Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Συνταγματική επιταγή να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού – Να ψηφίσουν και οι 300

Θεοδωρικάκος: Συνταγματική επιταγή να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού – Να ψηφίσουν και οι 300
Δεν θα συζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς ένα έτοιμο νομοσχέδιο είπε ο κ.Θεοδωρικάκος
Την θέση ότι είναι συνταγματική επιταγή να μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, υποστηρίζοντας πως το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να το ψηφίσουν και οι 300 βουλευτές.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι κατά τις σημερινές συζητήσεις και συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ.Μητσοτάκης δεν θα παρουσιάσει ένα έτοιμο νομοσχέδιο.
«Πρώτον, το να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού είναι συνταγματική επιταγή.
Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό;
Πρέπει να ψηφίσουμε έναν νόμο ο οποίος για ισχύσει έχει ανάγκη να ψηφιστεί από 200 βουλευτές τουλάχιστον.
Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να είναι ισότιμη με την ψήφο όλων που ψηφίζουν στο εσωτερικό.
Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, όλα τα υπόλοιπα μπορούν να συζητηθούν.
Αυτό είναι το αδιαπραγμάτευτο για εμάς, ότι ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι είναι ίση με των υπολοίπων και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί» υπογράμμισε ο κ.Θεοδωρικάκος.
Ερωτηθείς για το εάν είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο ο κ.Θεοδωρικάκος είπε ότι έχει γίνει μια πολύ σημαντική προετοιμασία από την κυβέρνηση.
«Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τις οργανώσεις των Ελλήνων του εξωτερικού, έχουμε συζητήσει με άλλα κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στην υπόθεση, έχουμε βολιδοσκοπήσει τις απόψεις των άλλων κομμάτων και στην πραγματικότητα είμαστε έτοιμοι.
Ωστόσο, σήμερα ο πρωθυπουργός δεν θα συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς ένα έτοιμο νομοσχέδιο.
Ο στόχος σήμερα είναι να βρεθεί ο κοινός τόπος, ώστε παίρνοντάς τον, να ολοκληρώσουμε το νομοσχέδιο.
Είναι μια ώρα ευθύνης για όλο το πολίτικό σύστημα.
Πρέπει να ψηφιστεί και από τους 300.
Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι υπάρχει βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου που θέλει να αρνηθεί στους Έλληνες του εξωτερικού την ψήφο από τον τόπο που κατοικούν.
Το θέμα έχει και μια ταξική διάσταση.
Δεν είναι δυνατόν ένας που έχει την οικονομική άνεση να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει για παράδειγμα από την Νέα Υόρκη για να ψηφίσει στην Ελλάδα, ενώ αυτός που δεν την έχει, να μην μπορεί να ψηφίσει» είπε ο κ.Θεοδωρικάκος.
Κληθείς να σχολιάσει τη διατυπώνει θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, ο κ.Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα λέει ότι οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν μόνο για να εκλέξουν βουλευτές, αλλά η ψήφος τους αυτή να μην ισχύει για την ανάδειξη της ελληνικής κυβέρνησης».
«Αυτό είναι απαράδεκτό, παράλογο, προσβλητικό και αντισυνταγματικό.
Εμείς λέμε ότι θα πατήσουμε πάνω σε βασικές αρχές, θα κρατήσουμε μια κόκκινη γραμμή, θα στηρίξουμε το Σύνταγμα και από εκεί και πέρα τα συζητάμε όλα» ανέφερε ο κ.Θεοδωρικάκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης