Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι αρνητικές εκπλήξεις από τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2019 και πόσο «υπέφεραν» οι μετοχές

Οι αρνητικές εκπλήξεις από τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2019 και πόσο «υπέφεραν» οι μετοχές
Για μερικές εισηγμένες είχαν καλλιεργηθεί στο ταμπλό του ΧΑ προσδοκίες για βελτίωση, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν με αποτέλεσμα οι μετοχές να υποχωρήσουν
Κατά γενική ομολογία το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης δεν έδειξε κάποια διαφοροποίηση από το αντίστοιχο περσινό, αν και οι αναλυτές περιμένουν βελτίωση στα τρίμηνα που ακολουθούν.
Για μερικές εισηγμένες είχαν καλλιεργηθεί στο ταμπλό του ΧΑ προσδοκίες για βελτίωση, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν με αποτέλεσμα οι μετοχές να υποχωρήσουν από τα υψηλά που είχαν γράψει.
Βάσει των αποτελεσμάτων τουλάχιστον 15 είναι οι εισηγμένες (οι περισσότερες δεν καλύπτονται από αναλυτές) που δημοσίευσαν αποτελέσματα χειρότερα από αυτά που περίμενε η πλειονότητα των επενδυτών, ενώ στον αντίποδα οι θετικές εκπλήξεις είναι μικρότερες.
Πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα της ΕΚΤΕΡ δεν ικανοποίησαν με αποτέλεσμα η μετοχή από περίπου 2 ευρώ να γυρίσει στα 1,25 ευρώ καταγράφοντας απώλειες 37%.
Οι εκτιμήσεις της Ικτίνος έπεσαν έξω και η μετοχή από 1,40 ευρώ γύρισε στα 0,89 ευρώ (απώλειες 36%).
Η Ελλάκτωρ λόγω επιπλέον κόστους περίπου 40 εκατ. ευρώ από κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην Αυστραλία, η οποία δεν αναμενόταν, έφερε υποχώρηση στη μετοχή από τα 2,30 ευρώ στα 1,64 ευρώ (πτώση28%).
Στην Αλουμύλ, είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για ταχύτερη ανάπτυξη με τη μετοχή και λόγω του σχεδίου αναδιάρθρωσης να αναρριχείται στα 2,17 ευρώ για να υποχωρήσει στα 1,10 ευρώ (απώλειες 50%).  
Η Πλαστικά Θράκης επίσης κατέγραψε απώλειες μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τα οποία έδειξαν μείωση κερδοφορίας, αλλά οι επενδυτές ανησυχούν και λόγω Brexit.
Η ΕΥΑΘ δημοσίευσε μειωμένα κέρδη αλλά η καλή διάρθρωση του ισολογισμού περιόρισε τις απώλειες στη μετοχή.
Ο κλάδος των μετάλλων δεν πήγε καλά στο εξάμηνο και μετοχές όπως Viohalco, Cenergy και Έλαστρον πιέστηκαν αρκετά.
Τα μειωμένα κέρδη της Mermeren έφεραν επίσης υποχώρηση στη μετοχή και το ίδιο συνέβη και στην Κλουκίνας-Λάππας.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις πιέστηκε σημαντικά η μετοχή της MLS, με τη διοίκηση να σπεύδει μέσω ανακοίνωσης να «ηρεμήσει» το επενδυτικό κοινό, αλλά τα κέρδη ήταν σημαντικά μειωμένα.
Μεγάλη πτώση κερδών και δικαστικές περιπέτειες με τη Σελόντα έχει η Περσεύς, με αποτέλεσμα η μετοχή της τελευταίας να καταγράψει σημαντική πτώση αμέσως μετά τη δημοσίευση του εξαμήνου.
Τέλος η μετοχή της Πλαίσιο πιέζεται εδώ και μερικές εβδομάδες και από τα 4,35 ευρώ βρέθηκε κάτω από τα 3,90 ευρώ.
Βελτίωση κατέγραψαν τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκή Πίστη, Revoil, Mevaco με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις να ενισχυθούν, ενώ καλή εικόνα έδειξαν και τα εξάμηνα των Άβαξ, Οίκος Σπύρου και Ευρωσύμβουλοι.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης