Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για το Brexit δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη απάντηση

FT: Μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για το Brexit δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη απάντηση
Financial Times: Η αισιοδοξία των τελευταίων ημερών είναι αναξιόπιστη
ΙΟ ενθουσιασμός είναι αφόρητος. Για όσους ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό, το Brexit είναι το δώρο που δεν σταματάει ποτέ να δίνεις.
Στις αρχές της εβδομάδας, φάνηκε πως οι συνομιλίες ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τον Brexit είχαν καταρρεύσει.
Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Boris Johnson και ο επικεφαλής του συμβούλου πολιτικής του έδωσαν την εντύπωση ότι πιέζουν το Ηνωμένο Βασίλειο προς ένα άτακτο Brexit. Ο προφανής στόχος τους ήταν να κατηγορήσουν αυτό το αποτέλεσμα για την ΕΕ, και στη συνέχεια να αγωνιστούν και να κερδίσουν γενικές εκλογές.
Ο Donald Tusk, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ένας ισχυρός υποστηρικτής νωρίτερα φέτος για την παράταση της προθεσμίας του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξοργίστηκε από την απερισκεψία του Johnson.
 Ωστόσο, από την άποψη του κ. Johnson, η προτεραιότητα ήταν - και παραμένει - η απαλλαγή των Συντηρητικών από μια ενοχλητική Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία έχει καθαρίσει το δικό της κόμμα, στερήθηκε μια πλειοψηφία και έχασε μία ψήφο μετά την άλλη κατά τη σύντομη, πρωθυπουργία.
Στη συνέχεια, λίγες ώρες συνομιλίας την Πέμπτη μεταξύ του κ. Johnson και του Leo Varadkar, του Ιρλανδού πρωθυπουργού, παρήγαγαν μια απροσδόκητα αισιόδοξη βρετανική-ιρλανδική δήλωση που μίλησε για μια πιθανή «πορεία προς τη συμφωνία».
Το τελευταίο αυτό ζήτημα προκάλεσε τις εικασίες ότι η ΕΕ των 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία, αν όχι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, τότε εγκαίρως για την επίσημη ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου.
Οι Financial Times θεωρούν άστοχη αυτήν την αισιοδοξία.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι, από τις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου το 2017, οι οποίες δημιούργησαν ένα κοινοβούλιο και μια μειοψηφική κυβέρνηση συντηρητικών, η Βρετανία δεν ξεφορτώθηκε το μεγάλο «βαρίδι» του Brexit: το θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία.
Ωστόσο, οι ρυθμίσεις που είναι αποδεκτές από το Δουβλίνο και κατ' επέκταση στην ΕΕ είναι απίθανο να ικανοποιήσουν τους συντηρητικούς συντηρητικούς και τους κοινοβουλευτικούς υποστηρικτές τους στο Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας.
Αντίθετα, ό, τι και αν βρίσκει σύμφωνα τα συντηρητικά σκληροπυρηνικά και το DUP είναι απίθανο να είναι ευχάριστο για το Δουβλίνο και την ΕΕ. Ακόμα και οι βρετανικές παραχωρήσεις σχετικά με τα τελωνειακά καθεστώτα και τη «συγκατάθεση», το δικαίωμα της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας να αποφασίσει αν θα παραμείνει ή όχι σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις, δεν θα εξαλείψει απαραιτήτως αυτό το αίνιγμα.
Γιατί;
Επειδή όσο ο κ. Johnson υποχωρεί από τις αρχικές του προτάσεις, τόσο πιο κοντά κινείται προς τη συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου που διαπραγματεύθηκε πέρσι η Theresa May και απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας αποσπούν την προσοχή από το πιο σημαντικό σημείο για το πώς ο κ. Johnson και οι Συντηρητικοί βλέπουν τις μακροπρόθεσμες σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit με την ΕΕ και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.
Οι Συντηρητικοί, που μοιάζουν όλο και περισσότερο με τους λαϊκιστές της Δεξιάς της Ευρώπης και όχι με τους μετριοπαθείς κεντροδεξιούς, όπως οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, επιθυμούν μια αποφασιστική διακοπή με την ενιαία αγορά της ΕΕ, την τελωνειακή ένωση, τους κανονισμούς των επιχειρήσεων και το δικαστικό πλαίσιο.
Αντιθέτως, προτιμούν στενούς δεσμούς οικονομίας και ασφάλειας με τις ΗΠΑ και ένα απελευθερωμένο επιχειρηματικό μοντέλο χαμηλού φόρου, το οποίο δεν υπόκειται σε κανόνες της ΕΕ.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ωστόσο, πρέπει πρώτα να λύσουν τον ιρλανδικό γρίφο.
Θα υπήρχε τεράστια αντίσταση στο Κογκρέσο σε μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου, εάν το ιρλανδικό ζήτημα παρέμεινε χωρίς λύση.
Εδώ, αναμφισβήτητα, βρίσκεται η πραγματική σημασία της προφανούς προθυμίας του κ. Johnson αυτή την εβδομάδα να καταλήξει σε συμφωνία με το Δουβλίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης