Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία σηματοδοτούν τη συνέχεια της δημοσιονομικής πολιτικής

tags :
Moody’s: Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία σηματοδοτούν τη συνέχεια της δημοσιονομικής πολιτικής
Moody's για Πορτογαλία: Αναμένεται η ίδια προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους
Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Costa μπορεί να έλαβε το 36% των ψήφων, να ενίσχυσε τα ποσοστά του και να διατηρεί μια ευρεία διαφορά από το δεύτερο κόμμα -τους κεντροδεξιούς Σοσιαλδημοκράτες PSD που έλαβαν το 27,9% των ψήφων-, ωστόσο απέχει 10 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία.
Όπως αναφέρει σε report του ο οίκος αξιολόγησης Moody's υπό αυτά τα δεδομένα, ο Costa καλείται να σχηματίσει μια κυβέρνηση, η οποία όπως έχει ήδη διαμηνύσει δεν πρόκειται να διαφέρει και ιδιαίτερα από την προηγούμενη της οποίας ηγούνταν.
Πάντως, ο Costa έχει καταστήσει σαφές πως είναι διατεθειμένος να κάνει ανοίγματα σε όλους τους πολιτικούς χώρους που βρίσκονται κοντά στους Σοσιαλιστές, όπως είναι το Μπλόκ της Αριστεράς (που παγιώθηκε ως τρίτη πολιτική δύναμη), τους Κομμουνιστές, το PEV(οικολόγοι), το αριστερό Livre και το οικολογικό ΡΑΝ.
Σύμφωνα με την Moody's  το αποτέλεσμα σημαίνει ότι δεν αναμένεται καμία ουσιαστική αλλαγή στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής της Πορτογαλίας.
Το PS έχει προωθήσει μια πλατφόρμα δημοσιονομικής πειθαρχίας και έχει δεσμευτεί ότι η χώρα θα εκτελέσει δημοσιονομικά πλεονάσματα ως μέσο για την προστασία της Πορτογαλίας από μια ύφεση στον οικονομικό κύκλο.
Τα μέτρα για την αποτελεσματική διατήρηση των δημόσιων δαπανών θα αποτελέσουν σημαντική κινητήρια δύναμη για μελλοντικές δράσεις αξιολόγησης, δεδομένης της υπερβολικής επιβάρυνσης του χρέους της χώρας, την οποία προβλέπουμε στο 116,6% του ΑΕΠ το 2020.
Η Moody's προβλέπει ένα μικρό συνεχιζόμενο έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ για το 2020.
Η προβλεπόμενη βελτίωση της κυβέρνησης παραμένει ευαίσθητη στους κινδύνους που οφείλονται σε χαμηλότερη από την προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη και σε αυξημένες πιέσεις στις δαπάνες, ιδίως σε σχέση με τους μισθούς του δημόσιου τομέα.
Παρόλα αυτά, η Moody's πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να αντιμετωπίσει αυτές τις πιέσεις.
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη πάγωμα της ενδιάμεσης κατανάλωσης θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε μακροπρόθεσμη βάση και αναμένουμε ότι η αύξηση των μισθών, η οποία απορρέει από τη σταδιακή αποδέσμευση της εξέλιξης της σταδιοδρομίας, αναμένεται να αποτελέσει πρόκληση για τις τρέχουσες δαπάνες.
Σημειώνουμε επίσης ότι οι πορτογαλικοί προϋπολογισμοί έχουν γίνει όλο και πιο άκαμπτοι τα τελευταία χρόνια λόγω πολυετούς ανάληψης δαπανών και μειώσεων των φόρων.
Για παράδειγμα, η Πορτογαλία αυξάνει τις δαπάνες για τα κονδύλια του προϋπολογισμού τα οποία τείνουν να είναι αργά προσαρμοσμένα σε περιόδους ύφεσης όπως οι μισθοί και οι κοινωνικές μεταβιβάσεις.
Επιπλέον, οι έμμεσοι φόροι, οι οποίοι είναι πιο προκυκλικοί, κερδίζουν μεγαλύτερο μερίδιο στο μερίδιο των εσόδων της Πορτογαλίας. Αυτό μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες της επόμενης κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης