Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισημερινός: Σε συμφωνία κυβέρνηση – αυτόχθονες για να μπει τέλος στην πρωτοφανή κοινωνική κρίση

Ισημερινός: Σε συμφωνία κυβέρνηση – αυτόχθονες για να μπει τέλος στην πρωτοφανή κοινωνική κρίση
Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν ξεσπάσει μαζικές διαδηλώσεις κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης
Σε συμφωνία φέρονται πως έχουν καταλήξει η κυβέρνηση του Ισημερινού και το κίνημα των αυτοχθόνων προκειμένου να μπει ένα τέλος στην κοινωνική κρίση και στις μαζικές διαδηλώσεις που έχουν παραλύσει από τις αρχές Οκτωβρίου την χώρα.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει το διάταγμα με το οποίο καταργήθηκε η επιδότηση της τιμής των καυσίμων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η των καυσίμων κατά 100% και πλέον.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσει προετοιμασία για «ένα νέο διάταγμα, που θα ακυρώσει το διάταγμα 883», με το οποίο καταργήθηκε η επιδότηση των καυσίμων και, «με αυτή τη συμφωνία, η κινητοποίηση τερματίζεται.
«Τα μέτρα που εφαρμόζονταν σε όλες τις περιοχές μας αίρονται», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας αυτοχθόνων εθνών του Ισημερινού (CONAIE).
Σημειώνεται πως από τις 3 Οκτωβρίου ο Ισημερινός βιώνει αποκλεισμούς δρόμων, αναστολή των συγκοινωνιών και της λειτουργίας των περισσότερων εγκαταστάσεων εξόρυξης και επεξεργασίας αργού πετρελαίου, κάτι που ανάγκασε την κυβέρνηση του προέδρου Lenin Moreno να αναστείλει τη διανομή σχεδόν του 70% της παραγωγής αργού.
Από τις αρχές του μήνα έχει ξεσπάσει κύμα μαζικών διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων με τον πιο πρόσφατο απολογισμό να κάνει λόγο για 7 νεκρούς, 1.340 τραυματίες και 1.152 προσαγωγές και συλλήψεις.
Οι κοινότητες των αυτοχθόνων - αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού - μετατράπηκαν σχεδόν εξαρχής σε αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύθηκε και δεσμεύθηκε να εφαρμόσει η κυβέρνηση του Moreno προκειμένου να λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνειο ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης