΕ εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, με αφορμή την επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία καθώς απείλησε «ανοιχτά» την ΕΕ με 3,6 εκατ. πρόσφυγες εάν η τουρκική «επιχείρηση» στη Συρία χαρακτηριστεί «εισβολή»..

Με κέρδη οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (10/10) οι αγορές της Ασίας, εν μέσω προσδοκιών στις τάξεις των επενδυτών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα καταλήξουν σε μία εμπορική συμφωνία κατά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Ειδικότερα, δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο +0,45%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα +0,78% στις 2947,71 μονάδες ενώ και ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,10% στις 25707,93 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης με το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στις  εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας..
Ωστόσο, αντιφατικά είναι τα μηνύματα για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, καθώς αφενός το Πεκίνο εμφανίζεται να κάνει λόγο για χαμηλές προσδοκίες, αφετέρου οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες για παραχωρήσει στην Huawei και μερική συμφωνία για τη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Από την άλλη, θετικά μηνύματα σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit προκύπτουν από τη σημερινή (10/10/2019) συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson, με τον Ιρλανδό ομόλογο του, Leo Varadkar.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία καταγράφει κέρδη +0,45%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,90%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,80%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με  άνοδο +0,30%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με κέρδη +0,56%, ο S&P στο +0,57%, ο Nasdaq στο +0,55% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,65% (9,22 δολ.)

Κέρδη στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha Bank 

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Αlpha Bank και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,55 ευρώ με άνοδο +4,08% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6260 ευρώ με άνοδο +5,45% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,83 ευρώ με άνοδο +4,51% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,86 ευρώ με άνοδο +2,44% με όγκο 8,4 εκατ. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 3,19 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3580 ευρώ με άνοδο +6,93% και κεφαλαιοποίηση 606 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4050 ευρώ με άνοδο +1,25%, με όγκο 557 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 187 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,92 ευρώ, με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 277 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν CENER, Ελλάκτωρ, Lamda, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Φουρλής, Coca Cola,Sarantis, ΟΤΕ...
H Coca Cola έκλεισε στα 28,52 με πτώση -0,66% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,53 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,00 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 6,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,94 ευρώ με άνοδο +0,68% και αποτίμηση 682 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,05 ευρώ με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 476 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,3650 ευρώ με άνοδο +0,16% και αποτίμηση 3 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,20 ευρώ, με άνοδο +1,11% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,04 ευρώ με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,86 ευρώ με πτώση -0,67% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,49 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,97 ευρώ με άνοδο +2,04% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3140 ευρώ με άνοδο +3,46% και κεφαλαιοποίηση 250 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,12 ευρώ με πτώση -2,48% και με κεφαλαιοποίηση στα 265 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0965 ευρώ με πτώση -3,88% και κεφαλαιοποίηση 91 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση μετά την πτώση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,45% λόγω της επανέκδοσης 10ετούς

Σταθεροποίηση μετά την επιδείνωση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων αφενός λόγω του διεθνούς κλίματος, αφετέρου λόγω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου στο 1,50%.
Εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και το ράλι φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί σε αυτή την φάση για τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε μη ρεαλιστικές τιμές.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,45%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,45% με το αμερικανικό 10ετές 1,64% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 45 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 126 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,08 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,39% με απόδοση αγοράς 0,42% και απόδοση πώλησης 0,36%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,98  μονάδες βάσης και απόδοση 0,44%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,13 μονάδες βάσης και απόδοση 0,68% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,67%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,16 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,26 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,32% με απόδοση αγοράς 1,33% και απόδοση πώλησης 1,31%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,63 μονάδες βάσης και απόδοση 1,44% με απόδοση αγοράς 1,45% και απόδοση πώλησης 1,42%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,3080%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,90%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,08  μονάδες βάσης και απόδοση 2,17%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,06 μονάδες βάσης και απόδοση 2,34%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 193 μονάδες βάσης από 200 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 214 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.476 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,14% ή 214 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης 

Επιδείνωση σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης ενώ έντονη μεταβλητότητα επικρατεί στα Ιταλικά ομόλογα.
Έχει προβλεφθεί ότι τα ιταλικά ομόλογα θα πιεστούν προσεχώς
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1% στις 10 Οκτωβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/10/2019 στο -0,48% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,19% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,50%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS