Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Aπολογισμός Draghi για την ελληνική κρίση - Το δίλημμα της ΕΚΤ και η στήριξη στην Ελλάδα - Βαρύ το τίμημα για τον ελληνικό λαό

tags :
Aπολογισμός Draghi για την ελληνική κρίση - Το δίλημμα της ΕΚΤ και η στήριξη στην Ελλάδα - Βαρύ το τίμημα για τον ελληνικό λαό
Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ή στήριξη άνευ όρων, το δίλημμα της ΕΚΤ - O Draghi επέλεξε τη μέση οδό
Στην ελληνική κρίση και τον ρόλο της ΕΚΤ αναφέρθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Mario Draghi, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μιλάνο.
Σε έναν μίνι απολογισμό της θητείας του στο τιμόνι της ΕΚΤ, ο Draghi τόνισε ότι η ΕΚΤ βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα σημαντικό δίλημμα που θα είτε θα οδηγούσε σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είτε σε μια στήριξη άνευ όρων, η οποία θα παραβίαζε τους κανονισμούς.
Η ΕΚΤ επέλεξε τη μέση οδό.
Όπως τόνισε, η  στήριξη της κεντρικής τράπεζας στην Ελλάδα ήταν ουσιαστική και πάντα πιστή στο πλαίσιο των νόμων και του καταστατικού της.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, ο οποίος θα παραδώσει τον Νοέμβριο την προεδρία της ΕΚΤ στην Christine Lagarde, αναγνώρισε και το βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της ελληνικής διάσωσης.
Όπως εξήγησε ο Draghi, όσα έπραξε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης, ήταν στο πλαίσιο της τήρησής των αρχών της, με την Ελλάδα να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.
«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δύο εκ διαμέτρου αντίθετες γνώμες.
Η μία άποψη υποστήριζε ότι έπρεπε να αποκόψουμε την Ελλάδα από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, γεγονός που θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
H άλλη άποψη υποστήριζε ότι θα έπρεπε να παράσχουμε απεριόριστη ρευστότητα στην ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία.
Η πρώτη επιλογή θα οδηγούσε σε γεγονότα με μεγάλη πολιτική σημασία και πιθανές επιπτώσεις στο mandate της EKT.
Η δεύτερη επιλογή, ωστόσο, θα μας οδηγούσε σε παραβίαση της Συνθήκης», εξήγησε ο Draghi, παρουσιάζοντας το δίλημμα με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η ΕΚΤ κατά την ελληνική διάσωση.
«Έτσι επιλέξαμε ένα δρόμο ο οποίος μας επέτρεψε να μείνουμε πιστοί στις συνθήκες.
Η στήριξη που δόθηκε στην Ελλάδα ήταν ουσιαστική, αλλά πάντα υπό όρους και περιορισμένη», τόνισε ο Draghi.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, τελικά αυτή η προσέγγιση βοήθησε και την Ελλάδα και την Ευρώπη, αν και το τίμημα για τον ελληνικό λαό ήταν υψηλό, όπως παραδέχθηκε.
«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε συνδυασμό με το αληθινό θάρρος και δέσμευση των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων, οδήγησε στην έξοδο από την κρίση», τόνισε ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης