Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φλέγον θέμα για την κυβέρνηση η εξίσωση αντικειμενικών – εμπορικών τιμών στα ακίνητα – Παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ για να μειωθούν τα βάρη

Φλέγον θέμα για την κυβέρνηση η εξίσωση αντικειμενικών – εμπορικών τιμών στα ακίνητα – Παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ για να μειωθούν τα βάρη
Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ
Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα αφού πρόκειται για ένα μέτρο με τεράστιο πολιτικό κόστος και χωρίς νέες στοχευμένες μειώσεις στον χάρτη της ιδιοκτησίας το πλήγμα για τους ιδιοκτήτες θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η εξίσωση αντικειμενικών – εμπορικών τιμών θωρείται «καυτή πατάτα» για το οικονομικό επιτελείο διότι πρόκειται να φέρει τα πάνω - κάτω στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ του 2020.
Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς τα  φορολογικά βάρη θα είναι αυξημένα για όσους έχουν ακίνητα που βρίσκονται στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες.
Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να μην εξαφανιστούν από τον χάρτη οι μειώσεις του 2019 αλλά και να προκύψει κάποιο αλλά μικρότερο όφελος από τη δεύτερη δόση των μειώσεων, η οποία θα είναι της τάξης του 10% μεσοσταθμικά.
Τα αυξημένα έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ από την ένταξη 7.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το 2020 παρέχουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ για δεύτερη φορά.
Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του έχουν εγγραφεί σκόπιμα χαμηλότερες προβλέψεις στα έσοδα από την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών, διότι μέρος αυτών σχεδιάζεται να κατευθυνθεί για νέες στοχευμένες μειώσεις.
Το νέο κύμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να χτυπήσει περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως το Παγκράτι, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, το Σύνταγμα, οι Αμπελόκηποι, σε λαϊκές γειτονιές της Νίκαιας, του Κερατσινίου και του Κορυδαλλού, στο παραλιακό μέτωπο του Λεκανοπεδίου αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και στα νησιά των Κυκλάδων.
Οι περιοχές στις οποίες η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών παραμένει ανοιχτή είναι και οι «υποψήφιες» για αύξηση των τιμών ζώνης.
Με τον χάρτη της κτηματαγοράς να έχει ανατραπεί λόγω Airbnb και Χρυσής Βίζας και τις τιμές πώλησης των κατοικιών τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων της χώρας να έχουν κάνει άλμα, έχει πλέον διαμορφωθεί ένα νέο σκηνικό στην αγορά των ακινήτων.
Οι αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις τιμές πώλησης των κατοικιών αναμένεται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές ζώνης και να βάλουν φωτιά στους φόρους των ακινήτων.
Οι διαφορές που παρατηρούνται σήμερα στην αγορά μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών δείχνουν αυξήσεις σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Σύνταγμα, Χίλτον.
Μεγαλύτερες τιμές ζώνης θα δουν και πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τα πάνω τους, όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα, αλλά και ο Πειραιάς. Για παράδειγμα, η κατώτερη τιμή ζώνης στον Πειραιά ανέρχεται σε 900 ευρώ το τετραγωνικό όταν η μέση κατώτατη τιμή πώλησης των νέων κατοικιών έχει «πετάξει» στα 2.150 ευρώ το τετραγωνικό.
Ωστόσο, από τις αυξήσεις που έρχονται δεν θα γλιτώσουν  λαϊκές γειτονιές της Νίκαιας, της Δραπετσώνας, του Κορυδαλλού, της Πετρούπολης και του Ιλίου, στις οποίες οι τιμές ζώνης που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για τον υπολογισμό των φόρων κινούνται κάτω από τις τιμές της αγοράς.
Στο Κερατσίνι, για παράδειγμα, ενώ η ανώτερη τιμή ζώνης ανέρχεται σε 950 ευρώ το τετραγωνικό, οι τιμές πώλησης νέων κατοικιών κινούνται μεταξύ 1.100 έως 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης