Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ η «προδοσία» σε βάρος των Κούρδων - Ο Trump έβαλε στο παιχνίδι τον Erdogan

Πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ η «προδοσία» σε βάρος των Κούρδων - Ο Trump έβαλε στο παιχνίδι τον Erdogan
Ο Trump παρέκαμψε την αμερικανική διπλωματία και το Πεντάγωνο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, με τον Τούρκο πρόεδρο να εμφανίζεται ενδυναμωμένος
Σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ μεταξύ των συμμάχων αποτελεί η αιφνιδιαστική απόφαση του Donald Trump να εγκαταλείψει τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας και να στρώσει το έδαφος για την εισβολή του Erdogan στα εδάφη ανατολικά του Ευφράτη, σύμφωνα με αναλυτές και Αμερικανούς στρατιωτικούς.
Ο Trump παρέκαμψε την αμερικανική διπλωματία και το Πεντάγωνο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, με τον Τούρκο πρόεδρο να εμφανίζεται ενδυναμωμένος στη γεωπολιτική σκακιέρα και να απειλεί ευθέως την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας ως «όπλο» τις προσφυγικές ροές.
Ενδεικτική είναι η μεγάλη ανησυχία που  επικρατεί  τόσο στο Δημοκρατικό όσο και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά και μεταξύ των στρατιωτικών κύκλων στις ΗΠΑ για τις κινήσεις Trump, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δέχεται επικρίσεις, από πρώην αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού επειδή «εγκατέλειψε» τους Κούρδους, συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία.
Όπως τονίζουν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η απόφαση των ΗΠΑ στέλνει λάθος μήνυμα στους συμμάχους της υπερδύναμης.
«Αυτή η πολιτική εγκατάλειψης απειλεί να αποδομήσει πέντε χρόνια μαχών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία των Αμερικανών σε όλες τις μελλοντικές μάχες στις οποίες θα χρειαστούμε ισχυρούς συμμάχους», ανέφερε ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Οι SDF απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Στη διάρκεια μαχών έχασαν 11.000 ανθρώπους», τόνισε στο περιοδικό The Atlantic.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, οι Κούρδοι ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι από τους Τούρκους ή τους Ιρακινούς στρατιώτες για να διεξάγουν εκστρατείες για την ανακατάληψη πόλεων από το ΙΚ.
«Όταν κατέρρευσε ο ιρακινός στρατός, οι Κούρδοι ήταν αυτοί που ανέλαβαν το βάρος να αντιμετωπίσουν την επίθεση του ΙΚ εναντίον του πολιτισμού μας, όχι εμείς, ούτε οι Τούρκοι», υπενθύμισε ο Ρούμπεν Γκαλέντο, βουλευτής των Δημοκρατικών και πρώην στρατιωτικός που υπηρέτησε στο Ιράκ.
«Η εγκατάλειψη των Κούρδων είναι ακόμη μία υπενθύμιση ότι το (σύνθημα) “Πρώτα η Αμερική” σημαίνει “Η Αμερική μόνη”», πρόσθεσε στο Twitter.
«Εκτός από το Ισραήλ ο πιο ισχυρός και σημαντικός μας σύμμαχος στη Μέση Ανατολή έχουν υπάρξει οι Κούρδοι (…) και αυτό το χάσαμε», κατήγγειλε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να αναμένουν από τους συμμάχους τους να τους εμπιστεύονται.

Απασφάλισε ο Εrdogan

Δεν λείπουν οι αναλυτές που εκτιμούν ότι πρόεδρος Trump να ποντάρει σε ένα στραπάτσο του Erdogan στη βόρεια Συρία.
Ωστόσο με τα τρέχοντα δεδομένα ο «σουλτάνος» εμφανίζεται ενδυναμωμένος μετά την υποχώρηση Trump και την προδοσία σε βάρος των Κούρδων μαχητών.
Την ίδια ώρα, συνεχίζει τις προκλήσεις σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, ενώ απειλεί ευθέως του Ευρωπαίους, χρησιμοποιώντας ως «όπλο» την προσφυγική κρίση.
Ο Erdogan απείλησε σήμερα «ανοιχτά» την ΕΕ με 3,6 εκατ. πρόσφυγες εάν η τουρκική «επιχείρηση» στη Συρία χαρακτηριστεί «εισβολή».
«Η ύπαρξη σας βασίζεται σε ψέματα, θα συνεχίσουμε στον δρόμο μας.
Εάν αποκαλέσετε την επιχείρηση στη Συρία "εισβολή" η δουλειά μας θα γίνει πιο εύκολη...
Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα σας στείλουμε 3,6 εκατ. πρόσφυγες» είπε ο Erdogan.
Οι διεθνείς αντιδράσεις είναι έντονες, με το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάζει εκτάκτως, την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τουρκική εισβολή.
Το Ιράν ζήτησε να σταματήσει «αμέσως» η τουρκική επίθεση, η Ιταλία την χαρακτήρισε «απαράδεκτη», το Πεκίνο τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η κυριαρχία της Συρίας και η Ρωσία ασκεί πιέσεις για να αρχίσει ένας τουρκοσυριακός διάλογος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης