Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wood για ελληνικές τράπεζες: «Από μηδενικά... ήρωες» - Αύξηση των τιμών στόχων και σύσταση αγορά

tags :
Wood για ελληνικές τράπεζες: «Από μηδενικά... ήρωες» - Αύξηση των τιμών στόχων και σύσταση αγορά
Τα NPEs στις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε σαφή καθοδική πορεία, εξαιτίας των πωλήσεων, των διαγραφών και της σταδιακής επιτάχυνσης των οργανικών ενεργειών
"From zero to hero", ήτοι "από μηδενικά... ήρωες" τιτλοφορεί τη νέα ανάλυσή της για τις ελληνικές τράπεζες η Wood, η οποία επιβεβαιώνει τη θετική της μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του κλάδου, καθώς και αυξάνει και τις τιμές στόχους των μετοχών του.
Ειδικότερα, με τη σύσταση buy (αγορά) η τιμή στόχος στην Alpha bank αυξάνεται στα 2 ευρώ, από 1,9 ευρώ προηγουμένως, στην Εθνική η τιμή στόχος αυξάνεται στα 3,5 ευρώ, από 2,6 ευρώ προηγουμένως, στην Πειραιώς η νέα τιμή στόχος είναι στα 3,2 ευρώ, από 2,3 ευρώ, και στη Eurobank η τιμή στόχος αυξάνεται στα 1,2 ευρώ, από 1 ευρώ προηγουμένως.
Μόνο στην Πειραιώς η σύσταση μειώθηκε σε hold, ήτοι διακράτηση.
Image
Όπως επισημαίνει η Wood, ο κλάδος θα πρέπει να επωφεληθεί από την μακροοικονομική ανάκαμψη τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Κατά την άποψή της μέχρι το 2022, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να καθαρίσουν ένα μεγάλο μέρος των NPEs, να σταθεροποιήσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους και να δημιουργήσουν ROTE ύψους> 7%.
Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη προσφέρει αποδόσεις μεγαλύτερες του 85% από την αρχή του έτους, επομένους θα χρειαστεί βραχυπρόθεσμα να πάρουν ανάσες, καθώς οι αποτιμήσεις πλησιάζουν τα επίπεδα των P/BV των ευρωπαϊκών κλάδο.
Η Eurobank παραμένει προτιμώμενη, λόγω της σαφούς πορείας της στη μείωση των κόκκινων δανείων και της δημιουργίας της ROTE.

Το ύψιστο μακροοικονομικό παιχνίδι

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται επί του παρόντος με σχετικά αναιμικό ρυθμό περίπου 1,5-2%.
Εντούτοις, τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τους κορυφαίους δείκτες και η φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα που εγκρίθηκε από τη νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την αξία και να επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπτυχθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό.
Αυτό θα ήταν ένα πολύ βολικό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα σήμαινε υψηλότερη αύξηση δανεισμού, ακόμα καλύτερες τιμές των ακινήτων, συνεχιζόμενο έντονο ενδιαφέρον για πώληση ή τιτλοποίηση NPEs, και σαφή απόδοση στην κερδοφορία (ROTE κοντά στο κόστος του μετοχικού κεφαλαίου).
Παρόλο που η Wood δεν συμπεριλαμβάνει αυτό το σενάριο στα μοντέλα της, αυτό προσφέρει ανοδική δυνατότητα για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Επιτέλους, κάποια ορατότητα στους ROTE

Από την ανακεφαλαιοποίηση το 2015, η κατώτατη γραμμή των ελληνικών τραπεζών ήταν κοντά στην κατάρρευση, καθώς μεγάλο μέρος της προ προβλέψεων κερδοφορίας έχει εξαληφθεί από τις προβλέψεις.
Αυτές οι τάσεις αντιστρέφονται, με τα λειτουργικά κέρδη να αυξάνονται σταδιακά και το κόστος της καθοδήγησης υποχωρεί.
Η Wood αναμένει ότι η Eurobank θα έχει ROTE άνω του 9% από το 2020 και μετά, με εκείνον της ΕΤΕ να διαμορφώνεται στο 6-7% το 2020-21 και μεγαλύτερο του 9% το 2022.
Το ROTE της Alpha Bank είναι σήμερα οριακό, αλλά ένα σχέδιο στρατηγικής θα μπορούσε να αυξήσει το ROTE στο 5% το 2020 και το 8% στο 2022.

Εξυγίανση από τα NPEs

Τα NPEs στις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε σαφή καθοδική πορεία, εξαιτίας των πωλήσεων, των διαγραφών και της σταδιακής επιτάχυνσης των οργανικών ενεργειών.
Η Wood αναμένει ότι οι συναλλαγές (μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεις) θα οδηγήσουν το δρόμο στη μείωση του NPE έως και 2022, με την έγκριση του προγράμματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων.
Σε γενικές γραμμές, πιστεύει ότι η τροχιά είναι σαφής και οι τράπεζες μπορούν να ανταποκριθούν ή να υπερβούν τους στόχους που έχει θέσει ο SSM.

Τα κεφαλαιακά αποθέματα επαρκούν

Το 2018, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών παρουσίασαν τη χαμηλότερη απόδοση στην αγορά, λόγω των ανησυχιών ότι είχαν κεφαλαιακά ζητήματα, με κίνδυνο dilution στους υφιστάμενους μετόχους.
Αυτές οι ανησυχίες δεν υλοποιήθηκαν και η Wood δεν αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες να έχουν θέμα βραχυπρόθεσμα.
Από την άλλη πλευρά, προβλέπει περαιτέρω εκδόσεις Tier I και II τα επόμενα δύο χρόνια για να βελτιωθεί η κεφαλαιακή τους διάρθρωση.

Σύμφωνα με τη Wood, εκτός της Πειραιώς, η οποία έχει κάνει ένα ράλι ανόδου πάνω από 210% από τις αρχές του έτους, οι μετοχές Eurobank, Alpha Bank και Εθνική έχουν περιθώρια ανόδου, υπό την προϋπόθεση να κάνουν μια βραχυπρόθεσμη στάση.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης