Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες στο μικροσκόπιο διεθνών οίκων - Κρίσιμη Σύνοδος του ΔΝΤ 18 - 20/10

Οι ελληνικές τράπεζες στο μικροσκόπιο διεθνών οίκων  - Κρίσιμη Σύνοδος του ΔΝΤ 18 - 20/10
Ο δύσκολος Γολγοθάς για τις τράπεζες είναι να αντιμετωπίσουν το κρίσιμο stress test του 2020
Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 18 με 20 Οκτωβρίου 2019 δεν θα έχει μόνον την ατζέντα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις ελληνικές  τράπεζες αλλά και μια σειρά από σημαντικές επαφές με ξένους επενδυτές πολύ κρίσιμες αφού τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας επιχειρούν να αδράξουν ότι μπορούν από το κλίμα ευφορίας που έχει δημιουργηθεί μέσα από τα αρνητικά επιτόκια αλλά και την αποδοχή του APS Ηρακλής από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μπροστά στις δυσκολίες που σχετίζονται με το επικείμενο stress test, οι τράπεζες έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γράψουν  επενδυτική ιστορία, που μπορεί να προκύψει

α. από το κλίμα ευφορίας και την προοπτική επενδυτική βαθμίδας για την Ελλάδα η οποία  έρχεται πιο κοντά λόγω συγκυρίας
β. από τη δευτερογενή αγορά η οποία θα κινηθεί ισχυρά μέσω κόκκινων δανείων
γ. από την ένδοια επενδυτικών επιλογών διεθνώς που μοιραία θα οδηγήσει μια υπερβάλουσα ρευστότητα σε χρηματιστηριακά πράγματα που όμως θα  στηρίζονται σε ένα story όπως αυτό που έχουν να διηγηθούντα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Ετσι και ενώ τα road shows έχουν κοπάσει πολλά και μεγάλα σπίτια έχουν κλείσει ραντεβού με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στην Ουάσιγκτον οι  οποίες θα συναντήσουν αντιστοίχως ξένους και  στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα όπως τους πελάτες της BofA M.L.
Oι τράπεζες παίζουν με το χρόνο και πρέπει να ξεκινήσουν τις ενέργειες και για να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία και για να αναζητήσουν κεφάλαια

α. εκπληρώνοντας τις επταγές της Βασιλείας ΙΙΙ  και
β. δημιουργώντας μαξιλλάρια για να διασφαλίσουν μελλοντικές καταθέσεις όπως προβλέπου τα MRL.

Mέριμνα της Ευρώπης η τραπεζική ενοποίηση που στο τέλος της διαδρομής της θα δώσει μια ενιαία ασφάλιση σε όλες τις ευρωπαϊκές καταθέσεις καθιστώντας τις τράπεζες και πάλι αξιόπιστες
Ο δύσκολος Γολγοθας για τις τράπεζες είναι να αντιμετωπίσουν το κρίσιμο stress test του 2020.
Και για να είναι η αντιμετώπιση αποτελεσματική θα πρέπει να καταφέρουν να μειώσουν σημαντικά τα κόκκινα δάνειά τους ως το τέλος του έτους αλλά συγχρόνως να επιτύχουν και ικανοποιητικά σχετικώς αποτελέσματα.
Το τελευταίο φαντάζέι δύσκολο γιατί και το κόστος δεν μπορεί να μειωθεί πολύ αλλά κυρίως οι πηγές εσόδων φαντάζουν περιορισμένες.
Την ίδια στιγμή μια αδιόρατη τάση καταγράφεται κυρίως από την Αθήνα η οποία ενδέχεται να υποδαβλίζει την κατάσταση να υπάρξουν κάποιες αλλαγές σε ότι αφορά την αναβαλλόμενη φορολογία που αποτελεί σημαντικό κομμάτι στα κεφάλαια των τραπεζών.
Η επόμενη ημέρα για τις τράπεζες δεν είναι εύκολη και περνάει μέσα από έναν επενδυτικό τάπητα.
Αν κάποιοι αποφασίσουν να τοποθετήσουν κεφάλαια στα πιστωτικά ιδρύματα τότε είναι βέβαιο πως και οι θεσμοί θα δουν τα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών διαφορετικά.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι χρόνοι είναι αμείληκτοι.
Το APS νομοθετικά τουλάχιστον προβάλει έτοιμο μέσα στον Οκτώβριο με προοπτική εφαρμογής μέσα στο έτος.
Σε κάθε άλλη περίπτωση οι επιλογές των τραπεζών μειώνονται δραματικά ενόψει stress tests και αυτό θα πιέσει το περιβάλλον στο οποίο θα εξελιχθεί η άσκηση για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Τα κόστη δανεισμού της χώρας έχουν μειωθεί δραματικά και η συγκυρία αυτή πρέπει να καταστεί  απολύτως εκμεταλλεύσιμη για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσελκύσουν επενδύσεις περισώζοντας αρκετά ως πολλά από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν με βεβαιότητα στο εγγύς μέλλον.
Η αποδοχή του APS επηρέασε θετικά πολύ θετικά το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Εκτιμάται πως η διαμόρφωση τίτλων γύρω από τα κόκκινα δάνεια και εν συνεχεία η διαπραγμάτευσή τους σε μια δευτερογενή αγορά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εικόνα των πιστωτικών ιδρυμάτων στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και την κατάσταση των ισολογισμών τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης