Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Φτάνει η μέχρι τώρα χρηματιστηριακή άνοδος στα επίπεδα του 40%;

tags :
Κων. Φέγγος (PRELIUM): Φτάνει η μέχρι τώρα χρηματιστηριακή άνοδος στα  επίπεδα του 40%;
Άρθρο  του Κωνσταντίνου  Φέγγου, Πρόεδρου της  PRELIUM Investment Services
Η απότομη ανοδική αντίδραση της αγοράς δικαιώνει την εκτίμηση πως οι επενδυτές έχουν αρχίσει πάλι να «κοιτάνε» το Ελληνικό χρηματιστήριο και είναι θέμα χρόνου ποιος θα κάνει την πρώτη σοβαρή κίνηση.
Αυτό έγινε εμφανές και από τις εκδόσεις ομολόγων που επιτέλους προσελκύουν κεφάλαια με επιτόκια που δεν δεχόταν ούτε η Τρόϊκα να μας δανείσει, ενώ κάποιοι δέχτηκαν να μας δανείσουν με αρνητικό επιτόκιο, στην ανανέωση των τρίμηνων εντόκων.
Φυσικά κάποιοι που τους συμφέρει η καταστροφολογία, έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι αρνητικά επιτόκια σημαίνουν ύφεση.
Εδώ όμως δεν εξετάζουμε τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής οικονομίας.  
Εξετάζουμε το γεγονός ότι η Ευρώπη εδώ και καιρό δανειζόταν με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, γιατί θεωρείτο από τους επενδυτές ο πιο ασφαλής προορισμός για τα κεφάλαιά τους Όλο αυτό το διάστημα, η Ελλάδα κρατούσε ομπρέλα στην ευκαιρία και δανειζόταν με 4 και 5%.
Αν πράγματι η Ευρώπη μπει σε ύφεση και η Ελλάδα ακολουθήσει, τότε όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες θα είναι δανεισμένες με μηδενικά επιτόκια και θα βοηθηθούν στο ξεπέρασμα της ύφεσης και η Ελλάδα πάλι θα κρατούσε ομπρέλα στην ευκαιρία.
Πίσω στο Ελληνικό χρηματιστήριο, μέχρι στιγμής, οι επενδυτές αποθαρρύνθηκαν από την παντελή έλλειψη ρευστότητας του Ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως επίσης και από τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά μετοχών που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Έτσι είχαμε κακή συμπεριφορά των ΕΛΠΕ, που είναι κορωνίδα των αποκρατικοποιήσεων και κακή συμπεριφορά της ΛΑΜΔΑ που είναι η κορωνίδα της επιτάχυνσης των επενδύσεων που επιχειρεί η κυβέρνηση.  
Κακή συμπεριφορά είχε και ο ΟΠΑΠ, καθώς οι βασικοί μέτοχοι θυμήθηκαν να ενισχύσουν το ποσοστό τους σε χαμηλές τιμές
Τέλος οι πάντα «άρρωστες» τράπεζες οδήγησαν την πτώση, παρά την επιτάχυνση των διαδικασιών για επίλυση των κόκκινων δανείων που επιχειρεί η κυβέρνηση, λες και φοβούνται την επίλυση των προβλημάτων.
Στην αδυναμία ανόδου του Ελληνικού χρηματιστηρίου, έχει συμβάλλει το γεγονός ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει δώσει τις καλύτερες αποδόσεις μέχρι στιγμής, καθώς βρίσκεται σχεδόν 40% πάνω από τα επίπεδα που έκλεισε το 2018.
Αυτό δεν σημαίνει πως είναι ακριβό, αλλά μετά από μια πολύ κακή χρονιά, αποδόσεις του 40% είναι επαρκείς για κάποιους.
Η απότομη ανοδική αντίδραση όταν φτάσαμε σε υπερπουλημένα επίπεδα, δείχνει ότι όλη η πτώση ήταν συγκυριακή και ίσως βολική για τους αγοραστές της περιόδου.
Κανείς δεν έχει λόγο να πουλήσει τις μετοχές του σήμερα, ιδιαίτερα αν τις έχει κρατήσει στην κυριότητά του όλα τα χρόνια της μακρόχρονης κρίσης.
Με την ακινησία που επικρατεί στο χρηματιστήριο και με τους επενδυτές να περιμένουν τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων για να τοποθετηθούν, ίσως θα πρέπει να ασχοληθούμε με τα διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς.
Την περασμένη βδομάδα το Χρηματιστήριο, διοργάνωσε μια επιτυχημένη εκδήλωση για τη γνωριμία επενδυτών με εισηγμένες εταιρείες που δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Αυτό είναι πολύ θετικό και δείχνει πως αρχίζει να αναγνωρίζεται το γεγονός πως ένα χρηματιστήριο με 20 μετοχές δεν πάει πουθενά.
Επίσης έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται το γεγονός, ότι ένα χρηματιστήριο που δεν κάνει Νέες Εγγραφές και δεν πραγματοποιεί πετυχημένες Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων, επίσης δεν πάει πουθενά.
Στο εξωτερικό, επίσης είχαμε καλή συμπεριφορά των χρηματιστηρίων, παρά τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις Trump και την ανησυχητική αλλαγή πολιτικής που παρατηρείται στην περιοχή μας.  
Ξαφνικά βλέπουμε ανοχή της επιθετικότητας της Τουρκίας προς τα ανατολικά της σύνορα, μείωση της διάθεσης να τελειώνουμε με τους φανατικούς ισλαμιστές και άλλα περίεργα.
Με όλη αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, αναμένεται να συνεχιστεί η παλινδρόμηση με χαμηλό τζίρο, μέχρι να ολοκληρωθεί τουλάχιστον μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και να έχουμε σαφή σημάδια αν τα κεφάλαια που παρατηρούν την Ελλάδα έχουν και τη διάθεση να τοποθετηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης