Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά σε «μερική συμφωνία» ΗΠΑ και Κίνα για το εμπόριο - Πιθανή άρση δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ και αγορές αμερικανικών προϊόντων από το Πεκίνο

Κοντά σε «μερική συμφωνία» ΗΠΑ και Κίνα για το εμπόριο - Πιθανή άρση δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ και αγορές αμερικανικών προϊόντων από το Πεκίνο
Οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δύο πλευρών εξέφρασαν αισιοδοξία ύστερα από τις χθεσινές συνομιλίες
(upd1) Ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα στέλνουν ΗΠΑ και Κίνα αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους, καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών κατέληξαν σε μία «μερική συμφωνία», η οποία ευελπιστούν ότι θα μετατραπεί σε «πλήρη συμφωνία» έως το τέλος του 2019.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο βάσει της συμφωνίας η Κίνα θα αυξήσει τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, ενώ οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άρση ορισμένων δασμών.

Αισιοδοξία από τον Trump

Άλλωστε ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump για το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη από χθες Πέμπτη 10/10 στην Ουάσινγκτον με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Κίνας σχετικά με τη μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση.
Σε δηλώσεις του ο Trump ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις «πηγαίνουν καλά, πραγματικά καλά» και παρέπεμψε στη σημερινή ημέρα για τις νέες διαπραγματεύσεις.
«Είχαμε μια πολύ καλή διαπραγμάτευση με την Κίνα.
Θα μιλήσουμε και αργότερα, βασικά τηρούν μια στάση αναμονής, αλλά θα τους δούμε και αύριο (σ.σ. σήμερα Παρασκευή 11/10)» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος πράγματι θα έχει συνάντηση σήμερα 11/10 (στις 21:45 ώρα Ελλάδας) με τον αντιπρόεδρο της Κίνας και επικεφαλής τηςκινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας για το εμπόριο, Liu He.
Πάντως, τις τελευταίες ώρες υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Όπως μεταδίδει το Reuters, αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα, αναφέροντας πως οι νέες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών πήγαν απρόσμενα καλά και μάλιστα καλύτερα από ότι αναμενόταν» ενώ CNBC μεταδίδει πως οι δύο πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένες να βρουν λύσεις  και να βάλουν τέλος σε έναν εμπορικό πόλεμο που τους έχει ήδη στοιχίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο το Πεκίνο επιμένει να τηρεί μια πιο επιφυλακτική στάση.
«Ελπίζουμε να εργαστούμε με τις ΗΠΑ για να επιτύχουμε πρόοδο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κίνας.
Χθες Πέμπτη, τα μηνύματα ήταν αντιφατικά,  καθώς αφενός το Πεκίνο εμφανίζεται να κάνει λόγο για χαμηλές προσδοκίες, αφετέρου οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες για παραχωρήσεις στην Huawei και μερική συμφωνία για τη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Η Κίνα επιμένει να μιλά για χαμηλές προσδοκίες όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση, καθώς εξακολουθεί να εμφανίζεται έκπληκτη και ανήσυχη από την απόφαση των ΗΠΑ να βάλουν σε μαύρη λίστα μια σειρά από κινεζικές εταιρείες.
Και αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το Πεκίνο από την πλευρά του επιθυμεί να μπει ένα τέλος στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι του κινέζικου κομμουνιστικού κόμματος κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι δηλώνουν σχετικά με το μέγεθος και το εύρος μιας συμφωνίας με τις  ΗΠΑ.
Με μία νέα -όπως άλλωστε το συνηθίζει για όλα τα θέματα- ανάρτηση στο Twitter ο Trump αφήνει κάποια περιθώρια για πιθανή συμφωνία, καθώς τονίζει: «Μεγάλη ημέρα για τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα.
Θέλουν να κάνουν συμφωνία, αλλά άραγε εγώ θέλω;
Θα συναντηθώ αύριο με τον αντιπρόεδρο (σ.σ.: της Κίνας) στον Λευκό Οίκο»...

Τις πύλες της στις αμερικανικές τράπεζες ανοίγει η Κίνα - Διευκολύνεται η διαδικασία αδειοδότησης

Μετά από δεκαετίες αναμονής, οι ξένες εταιρείες έχουν έναν σαφή χάρτη πορείας για την πλήρη ιδιοκτησία των εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Κίνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών της Κίνας τα ξένα ιδρύματα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πλήρη έλεγχο των χερσαίων επιχειρήσεων από το 2020.
Ο πρώτος γύρος αιτήσεων, για τις εταιρείες συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, μπορεί να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου, ενώ οι επιχειρήσεις διαχείρισης κεφαλαίων μπορούν να υποβάλουν αίτηση από την 1η Απριλίου και εκείνες κινητών αξιών θα μπορέσουν να υποβάλουν 100% συμμετοχές την 1 Δεκεμβρίου.
Τα στοιχεία έρχονται μετά από την απόφαση της Κίνας να προωθήσει την κατάργηση των ανώτατων ορίων ιδιοκτησίας για ορισμένες επιχειρήσεις παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κατά ένα έτος.
Οι ρυθμιστικές αρχές ανέβαλαν τους περιορισμούς στην πλήρη ξένη ιδιοκτησία των τοπικών τραπεζών το 2018.
Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα ανοίγει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα με έναν πρωτοφανή ρυθμό, προσελκύοντας παγκόσμιους τραπεζικούς κολοσσούς όπως η JPMorgan, η Goldman Sachs Group και η Morgan Stanley.
Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα επιδιώκει να την καταστήσει πιο ελκυστικό για τους ξένους να αγοράσουν μετοχές και ομόλογα, καθώς η ύπαρξη ξένων εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είναι ένας τρόπος να ενθαρρυνθεί αυτό.
Τα επόμενα χρόνια, η πιθανή εμφάνιση ενός σταθερού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα σημαίνει ότι το έθνος χρειάζεται ξένα κεφάλαιο για να ισορροπήσει τις πληρωμές του.
Ωστόσο, η απειλή οικονομικής αποσύνδεσης με την αμερικανική οικονομία, λόγω των αποφάσεων Trump, οδηγεί την Κίνα να εξετάζει ενδεχόμενους περιορισμούς στις επενδύσεις των ΗΠΑ στις κινεζικές εταιρείες και στις χρηματοπιστωτικές αγορές - κάτι που θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.
Δεδομένου ότι η Κίνα επέτρεψε τον πλειοψηφικό έλεγχο των επιχειρήσεων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πέρυσι, η UBS Group, η Nomura Holdings και η JPMorgan κέρδισαν τον έλεγχο των κοινοπραξιών τοπικών κινητών αξιών.
Η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η DBS Group Holdings έχουν υποβάλει αίτηση για να εισχωρήσουν στην κινεζική αγορά.

Βήματα σύγκλισης από την αμερικανική πλευρά

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει καταρχήν, επιμέρους συμφωνία για το ζήτημα της χειραγώγησης του νομίσματος με την Κίνα στο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων για το εμπόριο, χάρη στην οποία η αναμενόμενη αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα από το 25% στο 30% ίσως να αποφευχθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο πηγές ενημερωμένες για τις συνομιλίες.
Ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να καταλήξει στη διευθέτηση για τα νομισματικά ζητήματα με την Κίνα στο πλαίσιο αυτής που η Ουάσινγκτον αποκαλεί πρώτη φάση μιας ευρύτερης συμφωνίας, κατά το οποίο οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για ζητήματα όπως οι εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Παράλληλα, η εφημερίδα The New York Times έγραψε ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση σύντομα θα δώσει άδειες σε εταιρείες των ΗΠΑ να προμηθεύουν με αγαθά τα οποία δεν θεωρεί ευαίσθητα την κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei.
Η κυβέρνηση Trump έδωσε το πράσινο φως την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να αρχίσουν να δίνονται τέτοιες άδειες σε λιγοστές αμερικανικές εταιρείες, κατ’ εξαίρεση των κυρώσεων που επέβαλε στην κινεζική κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού νωρίτερα φέτος, κατά το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης