Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συμφωνία των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τουρκική εισβολή σε Συρία και κυπριακή ΑΟΖ: Πλαίσιο στοχευμένων μέτρων κατά όσων ευθύνονται για τις παράνομες γεωτρήσεις

Συμφωνία των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τουρκική εισβολή σε Συρία και κυπριακή ΑΟΖ: Πλαίσιο στοχευμένων μέτρων κατά όσων ευθύνονται για τις παράνομες γεωτρήσεις
Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη προς την Κύπρο
Στη θέσπιση ενός πλαισίου στοχευμένων μέτρων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που είναι υπεύθυνα για την παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο συμφώνησε το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα (14/10/2019) στο Λουξεμβούργο.
Μάλιστα, οι υπουργοί Εξωτερικών καλούν την Επιτροπή να υποβάλλει σύντομα προτάσεις.
Επίσης, στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών επετεύχθη συμφωνία και για συμπεράσματα όσον αφορά τη βορειοανατολική Συρία.

Μέτρα για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Οι υπουργοί υπενθύμισαν τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 σε όλα τα μέρη του και ιδίως ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με καλό διάλογο και διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας συγγένειες.
Ειδικά για τα στοχευμένα μέτρα, το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναφέρει «Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί στη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου στοχευμένων  μέτρων που απευθύνονται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό».

Image

Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία 

Σχετικά με την τουρκική επιχείρηση στη Συρία, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου επισημαίνεται πως οι υπουργοί προτρέπουν την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική της δράση στη Βορειοανατολική Συρία και να αποσύρει τις δυνάμεις της.
«Η ΕΕ καταδικάζει την στρατιωτική δράση της Τουρκίας η οποία υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να υποφέρουν, να χρειάζεται να μετακινηθούν και να έχουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Η επίθεση κάνει τις προοπτικές για την πολιτική ηγεσία του ΟΗΕ να επιτύχει την ειρήνη στη Συρία πολύ πιο δύσκολη.
Υπονομεύει επίσης σημαντικά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για να νικήσει το ISIS, υπογραμμίζοντας ότι το ISIS εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια της Τουρκίας», επαναλαμβάνουν οι υπουργοί.
Επίσης, η ΕΕ υπενθυμίζει την απόφαση ορισμένων κρατών μελών να σταματήσουν τη χορήγηση αδειών εξαγωγής όπλων στην Τουρκία.
«Τα κράτη μέλη δεσμεύονται για ισχυρές εθνικές θέσεις όσον αφορά την πολιτική εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία βάσει της πρότασης της κοινής θέσης 2008/944 / ΚΕΠΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής εφαρμογής των κριτηρίων 4 για την περιφερειακή σταθερότητα.
Η αρμόδια ομάδα εργασίας του Συμβουλίου θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για να συντονίσει και να αναθεωρήσει τις θέσεις των κρατών μελών επί του θέματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Image

«Απόλυτα ενωμένη» η ΕΕ 

«Η ΕΕ είναι απόλυτα ενωμένη» διεμήνυσε η η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Federica Mogherini στον απόηχο της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βασικά θέματα την τουρκική εισβολή στη Συρία αλλά και τις παράνομες δραστηριότητες της γειτονικής χώρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Βρέθηκε συμφωνία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με τα συμπεράσματα για τη βορειοανατολική Συρία όσο και για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ε.Ε είναι απόλυτα ενωμένη» σχολίασε στo twitter η Mogherini.
Image
«Οι Υπουργοί Εξωτερικών μόλις ενέκριναν συμπεράσματα για τη Βορειοανατολική Συρία καθώς και συμπεράσματα σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θα δημοσιευθούν σύντομα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε μέσω twitter η εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Maja Kocijančič.
Σημειώνεται ότι η Mogherini προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, δήλωσε οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν «πόσο μακριά είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ορισμένα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι, όσον αφορά στις τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία αλλά και στις γεωτρήσεις στην Κύπρο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης