Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το ανέλπιστο δώρο Trump στον Putin για τη Συρία - Θα πετύχει τον σκοπό του με μηδενικό κόστος - Έτοιμος ο Assad να ανακτήσει τον έλεγχο

Το ανέλπιστο δώρο Trump στον Putin για τη Συρία - Θα πετύχει τον σκοπό του με μηδενικό κόστος - Έτοιμος ο Assad να ανακτήσει τον έλεγχο
H τουρκική εισβολή και η αποχώρηση των Αμερικανών, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για να ανακτήσει ο Assad τον έλεγχο της Συρίας
Τα σχέδιά του για τη Συρία ξεδιπλώνει ανενόχλητος ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin και μάλιστα με μηδενικό κόστος, μετά το δώρο που του έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος αποφάσισε να «προδώσει» τους Κούρδους και να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εισβολή των στρατευμάτων του Erdogan στα βορειοανατολικά της χώρας.
«Πιθανότητα ο Putin δεν πιστεύει στην τύχη του», αναφέρει αξιωματούχος του στρατού, μέλος του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με το Business Insider.
Η είσοδος των συριακών στρατευμάτων στην πόλη Rojana μετά τη συμφωνία του Assad με τους Κούρδους, οι οποίοι επέλεξαν τον συμβιβασμό από τον αφανισμό τους,  αποτελεί μια τεράστια νίκη όχι μόνο για τον Assad, αλλά και για τον Putin και τους Ιρανούς.
Άλλωστε η Ρωσία και Ιράν απαιτούσαν εδώ και καιρό την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον «διάδρομο» που συνδέει το Βόρειο Ιράκ με τη ανατολική Συρία.
«Ο Putin εξακολουθεί να παίρνει αυτό που θέλει, χωρίς να κάνει και πολλά», σχολιάζει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Ρώσος πρόεδρος το μόνο που έχει να κάνει είναι να καθίσει αναπαυτικά και να παρακολουθήσει τους Τούρκους και τους Αμερικάνους να ξεδιπλώνουν πέντε χρόνια επιτυχίας στη Συρία για τους Ρώσους.
Μία επιτυχία που όχι μόνο δεν στοίχισε τίποτα στη Συρία, αλλά για την οποία ο Putin δεν προσπάθησε καν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΝΑΤΟ.
Σημειώνει μάλιστα πως δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η Μόσχα παρέμβει... υπέρ του Trump στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τουρκική εισβολή και η αποχώρηση των Αμερικανών, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για να ανακτήσει ο Assad τον έλεγχο της Συρίας.
Οι αποφάσεις του Trump, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, μετέτρεψχαν ένα σύνθετο γεωπολιτικό ζήτημα σε μια απλή υπόθεση.
Με τους Αμερικανούς να έχουν βγει από τη μέση, ο Assad είναι πιθανό να αυξήσει κατά ένα τρίτο τον έλεγχό του στο συριακό έδαφος.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο Assad να ελέγξει σημαντικές διόδους μεταφορών και  πετρελαιοπηγές.

Ο επώδυνος συμβιβασμός των Κούρδων

Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι κάνουν λόγο για ένα επίπονο συμβιβασμό με τη Μόσχα και το καθεστώς Assad.
«Έαν πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στον συμβιβασμό και τη γενοκτονία, σίγουρα θα επιλέξουμε την επιβίωση του λαού μας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στο Foreign Policy o στρατηγός των Κούρδων της Συρίας Mazlum Kobani.
Ο στρατηγός Mazlum, επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεσων (SDF), ο οποίος αποτέλεσε έναν εκ των πρωταγωνιστών της συμμαχίας ΗΠΑ και Κούρδων, εξήγησε πώς οι μαχητές του οδηγήθηκαν στη συμφωνία που άλλαξε ριζικά το σκηνικό του πολέμου στη Συρία και έθεσε νέα δεδομένα για τους γεωπολιτικούς «παίκτες» της περιοχής, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
«Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε οδυνηρούς συμβιβασμούς με τη Μόσχα και τον Άσαντ επιλέγοντας της συνεργασίας μαζί τους.
Αλλά, αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ συμβιβασμών και γενοκτονίας του λαού μας, σίγουρα θα επιλέξουμε τη ζωή για τους ανθρώπους μας.
Η Συρία έχει δύο επιλογές: έναν θρησκευτικό και αιματηρό πόλεμο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν χωρίς να φθάσουν σε μια πολιτική λύση ή ένα ασφαλές και σταθερό μέλλον, αλλά μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιήσουν τη δύναμη τους για να καταλήξουν σε συμφωνία πριν αποσυρθούν. Ο λόγος για τον οποίο συμμαχήσαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η βασική μας πεποίθηση στη δημοκρατία. Είμαστε απογοητευμένοι και αναστατωμένοι από την τρέχουσα κρίση. Οι άνθρωποι μας δέχονται επίθεση και η ασφάλειά τους είναι πρωταρχική μας ανησυχία. Δύο ερωτήσεις παραμένουν: Πώς μπορούμε να προστατέψουμε καλύτερα τους ανθρώπους μας; Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι σύμμαχός μας;», διερωτάται ο στρατηγός.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης