Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές λόγω εμπορικής συμφωνίας - Στο +1,15% και τις 3.007,88 μονάδες ο Shanghai Composite

tags :
Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές λόγω εμπορικής συμφωνίας - Στο +1,15% και τις 3.007,88 μονάδες ο Shanghai Composite
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,87% στις 26.538,50 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (14/10) οι αγορές στην Ασία, δεχόμενες ώθηση από την μερική εμπορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,11% στις 2.067,40 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung ενισχύθηκε κατά +1,73%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,16%.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,54% στις 6.642,60 μονάδες, με τις μετοχές των BHP και Rio Tinto να ενισχύονται κατά +1,98% και +2,16% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,87% στις 26.538,50 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Galaxy Entertainment και WH Group ενσχύονται κατά +4,07% και +3,78% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +1,63% και τις 11.066,95 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +1,15% στις 21.798,87 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +1,10% και τις 9.773,28 μονάδες.
Την περασμένη Παρασκευή (11/10) ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ανακοίνωσε μία «πολύ ουσιαστική συμφωνία πρώτης φάσης», η οποία περιελάμβανε την προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα.
Η σχετική εξέλιξη οδήγησε παράλληλα και στην ακύρωση της επιβολής νέων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να τεθούν σε εφαρμογή αύριο Τρίτη (15/10).
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναλυτή αγορών της OANDA, Jeffrey Halley, η σχετική εξέλιξη αποτελεί «με δυσκολία ένα σημάδι ότι υπάρχει σημαντική επίλυση», για να προσθέσει ότι «και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι έλαβαν μικρές νίκες που τους ταιριάζουν στο εδώ και το τώρα, κλοτσώντας τα σημαντικά ζητήματα στην άκρη του δρόμου».
Απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά την άνοδο που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών αναφορικά με το εάν η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα θα οδηγήσει σε άμεση ανάκαμψη στη ζήτηση πετρελαίου.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,84% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,80% στα 54,26 δολ. ανά βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων εβδομάδων μετά τη σχετική είδηση, καθώς η εμπορική συμφωνία δημιούργησε προσδοκίες στις τάξεις των επενδυτών ότι η ζήτηση προς τον «μαύρο χρυσό» θα σημειώσει ανάκαμψη.
Ωστόσο, το πετρέλαιο έχει αντιστρέψει ορισμένα από τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν ότι η μερική συμφωνία δεν αντιπροσωπεύσει ένα πραγματικό σημείο καμπής στον μακροπρόθεσμο εμπορικό πόλεμο.
«Δεν υπάρχει ακόμα μία βιώσιμη πορεία προς τη μείωση των υπαρχόντων δασμών, και η κλιμάκωση των δασμών παραμένει ένας σημαντικός κίνδυνος», επεσήμαναν οι αναλυτές της Morgan Stanley, Michael Zezas και Meredith Pickett, διευκρινίζοντας ότι δεν αναμένουν μία σημαντική ανάκαμψη της εταιρικής συμπεριφοράς, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης