Τελευταία Νέα
Διεθνή

DUP: Η λύση της τελευταίας στιγμής για το Brexit που προωθεί ο Johnson δεν θα λειτουργήσει

DUP: Η λύση της τελευταίας στιγμής για το Brexit που προωθεί ο Johnson δεν θα λειτουργήσει
O Johnson πρότεινε την παραμονή της Β. Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση του Η.Β που θα συνοδεύεται από κάποια μορφή τελωνειακής σύμπραξης με την Ε.Ε 
Εμπόδια στην «λύση της τελευταίας στιγμής» για την άρση του αδιεξόδου του Brexit βάζει ο αντιπρόεδρος του μικρού βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), Nigel Dodds λέγοντας ότι η συμφωνία που προωθείται τελευταία στιγμή «δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει πλήρως σε μία τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου».
Το DUP θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις συζητήσεις που θα κρίνουν εάν το Λονδίνο θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μία νέα συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την προγραμματισμένη έξοδο από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ο Boris Johnson πρότεινε την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα συνοδεύεται από κάποια μορφή τελωνειακής σύμπραξης με την Ε.Ε.
Αυτό σημαίνει ότι το σύνορο για τους τελωνειακούς και ρυθμιστικούς ελέγχους επί των αγαθών θα τοποθετηθεί ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία, ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.
Διαπραγματευτές από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγουν εντατικές συνομιλίες για να διαπιστώσουν εάν η πρόταση είναι λειτουργική. Αν και η πρόεδρος του DUP Arlene Foster τήρησε μία επιφυλακτική, αλλά θετική στάση απέναντι στο σχέδιο, ο αντιπρόεδρος Nigel Dodds εμφανίσθηκε αρνητικός.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, που δημοσίευσε τις δηλώσεις του, ο Johnson γνωρίζει την θέση του.
«Όχι, δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει πλήρως στην τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Dodds είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του DUP στο βρετανικό κοινοβούλιο και οι απόψεις του έχουν ειδικό βάρος και σε μέλη των Τόρις που τάσσονται υπέρ ενός σκληρού Brexit. Η αρνητική στάση του DUP οδήγησε τρεις φορές στην απόρριψη της συμφωνίας διαζυγίου στην οποία είχαν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Theresa May και τις Βρυξέλλες.
«Θα περιμένουμε και θα δούμε. Πολλά πράγματα έρχονται από τις Βρυξέλλες, που προωθούνται από τους Ευρωπαίους τις τελευταίες ώρες, αλλά ένα είναι το σίγουρο: η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει πλήρως στην τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Και ο Μπόρις Τζόνσον το γνωρίζει πολύ καλά», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης