Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan Cazenove: Θετικό βήμα για τα NPEs στις ελληνικές τράπεζες η έγκριση του Ηρακλή - Μεγάλος ωφελημένος η Πειραιώς

tags :
JP Morgan Cazenove: Θετικό βήμα για τα NPEs στις ελληνικές τράπεζες η έγκριση του Ηρακλή - Μεγάλος ωφελημένος η Πειραιώς
Η JP Morgan είναι ο σύμβουλος του σχεδίου Ηρακλής στην ελληνική κυβέρνηση
Η έγκριση του σχεδίου Ηρακλής για τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί ένα θετικό βήμα για την αντιμετώπηση του προβλήματος, σύμφωνα με την JP Morgan Cazenove, η οποία επισημαίνει ότι αυτός είναι και ο βασικός λόγος πίσω από την εποικοδομητική της στάση απέναντι στον τομέα.
Εντούτοις, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί σημαντικές λεπτομέρειες και η αποτελεσματικότητα του καθεστώτος θα εξαρτηθεί τελικά από την πραγματική χρήση του από τις τράπεζες.
Αυτό αναφέρει στη σημερινή, 11 Οκτωβρίου 2019, 9σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greek Banks - Green light for APS, Piraeus potentially a main beneficiary" (Ελληνικές τράπεζες - Πράσινο φως για το APS, Μεγάλος οφελημένος η Πειραιώς) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η JP Morgan Cazenove ήταν ο βασικός σύμβουλος του σχεδίου Ηρακλής στην ελληνική κυβέρνηση.
Οι αναλυτές της JP Morgan Cazenove τονίζουν ότι η τελική χρήση του νέου σχεδίου από τις ελληνικές τράπεζες είναι μια συνάρτηση των:
1) το επίπεδο των επαναλαμβανόμενων προμηθειών που οι τράπεζες πρέπει να πληρώσουν στο ελληνικό δημόσιο ώστε να μην αποτελεί κρατική βοήθεια
2) το προκύπτον κεφαλαιακό όφελος από τους ανώτερους τίτλους
3) τις τιμές μεταβίβασης για τιτλοποιήσεις καθώς και τους κινδύνους εκτέλεσης.
Αναφορές στον ελληνικό Τύπο κάνουν λόγο για 1,8% επίπεδα τελών με βάση τις σημερινές τιμές της αγοράς, γεγονός που υποδηλώνει ~35 μονάδες βάσης από το σημερινό ελληνικό κρατικό ομόλογο.
Ωστόσο, το κόστος θα αντισταθμιστεί εν μέρει από την πληρωμή τοκομεριδίων από τους ανώτερους τίτλους με την JP Morgan Cazenove να υπολογίζει τους μέσους όρους στο επίπεδο του 6μηνου Euribor + 75 μ.β., ήτοι παρόμοια επίπεδα με τις συναλλαγές στα ιταλικά GACS.
Image

Πιθανή κεφαλαιακή ανακούφιση για την Πειραιώς

Τα σχέδια για τη λειτουργική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των τραπεζών προβλέπουν επί του παρόντος 18 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεις έως το 2022, επομένως η JP Morgan Cazenove δεν εκτιμά ότι το HAPS είναι ένας game changer στην προσπάθεια μείωσης του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων (η μείωση θα είναι 28 δισ. ευρω αν υποθέσουμε ότι η Alpha Bank θα παρουσιάζει ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης 10 δισ. ευρώ από την Alpha Bank το Νοέμβριο).
Ως εκ τούτου, η JP Morgan Cazenove βλέπει το βασικό όφελος του σχεδίου είναι η πιθανή κεφαλαιακή ανακούφιση των ελληνικών τραπεζών.
Σε πιο απλοποιημένη βάση, η πλήρης αξιοποίηση του HAPS θα φέρει περίπου 70 μ.β. πρόσθετης αύξησης στους δείκτες CET1 για τον τομέα.
Μάλιστα, η JP Morgan θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα κεφαλαίου σημαντικό για την Πειραιώς, δεδομένης της κατώτερης κεφαλαιακής της θέσης, ενώ εφαρμόζοντας το HAPS στον τρέχοντα στόχο της τράπεζας για σωρευτική τιτλοποίηση ύψους 6 δισ. ευρώ θα επωφεληθεί ο CET1 το 2021 κατά 50 μ.β. (σταδιακά ο CET1 στο 13,5%), εάν όλες οι άλλες παράμετροι μείνουν σταθερές.

Συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Ο προτιμώμενος τρόπος μας να τοποθετηθεί κανείς στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι μέσω της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες έχουν συστάσεις overweight, ήτοι αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγορές, καθώς ενεργούν με ταχύτερους ρυθμούς προς τη μείωση των δεικτών ΝΡΕs (7% έναντι 17% επί του μέσου όρου), ενώ η πρόβλεψηγια τους δείκτες ROTEs το 2022 είναι στο 7-10%.
Ενώ η JP Morgan Cazenove αξιολογεί την Alpha Bank ως neutral, επισημαίνει ότι θα αναμένει να παρουσιάσει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο και αναμένεται πιο επιθετικό.
Την Πειραιώς την αξιολογεί ως underweight, λόγω της ασθενέστερης αρχικής κεφαλαιακής θέσης της, αλλά σημειώνει ότι επι τους παρόντος δεν λαμβάνει τη χρήση του HAPS.
Διαφορετικά, επισημαίνει, ότι είναι θετική η επιχειρησιακή ιστορική αναδρομή της τράπεζας και το ιστορικό αποστολής της νέας διοίκησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης