Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στον «αέρα» 220.000 αιτήσεις μη βεβαιωμένων χρεών στον ΕΦΚΑ - Είναι αδύνατον να ελεγχθούν για υπαγωγή στις 120 δόσεις

tags :
Στον «αέρα» 220.000 αιτήσεις μη βεβαιωμένων χρεών στον ΕΦΚΑ - Είναι αδύνατον να ελεγχθούν για υπαγωγή στις 120 δόσεις
Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω μετρά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τον διαχωρισμό της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ των αγροτών σε πόλεις μέχρι 2.000 κατοίκους
Στον αέρα είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η κυβέρνηση για τον εντοπισμό των μη βεβαιωμένων χρεών σε 220.000 οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση ρύθμισης για τις 120 δόσεις και περιμένουν στην ουρά μέχρι τέλος του έτους, ώστε να καθαρογραφούν οι οφειλές και να ρυθμιστούν ανάλογα.
Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ, ΕΕΤΑ και ΟΓΑ και σύμφωνα με στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων δεν υπάρχει δυνατότητα εύκολης εξεύρεσης των οφειλών αυτών, καθώς στις περιπτώσεις του ταμείου των επιστημόνων οι οφειλές δεν είναι μηχανογραφημένες, όπως επίσης και σε πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων αγροτών.
Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω μετρά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τον διαχωρισμό της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ των αγροτών σε πόλεις μέχρι 2.000 κατοίκους, αλλά και την αποσύνδεση των εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα τόσο των αγροτών, όσο και των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.
Την τεχνική αδυναμία εξεύρεσης των μη βεβαιωμένων οφειλών, επεσήμαναν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία σε πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Νότη Μηταράκη, αλλά και τη νέα ηγεσία του ΕΦΚΑ.
Οι υπηρεσίες των Ασφαλιστικών Ταμείων και της μηχανογράφησης (ΗΔΙΚΑ) δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και να λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στον υπολογισμό των εισφορών των ασφαλισμένων και φυσικά ο ΕΦΚΑ αδυνατεί να επιλύσει τις δυσχέρειες στην ερμηνεία των εγκυκλίων.
Ενδεικτικά στον ΟΓΑ όπου εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις διακοπής και διαγραφής εισφορών, από το 2016 ακόμα, οι οποίες είναι αδύνατο να ελεγχθούν από ελάχιστους  ανθρώπους ώστε να οριστικοποιηθεί ο χρόνος ασφάλισης των αιτούντων και άρα οι οφειλόμενες εισφορές τους.
Σε ασφαλισμένο π.χ. που έκανε αίτηση το 2016 ή 2017 και 2018  και ζητάει διακοπή ασφάλισης αναδρομικά, ο ΕΦΚΑ του ζητά να πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές του 2019 προκειμένου να έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στις 120 δόσεις με το λάθος ποσό βέβαια γιατί εκκρεμεί ο έλεγχος της αίτησής του.
Τον περασμένο Ιούλιο αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ λανθασμένες οφειλές, πολλές εκ των οποίων μάλιστα... τελείως εξωπραγματικές! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ασφαλισμένος που του γνωστοποιήθηκε ότι είχε οφειλή 90.000 ευρώ, ενώ η πραγματική δεν ξεπερνά τις 8.000…(αφορά το ΕΤΑΑ).
Δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί μια τραγελαφική κατάσταση, όπου, για να γίνει π.χ. ρύθμιση στον ΟΑΕΕ, ο οφειλέτης  έπρεπε  να μπει σε μια εφαρμογή και να ρυθμίσει οφειλές μέχρι το τέλος του 2016 πληρώνοντας την 1η δόση. Εν συνεχεία, σε άλλη εφαρμογή, με άλλη διαδικασία, να ρυθμίσει οφειλές του 2017-2018 και να πληρώσει άλλη «1η δόση» καταβάλλοντας και ολόκληρο το 2019 (το λιγότερο 1.464,21 ευρώ).

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης