Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ και ΕΕ μελετούν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία – Γερμανία και Γαλλία διακόπτουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία - Η απάντηση Trump στους Κούρδους

tags :
ΗΠΑ και ΕΕ μελετούν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία – Γερμανία και Γαλλία διακόπτουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία - Η απάντηση Trump στους Κούρδους
Πληθαίνουν οι πιέσεις στην Τουρκία, μετά την εισβολή στη Συρία ενάντια των Κούρδων
(Upd6) Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα (13/10) η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειανατολική Συρία,  ενώ οι Κούρδοι ζητούν από τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τηρήρουν τις υποσχέσεις τους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να τους απαντά "ας κρατήσουν εκείνοι τα σύνορά τους".
Οι τουρκικες δυνάμεις έθεσαν σήμερα στο στόχαστρο τους περιοχές γύρω από δύο πόλεις της συριακής μεθορίου, ενώ οι Κούρδοι της Συρίας ανακατέλαβαν την πόλη Ras al Ain.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι  480 μαχητές του YPG -των δυνάμεων των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG)- έχουν «εξουδετερωθεί» από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση.
Όπως έκανε γνωστό το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στη Συρία κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της πόλης Σουλούκ στη βόρεια Συρία, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, στα νοτιοανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ.
Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ , J. Mattis, προειδοποίησε το Σάββατο 12/10 ότι το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν έχει ηττηθεί οριστικά και θα αναγεννηθεί σε περίπτωση που  η Ουάσινγκτον δεν συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ ζητούν από την Άγκυρα να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει διαπραγματευση με τους Κούρδους στη Συρία.
Η απάντηση της Άγκυρας ωστόσο, δια στόματος του  υπουργού Εξωτερικών M. Cavusoglu το Σάββατο 12/10 ήταν κατηγορηματικά αρνητική στην πρόταση του αμερικανού προέδρου Trump να μεσολαβήσει προσωπικά ανάμεσα στην Αγκυρα και τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) για να σταματήσει η τουρκική επίθεση στην Συρία.
Ο Cavusoglu σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, απέρριψε οποιαδήποτε αμερικανική πρόταση λέγοντας πως "δεν μεσολαβούμε και δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες.
Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αυτοί οι τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα. Επιχειρήσαμε την πολιτική λύση στο παρελθόν στην Τουρκία και είδαμε τα αποτελέσματα".

Trump για Κούρδους Συρίας: Ας κρατήσουν εκείνοι τα σύνορά τους

Yπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τα αμερικάνικα στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν προτεραιότητα να προστατέψουν τα δικά τους σύνορα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Μιλώντας χθες, (12/10) κατά τη διάρκεια ετήσιου συνεδρίου των συντηρητικών χριστιανών ακτιβιστών, ο Trump είπε «ας κρατήσουν εκείνοι τα σύνορά τους.
Δεν νομίζω ότι οι στρατιώτες μας μπορεί να μείνουν εκεί για τα επόμενα 50 χρόνια για να προστατεύουν τα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, τη στιγμή που δεν μπορούμε να προστατέψουμε καν τα δικά μας»,  σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
O Αμερικάνος πρόεδρος εκλέχθηκε το 2016, αφού έκανε σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας μία σκληρή μεταναστευτική πολιτική, που είχε στόχο να κάνει τη μετανάστευση στις ΗΠΑ πιο δύσκολη, ακόμα και μέσω της ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Erdogan την περασμένη Κυριακή 6/10, ο Trump αποφάσισε να αποσύρει τα αμερικάνικα στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία, ανοίγοντας τον δρόμο για την τούρκικη εισβολή.
«Οι Κούρδοι της Συρίας πρέπει να πολεμήσουν μόνοι τους, μην ξεχνάτε ότι μάχονται για τη γη τους και δεν μας βοήθησαν να πολεμήσουμε για τη δική μας γη» είπε επίσης ο Trump στην ομιλία του, ξεκαθαρίζοντας ότι καλά κάνουν οι Κούρδοι, αλλά και πως οι ΗΠΑ τους έχουν ήδη βοηθήσει.
Σημειώνεται ότι οι  Κούρδοι κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι τους «εγκατέλειψαν», αποσύροντας τους στρατιωτικούς τους από τις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας στις οποίες εισέβαλε κατόπιν ο τουρκικός στρατός.
 
Γερμανία, Ολλανδία  και Γαλλία διέκοψαν τις πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα - Κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ

Στο μεταξύ, οι Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν πλέον καταλάβει την πόλη Ras al Ain που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των συριακών ανταρτικών δυνάμεων, κάτι το οποίο διαψεύδει ωστόσο αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
Πάντως,  η Γερμανία, η Ολλανδία  και η Γαλλία απαγόρευσαν τις εξαγωγές όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία κατά των Κούρδων στην Συρία.
Σε δήλωση του στην εφημερίδα Bild Am Sonntag ο Γερμανός ΥΠΕΞ Heiko Maas αποκάλυψε οτι "το Βερολίνο απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στην Συρία, προβάλλοντας την αντίθεσή του στην Τουρκική επιχείρηση. 
Από την πλευρά της, η Γαλλία αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.
«Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής», τόνιζαν σε κοινή ανακοίνωση τα δύο υπουργεία.
«Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή».
Η Γαλλία επαναδιατυπώνει την κατηγορηματική καταδίκη της μονομερούς  εκ μέρους της Τουρκίας επίθεσης στην βορειοανατολική Συρία», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.
 «(Η επίθεση) θέτει εν αμφιβόλω τις προσπάθειες για ασφάλεια και σταθεροποίηση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. Προκαλεί σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες.
Κατά συνέπεια πλήττει την ασφάλεια των Ευρωπαίων».
«Η Γαλλία ζητεί την επείγουσα σύγκληση του Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους για να συζητηθεί η συνέχιση των προσπαθειών του Συνασπισμού στην συγκυρία αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αντίστοιχη απόφαση διακοπής της πώλησης όπλων στην Αγκυρα ανακοίνωσε και η κυβέρνηση  της Ολλανδίας.
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι ο αριθμός των νεκρών Κούρδων μαχητών (σ.σ.: τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες») έχει ανέλθει στους 415.
Την ίδια ώρα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι έγινε έκρηξη κοντά σε φυλακή που βρίσκονται μέλη του ISIS, ενώ ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου δεν τόλμησε να υποστηρίξει ότι θα πρέπει «οι ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν πίσω τους πολίτες τους που είναι μέλη του ISIS».
Παράλληλα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, μετά την παραπάνω απόφαση της Γερμανίας το ενδεχόμενο να υπάρξει συνολική απαγόρευση πώλησης όπλων στην Τουρκία από τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων ηγετών, με την πιθανή τελική απόφαση να λαμβάνεται κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019.

Σχεδόν 800 τζιχαντιστές δραπέτευσαν από στρατόπεδο - Σύροι: Δεν υπάρχουν αρκετοί φρουρο

Η κουρδική διοίκηση στα βόρεια της Συρίας ανακοίνωσε ότι 785 ξένοι που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος κατάφεραν να δραπετεύσουν από ένα στρατόπεδο στο οποίο και κρατούνταν, μετά τους βομβαρδισμούς που δέχθηκε το στρατόπεδο από τους τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Το SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) δήλωσε πως δεν υπάρχουν αρκετοί φρουροί ώστε να κρατήσουν τους Ισλαμιστές και τις οικογένειές του.
«Η φρουρά είναι πολύ αδύναμη τώρα» δήλωσε αξιωματούχος της SDF.
Η φρουρά έχει εξαντληθεί από τις επιθέσεις και τώρα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας 60-70 άτομα ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να υπάρχουν 700.

Ισχυρές πιέσεις στην Άγκυρα

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι πιέσεις στην Τουρκία, μετά την εισβολή στη Συρία ενάντια των Κούρδων, αλλά αυτό όπως όλα δείχνουν δεν φαίνεται να πτοεί τον Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος δηλώνει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να «κάνει πίσω».
Η Ουάσινγκτον εντείνει τις προσπάθειές της για να πείσει την Άγκυρα για τον τερματισμό της εισβολής της στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων που δρούσαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ, δηλώνοντας μάλιστα ότι η Τουρκία προκαλεί «μεγάλη ζημιά» στους δεσμούς αυτούς και θα αντιμετωπίσει κυρώσεις.
Το τελευταίο πλήγμα η ανακοίνωση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ ότι μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, οι οποίες θα είναι τόσο σοβαρές ώστε να «γονατίσουν» την οικονομία της.
Η απόφαση ελήφθη και στον απόηχο είδηση από αμερικανικά ΜΜΕ ότι η Τουρκία κατά λάθος χτύπησε και αμερικανικά στρατεύματα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsweek, μια ομάδα αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, επλήγη.
Με βάση πληροφορίες που μετέδωσε το CNN τα τουρκικά πυρά έπεσαν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη θέση των Αμερικανών, κοντά στο Kobani.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, υποστήριξε ότι στο σημείο βρίσκονταν από 15 μέχρι 100 στρατιώτες.
Eκπρόσωπος του Πενταγώνου με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε αργότερα, επιβεβαίωσε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν την  Παρασκευή 11/10, αντιμέτωποι με πυρά του πυροβολικού των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας κοντά στην πόλη Κομπάνι.
Πάντως, από τα πυρά δεν υπήρξαν τραυματισμοί στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Brook DeWalt εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, τονίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν αναδιπλωθεί από τις θέσεις τους στο Κομπάνι.
Στο μεταξύ, πολλά μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων μερικών κορυφαίων Ρεπουμπλικανών συμμάχων του Trump, έχουν επικρίνει την τουρκική επίθεση που ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στη σφαγή των κουρδικών δυνάμεων.
Οι επιθέσεις ακολούθησαν την απόφαση του προέδρου για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία.
Αρκετοί  γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένου του βασικού συμμάχου της Trump Lindsey Graham ζητούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
«Αυτή η παράνομη και αδικαιολόγητη επίθεση εναντίον ενός λαού φίλου των ΗΠΑ και συνεργάτη απειλεί τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων πολιτών, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη φύγει από τα σπίτια τους σε άλλα μέρη της Συρίας για να βρουν ασφάλεια σε αυτήν την περιοχή», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους την Τετάρτη 9/10, κορυφαίοι Αμερικανοί γερουσιαστές.

Johnson σε Erdogan: Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να υποστηρίξει την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας

Την σοβαρή ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλέιου για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, B. Johnson στον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Erdogan , καλώντας τον να τερματίσει την επίθεση και να ξεκινήσει διάλογο.
«Εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλέιου για την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, η οποία, είπε, θα επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση εκεί και θα υπονομεύσει την πρόοδο που έχει συντελεσθεί κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε εκπρόσωπος του B. Johnson, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που ο βρετανός πρωθυπουργός είχε με τον Τ. Erdogan αργά το Σάββατο 12/10.
«Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να υποστηρίξει την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας. Κάλεσε τον πρόεδρο να τερματίσει την επιχείρηση και να ξεκινήσει διάλογο. Είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι διεθνείς εταίροι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν διαπραγματεύσεις για την εφαμρογή κατάπαυσης του πυρός».


Putin: Όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να φύγουν από τη Συρία


Η Συρία θα πρέπει να ελευθερωθεί από την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Putin, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
“Ο οποιοσδήποτε βρίσκεται παράνομα στην επικράτεια ενός οποιοδήποτε κράτους, στην περίπτωση αυτή, της Συρίας, θα πρέπει να την εγκαταλείψει.
Αυτό αναφέρεται σε όλα τα κράτη,” δήλωσε ο πρόεδρος Putin σε συνέντευξή του ( RT, Arabik Sky News, Al Arabiya) αποσπάσματα της οποίας αναμεταδίδονται από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία είναι έτοιμες να αποχωρήσουν, μόλις η νέα νόμιμη συριακή κυβέρνηση ενημερώσει την Μόσχα ότι δεν χρειάζεται πλέον την βοήθειά της.

Mnuchin: Έχουμε τη δυνατότητα να καταστρέψουμε την τουρκική οικονομία

Απόλυτα έτοιμο να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία είναι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Steven Mnuchin.
Όπως τόνισε ο κ. Mnuchin την Παρασκευή 11/10 οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν επιβολή κυρώσεων τόσο σε τουρκικές εταιρείες όσο και σε ανθρώπους και θα επιβληθούν λόγω της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία.
«Είναι πολύ ισχυρές κυρώσεις.
Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε.
Αλλά μπορούμε να «κλείσουμε» τουν τουρκική οικονομία εάν είναι απαραίτητο να το πράξουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

Erdogan: Η Τουρκία δεν θα τερματίσει την επιχείρησή της στη Συρία παρά τις απειλές

Η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία στηρίζει η Δύση, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας Recep Tayyip Erdogan, απορρίπτοντας τις «απειλές» που διατυπώνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο Erdogan, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η ΕΕ απειλεί με κυρώσεις την Τουρκία για την εισβολή στη Συρία

Την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκίας και της αναστολής της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Θα προηγηθεί τη Δευτέρα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ για το θέμα με αφορμή την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.
Ερωτηθείσα στη διάρκεια συνέντευξής της στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία η Γαλλίδα υπ. Εξωτερικών είπε ότι «αυτό θα συζητηθεί προφανώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
Η καταδίκη μας [για την εισβολή] είναι σαφής κι όχι μόνον στα λόγο.
Μπορείτε να φανταστείτε ότι δεν θα μείνουμε στα λόγια συγκεντρωμένοι γύρω από το τραπέζι».
Κι όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον θα πρέπει να ανασταλεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, απάντησε ότι «όλες οι συζητήσεις» θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.
«Προφανώς είναι και αυτό στο τραπέζι», δήλωσε.
«Θα αντιλαμβάνεστε, βέβαια, ότι δεν πρόκειται να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, απόλυτα σοκαριστική για αμάχους και τις συριακές δυνάμεις που στηρίζουν το έργο του [διεθνούς] συνασπισμού [κατά του ISIS] την περασμένη πενταετία.
Είναι σοκαριστικό για την σταθερότητα στην περιοχή».

Macron σε Trump: Να τερματιστεί το ταχύτερο η τουρκική επίθεση στη Συρία

«Tο ταχύτερο» πρέπει να τερματιστεί η τουρκική επίθεση στη Συρία, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron  στον Αμερικανό ομόλογό του D. Trump, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή 11/10, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Ο E. Macron στη διάρκεια αυτής «υπογράμμισε την ανάγκη πριν απ’ όλα να αποτραπεί κάθε αναγέννηση του Νταές (σ.σ. ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά) στην περιοχή, να «υποστηριχθούν αυτοί που επικράτησαν στο πλευρό μας στο πεδίο της μάχης εναντίον των τρομοκρατών» και να «προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός»,  ανέφερε το Ελιζέ.
Ακόμη,ο E. Macron στάθηκε στην «ανάγκη να σταματήσει η τουρκική επίθεση το ταχύτερο».
«Η Γαλλία και οι ΗΠΑ, που έχουν κοινές ανησυχίες, θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Νεκροί 480 Κούρδοι μαχητές

Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειανατολική Συρία, όπου την πόλη Ras al Ain ανακατέλαβαν  οι Κούρδοι της Συρίας.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 480 μαχητές του YPG -των δυνάμεων των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG)- έχουν «εξουδετερωθεί» από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση.
Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί 74 μαχητές υπό τις κουρδικές δυνάμεις, 48 μαχητές από τις ομάδες ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και 30 άμαχοι.
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω των συγκρούσεων από περιοχές γύρω από τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν , όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) ανέφερε ότι το ίδιο και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι  έως 400.000 άμαχοι στη ζώνη συγκρούσεων στη Συρία μπορεί να χρειαστούν βοήθεια και προστασία το επόμενο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης