Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παναγιωτόπουλος: Η Γαλλία στέλνει ακόμη μια φρεγάτα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ - Προκλητική ενέργεια η παρουσία του Yavuz

tags :
Παναγιωτόπουλος: Η Γαλλία στέλνει ακόμη μια φρεγάτα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ  - Προκλητική ενέργεια η παρουσία του Yavuz
Μια ακόμη γαλλική φρεγάτα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ στέλνει το Παρίσι όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος
Μια ακόμη γαλλική φρεγάτα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ στέλνει το Παρίσι όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο υπουργός Άμυνας μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τόνισε ότι υπάρχει και πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή και ιταλική φρεγάτα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι διερεύνησε το ενδεχόμενο αυτό κατά τη συνάντησή του με τη γαλλίδα ομόλογό του F. Parlie την Πέμπτη (9/10), καθώς η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ.
«Το οικόπεδο 7 έχει παραχωρηθεί σε εταιρείες γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων, είπα ότι αυτό είναι τεστ αντοχών όχι μονό προς τη Γάλλια, αλλά και προς την ΕΕ που κάνει ο Erdogan έναντι των συμμάχων» υπογράμμισε.
Αποσαφήνισε πάντως ότι οι Τούρκοι είναι σε μια γωνιά του οικοπέδου 7, ενώ οι Γάλλοι σε άλλη περιοχή, αλλά εκτίμησε ότι είναι σημαντική εκεί η παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε πάντως ότι αν χρειαστεί να ζητηθεί επισήμως στρατιωτική παρουσία στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αυτό θα γίνει από τη Λευκωσία.
Αποκάλεσε ακόμα προκλητική ενέργεια την παρουσία του γεωτρύπανου Γιαβούζ με τη συνοδεία μάλιστα τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Αναφερόμενος εξάλλου στο συριακό, ο υπουργός τόνισε ότι οι Τούρκοι έχουν μετατραπεί σε παράγοντα αστάθειας στην περιοχή και  δίνουν την  αίσθηση ότι δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως ο σταθερός σύμμαχος στην περιοχή είναι μόνο η Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική αγοράς δύο υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra από την Ελλάδα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι κατά τη συνάντησή του με την κ. Parlie υπεγράφη επιστολή προθέσεων, την οποία χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
«Μένουν παρά πολλά να γίνουν ακόμα ιδιαιτέρα σε ό,τι αφόρα το τι ακριβώς θα έχει το σκάφος και πώς θα χρηματοδοτηθεί η ναυπήγηση» διευκρίνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης