Τράπεζες έως +6% λόγω Ηρακλή και διεθνής άνοδος έως +2,4% λόγω ΗΠΑ – Κίνας, επέδρασαν στο ΧΑ +1,99% στις 855 μον. - Προσωρινό το κλίμα ευφορίας

Τράπεζες έως +6% λόγω Ηρακλή και διεθνής άνοδος έως +2,4% λόγω ΗΠΑ – Κίνας, επέδρασαν στο ΧΑ +1,99% στις 855 μον. - Προσωρινό το κλίμα ευφορίας
Ο Γενικός και ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισαν στα υψηλά της ημέρας στις 855 και 817 μονάδες αντίστοιχα.
(upd16)Ισχυρή άνοδος σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 855 μονάδες με επίκεντρο τα κέρδη των τραπεζών έως +6% ειδικά σε Εθνική αλλά και στην ΔΕΗ +5,37% και με ενισχυμένη την ψυχολογία των επενδυτών λόγω της έγκρισης του σχεδίου Ηρακλής για τα NPEs των τραπεζών αλλά και των προσδοκιών τόσο για την συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο όσο και για το Brexit.
Για την ώρα λόγω αυτών των εξελίξεων αποτρέπονται οι 780 μονάδες ενώ επικρατεί προσωρινό κλίμα ευφορίας με την αγορά να ξεπερνά την πρώτη αντίσταση των 850 μονάδων.
Ωστόσο ο κίνδυνος για τις 780 μονάδες ακόμη ελλοχεύει παρά τα προσωρινά θετικά νέα.  
Ειδικότερα στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Εθνική +5,88% και Πειραιώς +5,30% και ακολούθησαν Alpha Bank +4,55% και  Eurobank +3,02%.
Στηρίξεις πρόσφεραν σήμερα, και τα μη τραπεζικά blue chips, με την ΔΕΗ να ξεχωρίζει στο +5,37% και ακολούθησαν Ελλάκτωρ +4,33%, ΕΛΠΕ +4,10%.....
Στο διεθνές περιβάλλον, αυξάνονται οι προσδοκίες και ελπίδες ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για τη μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση μετά τις χθεσινές συζητήσεις, που συνεχίζονται και σήμερα.
Σημαντικά κέρδη καταγράφονται στις διεθνείς αγορές, με τον Dax στην Γερμανία +2,4% και τον Dow Jones στο +1,5% .

Παράλληλα, μετά την σημερινή 11/10 συνάντηση Barnier - Barclay δόθηκε «πράσινο φως» για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Συμφωνα με τις δηλώσεις του Barnier, η Βρετανία έχει αποδεχθεί ότι η λύση αντικατάστασης του backstop δεν μπορεί να δημιουργήσει τελωνειακά σύνορα στην Ιρλανδία.
Στα εσωτερικά μας, θετικά έχει επιδράσει η έγκριση του σχεδίου Ηρακλής καθώς είναι ένα σημαντικό εργαλείο όπου οι τράπεζες που διαθέτουν κεφάλαια και λιγότερα «κακά» προβληματικά δάνεια θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να μειώσουν τα προβληματικά τους δάνεια και ανοίγματα.
Σημειώνεται ότι η χρήση του σχεδίου Ηρακλής από τις ελληνικές τράπεζες είναι προαιρετική όχι υποχρεωτική ενώ όσες το χρησιμοποιήσουν θα θεωρηθεί credit positive γιατί θα αποδείξει ότι διαθέτουν και κεφάλαια και επαρκείς προβλέψεις για τα προβληματικά τους δάνεια.
Στην αντίθετη περίπτωση όσες δεν το χρησιμοποιήσουν θα πάρουν το ρίσκο δημιουργώντας σκιές τόσο για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, όσο και για την ποιότητα των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων.
Από την άλλη, οι τράπεζες διαμαρτύρονται και όχι άδικά καθώς δεν είναι ορθό να προκαταβάλλουν τους τόκους των εγγυήσεων ενώ εξετάζεται λογιστικά να εμφανίζονται εφάπαξ οι τόκοι όλης της περιόδου – διάρκειας των εγγυήσεων και να εγγράφονται στην πρώτη χρήση αλλά να καταβάλλονται τμηματικά. .
Σύμφωνα με την JP Morgan, η οποία είναι ο σύμβουλος του σχεδίου Ηρακλής για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών, η έγκριση του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί θετικό βήμα για την αντιμετώπηση του προβλήματος ενώ θεωρεί ότι περισσότερο ωφελημένη είναι η Πειραιώς λόγω της κατώτερης κεφαλαιακής της θέσης.
Επίσης και η HSBC εκτιμά ότι τα οφέλη του Ηρακλή στο μέτωπο των NPEs των ελληνικών τραπεζών υπερτερούν του κεφαλαιακού κόστους που θα προκαλέσει
Εν τω μεταξύ, μπροστά στις δυσκολίες που σχετίζονται με το κρίσιμο stress test του 2020, οι τράπεζες έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γράψουν επενδυτική ιστορία με το κλίμα ευφορίας που έχει δημιουργηθεί μέσα από τα αρνητικά επιτόκια αλλά και την αποδοχή του APS Ηρακλής από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 18 με 20 Οκτωβρίου 2019 δεν θα έχει μόνον την ατζέντα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις ελληνικές  τράπεζες αλλά και μια σειρά από σημαντικές επαφές με ξένους επενδυτές.
Στην αγορά ομολόγων, επιδείνωση καταγράφεται στο ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,45% ενώ το ιταλικό 10ετές στο 1,03%.
Από την άλλη, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 214 μονάδες βάσης, ενώ και το CDS της Αργεντινής έχει βελτιωθεί  στις 4149 μονάδες βάσης από 4476 μονάδες βάσης.
Κλειδωμένη στο -29,83% έκλεισε η μετοχή της MLS με ανεκτέλεστα τεμάχια πώλησης 91 χιλ. τεμαχία ενώ η εταιρεία χθες (10/10) είχε παρουσίαση στη διοργάνωση του ΧΑ στο πλαίσιο της παρουσίασης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, πίσω από τις μεγάλες ρευστοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος είναι επενδυτικό τμήμα τράπεζας, όχι όμως συστημικής.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,12% και τον Γενικό Δείκτη +0,42%.
Στις δημοπρασίες, με ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην  Εθνική +6% ….αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips με την ΔΕΗ να ξεχωρίζει στο +5,44%...  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,42% και ο Γενικός Δείκτης με κέρδη +2,02%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή άνοδο +1,99% στις 855 μονάδες έχοντας υψηλό στις 855,80 μονάδες και χαμηλό στις 841,18 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών, αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και ήταν επικεντρωμένος στις τράπεζες. 
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73 εκατ. ευρώ, ο όγκος 40 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 25 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,21 εκατ. ευρώ και όγκου 575 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 535 χιλ. τεμάχια αξίας 902 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 40 χιλ. τεμάχια αξίας 311 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 855 μονάδες έχοντας διασπάσει την πρώτη ζώνη αντίστασης των 840 μονάδων αλλά και την  δεύτερη ζώνη των 850 μονάδων και ακολουθούν οι  870-880 μονάδες.
Στην πρώτη ζώνη  στήριξης παραμένει η ζώνη των 830-820 μονάδων και ακολουθούν οι 810 και οι 790 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε  στις 817 μονάδες στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 810-820 μονάδων και ακολουθούν οι 830 μονάδες.
Στην πρώτη ζώνη  στήριξης βρίσκονται οι 750 μονάδες και ακολουθούν οι 730 και 700 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Έως τις 15 Νοεμβρίου η διοίκηση της Alpha bank θα ανακοινώσει το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο που θα περιλαμβάνει αφενός τιτλοποίηση 10-12 δισεκ. NPEs αφετέρου σοβαρές διοικητικές αλλαγές.
Η τιτλοποίηση 10-12 δισεκ. NPEs θα είναι κατά τα πρότυπα της Eurobank, δηλαδή θα περιλαμβάνει πώληση της τιτλοποίησης πιθανότητα στην Fortress – ενδιαφέρεται και η Pimco – καθώς και διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων της τράπεζας.
Στο πλαίσιο αυτό η bad bank που ουσιαστικά δημιουργείται υπό μια έννοια, θα έχει Πρόεδρο τον Αρτέμη Θεοδωρίδη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Θεόδωρο Αθανασόπουλο ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων.
Η Alpha bank αναμένεται να έχει αρνητική κεφαλαιακή επίδραση 1,3 με 1,5 δισεκ. τα οποία και διαθέτει καθώς εμφανίζει σημαντικό κεφαλαιακό μαξιλάρι πάνω από το ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας SREP.
Το τελικό σχέδιο της Alpha bank είναι αύξηση κεφαλαίου πάνω από 1 δισεκ. ευρώ με στόχο να μειωθεί το DTC κάτω από 2 δις. ευρώ η οποία αναμένεται κάποια στιγμή ίσως στο β΄ 6μηνο του 2020.
Σε θεωρητικό επίπεδο η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα εμφανίζει discount 20% με 30% από τα τρέχοντα επίπεδα, έκπτωση εύλογη γιατί η τράπεζα θα έχει δείξει σοβαρό έργο στην μείωση των NPEs.
Θεωρητικά η τιμή της αύξησης κεφαλαίου σε παρούσες τιμές θα ήταν κοντά στο 1,1 -1,2 ευρώ από 1,62 ευρώ της τρέχουσας περιόδου.

Η επικαιρότητα

Η  κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τον λογαριασμό του 2020 και να γεφυρώσει τη διαφορά στο δημοσιονομικό κενό με τους θεσμούς, η οποία μετά το κούρεμα των υποσχέσεων της Θεσσαλονίκης έχει υποχωρήσει στα 300-350 εκατ. ευρώ με δύο μέτρα της τελευταίας στιγμής με κύριο στόχο την τόνωση των δημόσιων εσόδων
Το πρώτο είναι η επέκταση της υποχρέωσης συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 30% του εισοδήματος και στους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ το δεύτερο μέτρο ανάτασης των εσόδων με το οποίο φέρεται να έχουν συμφωνήσει οι θεσμοί είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά των τυχερών παιγνίων.
Στη Βουλή προς συζήτηση και επεξεργασία εισάγεται σήμερα Παρασκευή 11/10 το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» αποσκοπεί στην ταχεία και αποφασιστική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε κρίσιμους τομείς για παραγωγικές επενδύσεις.
Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Liu He θα έχει σήμερα Παρασκευή 11/10 (στις 21:45 ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών και ελπίδων ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για τη μεταξύ τους εμπορική αντιπαράθεση.
Πάντως, και όπως μεταδίδει το Reuters, αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα, αναφέροντας πως οι νέες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών – άρχισαν χθες Πέμπτη 10/10 στην Ουάσινγκτον – πήγαν απρόσμενα καλά και μάλιστα καλύτερα από ότι αναμενόταν.
Τις πύλες της στις αμερικανικές τράπεζες ανοίγει η Κίνα διευκολύνοντας την διαδικασία αδειοδότησης και προσελκύοντας παγκόσμιους τραπεζικούς κολοσσούς όπως η JPMorgan, η Goldman Sachs Group και η Morgan Stanley.
«Πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Ειδικότερα, ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Michel Barnier, ενημέρωσε τα κράτη-μέλη ότι η Βρετανία έχει αποδεχθεί ότι η λύση αντικατάστασης του backstop δεν μπορεί να δημιουργήσει τελωνειακά σύνορα στην Ιρλανδία μετά την συνάντηση του με τον Βρετανό υπουργό για το Brexit, S. Barclay
Η εξέλιξη αυτή ήταν το αποτέλεσμα της θετικής συνάντησης των πρωθυπουργών Βρετανίας και Ιρλανδίας στη βόρεια Αγγλία, χθες Πέμπτη, οι οποίοι δήλωσαν ότι «υπάρχει μονοπάτι» για την εξεύρεση λύσης στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων.
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται η τουρκική εισβολή στην βορειοανατολική Συρία έχοντας προκαλέσει το θάνατο σε εκατοντάδες ανθρώπους ενώ η διεθνής κατακραυγή εντείνεται υπό τον φόβο των συνεπειών που θα έχει μελλοντικά η στρατιωτική αυτή επιχείρηση.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump με νέα παρέμβαση του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεσολάβησης των ΗΠΑ προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία Τουρκίας - Κούρδων, ενώ το State Department υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής οι τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία δεν έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ.

Με κέρδη οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (11/10) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω αισιοδοξίας για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών ανά μεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ειδικότερα, δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο +1,15%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα +0,88% στις 2973,66 μονάδες ενώ και ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +2,34% στις 26308,44 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικά κέρδη καταγράφονται και στις ευρωπαϊκές αγορές με έντονη αισιοδοξία τόσο για την επίλυση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας όσο και για το Brexit.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία καταγράφει κέρδη +2,4%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,4%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,5%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,4% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο +0,70%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με κέρδη +1,5%, ο S&P στο +1,5%, ο Nasdaq στο +1,8% ενώ το ETF GREC κινείται στο +2,38% (9,45 δολ.)

Συνεχίστηκαν τα κέρδη στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική 

Συνεχίστηκαν τα κέρδη στις τραπεζικές μετοχές με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,70 ευρώ με άνοδο +5,88% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,70 ευρώ με άνοδο +4,55% με όγκο 6,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,98 ευρώ με άνοδο +5,30% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8860 ευρώ με άνοδο +3,02% με όγκο 11,89 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,29 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3280 ευρώ με πτώση -2,21% και κεφαλαιοποίηση 593 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4175 ευρώ με άνοδο +3,09%, με όγκο 316 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 193 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  στα 13,94 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 277 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η ΔΕΗ

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, CENER
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν μόνοTITC και Lamda
H Coca Cola έκλεισε στα 28,88 με άνοδο +1,26% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,00 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 6,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,0980 ευρώ με άνοδο +5,37% και αποτίμηση 719 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,07 ευρώ με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 480 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,5050 ευρώ  με άνοδο +1,49% και αποτίμηση 3,06 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,18 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,37 ευρώ με άνοδο +4,10% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,10 ευρώ με άνοδο +1,15% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,64 ευρώ με άνοδο +1,58% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,39 ευρώ με άνοδο +2,47% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3660 ευρώ με άνοδο +3,36% και κεφαλαιοποίηση 260 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,26 ευρώ με άνοδο +2,73% και με κεφαλαιοποίηση στα 273 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1038 ευρώ με άνοδο +7,56% και κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ.

Οριακή επιδείνωση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,45% - Ακολουθούν την διεθνή τάση  

Οριακή επιδείνωση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων που ακολουθούν την διεθνή τάση.
Εν μέσω αβεβαιοτήτων οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και το ράλι φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί σε αυτή την φάση για τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε ακραία στρεβλωμένες τιμές.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,45%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,03%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,45% με το αμερικανικό 10ετές 1,75% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 42 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,08 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,39% με απόδοση αγοράς 0,42% και απόδοση πώλησης 0,36%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,98  μονάδες βάσης και απόδοση 0,44%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,13 μονάδες βάσης και απόδοση 0,77% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,67%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,16 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,26 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,32% με απόδοση αγοράς 1,33% και απόδοση πώλησης 1,31%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,02 μονάδες βάσης και απόδοση 1,44% με απόδοση αγοράς 1,45% και απόδοση πώλησης 1,43%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,3080%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,50 μονάδες βάσης και απόδοση 1,96%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 125,78  μονάδες βάσης και απόδοση 2,19%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,86 μονάδες βάσης και απόδοση 2,36%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 188 μονάδες βάσης από 200 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 214 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.149 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,14% ή 214 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά

Οριακή επιδείνωση σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων.
Έχει προβλεφθεί ότι τα ιταλικά ομόλογα θα πιεστούν προσεχώς
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,03% στις 11 Οκτωβρίου 2019 από 0,80% πρόσφατα.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/10/2019 στο -0,43% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,20% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,03% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,50%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS