Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Καλύτεροι οι αγοραστές στο… δεύτερο ημίχρονο

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Καλύτεροι οι αγοραστές στο… δεύτερο ημίχρονο
ΑΓΟΡΑ: Στο… δεύτερο ημίχρονο οι αγοραστές κατέβηκαν με καλύτερες διαθέσεις. Ο τζίρος χαμηλός αλλά οι επιλεκτικές τοποθετήσεις που έγιναν ήταν αρκετές ώστε να κλείσει ο γενικός δείκτης σχεδόν αμετάβλητος. Ενδοσυνεδριακά οι απώλειες είχαν φτάσει μέχρι και το -0,88%.

Οι τράπεζες, οι περισσότερες τουλάχιστον κατάφεραν να μαζέψουν τις απώλειες και να κλείσουν με άνοδο. Με άλλα λόγια έγιναν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και μετά οι αγοραστές συνέχισαν να αποκτούν μετοχές υψηλότερα.

Με το γενικό δείκτη οριακά υψηλότερα από τις 855 μονάδες όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Κυρίως όμως θα δούμε το κλίμα που θα επικρατήσει σήμερα και αύριο στις αγορές του εξωτερικού προκειμένου να λάβουμε κατεύθυνση για τη συνέχεια. Στο εσωτερικό οι ειδήσεις είναι περιορισμένες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με χαμηλό ημέρας στα 2,6340 ευρώ η Εθνική Τράπεζα έκλεισε στο υψηλό της ημέρας που ήταν τα 2,7340 ευρώ. Ανάλογο το κλείσιμο και για Alpha Bank και Πειραιώς, οι οποίες έκλεισαν επίσης στα υψηλά ημέρας. Μόνο η Eurobank έκλεισε με μικρές απώλειες.

LAMDA: Στα 7,30 ευρώ το κλείσιμο και με όγκο 90 χιλ. τεμάχια. Πλησιάζει ο καιρός που θα μάθουμε το που θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου. Σε ένα μήνα περίπου λογικά θα δώσει και το πράσινο φως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Χαμηλός ο όγκος στη μετοχή και προσεκτικές κινήσεις από αγοραστές και πωλητές.

MLS: Μετά το limit down της περασμένης Παρασκευής οι απώλειες συνεχίστηκαν. Αρχικά η μετοχή πήγε ξανά στο limit down και στα 1,45 ευρώ αλλά οι αγοραστές κατάφεραν να την πάνε πιο πάνω και για λίγο κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειες. Το trading όπως δείχνει και ο όγκος ήταν αυξημένο.

Έγιναν 341 χιλ. τεμάχια, η μετοχές πήγε πολλές φορές σε δημοπρασία (ΑΜΕΜ) λόγω υψηλής μεταβλητότητας και τελικά έκλεισε στα 1,7750 ευρώ με απώλειες 14,25%. Η αποτίμηση στα 22 εκατ. ευρώ.

ΕΚΤΕΡ: Πήρε έργο 5,5 εκατ. ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ) και μάλιστα θα γίνει σύντομα το έργο άρα θα δούμε μέρος του και στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις και σε αυτές του πρώτου εξαμήνου του 2019. Καλή ανάσα, και η μετοχή πήγε να αντιδράσει, αλλά ίσως η μέρα δεν ήταν καλή για τα μικρά χαρτιά. Στο +1,91% και στα 1,3350 ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Πιέστηκε με χαμηλό όγκο και έκλεισε στα 1,99 ευρώ και στο -2,93%. Η αποτίμηση στα 87 εκατ. ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Υπήρχε από νωρίς η διάθεση να κλείσει χαμηλότερα και στις δημοπρασίες τα κατάφεραν οι πωλητές. Στα 2,24 ευρώ και στο -2,18% με όγκο 13 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 91 εκατ. ευρώ.

FORTHNET: Η αλήθεια είναι πως διαβάζουμε τις αντιδράσεις για το κούρεμα των δανείων. Νομίζουμε όμως πως και εδώ όπως και στην Creta Farms κανείς δε θα πάρει τις εταιρείες χωρίς κούρεμα. Το πόσο ακριβώς κούρεμα ζητάει ο κάθε υποψήφιος και πόσα ίσως γλιτώσουν οι τράπεζες είναι το θέμα.

Στη Forthnet το κούρεμα είναι μονόδρομος. Όπως και η αύξηση κεφαλαίου ή μία μετατροπή δανείων σε μετοχές από τις τράπεζες μετά την πώληση. Μη νομίζετε πως θα είναι η μόνη που θα κουρευτούν τα δάνεια. Μικροκουρέματα επίσης έχουν γίνει και σε άλλες περιπτώσεις.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Με όγκο 93 χιλ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,96 ευρώ, ήτοι ανοδικά κατά 3,23%. Η αποτίμηση στα 109,7 εκατ. ευρώ.

BYTE: Έχει γίνει σημαντικό rerating στη μετοχή. Από τα ψηλά των 1,40 ευρώ περίπου έχει φτάσει κάτω από 1 ευρώ. Έχει γίνει υψηλός όγκος πάνω από τα 1,20 ευρώ που όπως καταλαβαίνετε κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να δώσουν πολλά χαρτιά. Θα περιμέναμε να γίνει μία συσσώρευση εδώ ή λίγο πιο κάτω προκειμένου να ηρεμήσει και να μαζευτούν ξανά τα κομμάτια.

Η αποτίμηση είναι λίγο πιο πάνω από την καθαρή θέση, είδαμε καλή αύξηση πωλήσεων στο εξάμηνο αλλά και μικρή αύξηση των κερδών προ φόρων. Μας αρέσει ο καλός δανεισμός της, αλλά θα προτιμούσαμε λίγο καλύτερα επίπεδα τιμών, αν δώσει την ευκαιρία η αγορά. Σε αυτή τη φάση έχουμε γίνει λίγο πιο αυστηροί και επιλεκτικοί στα κριτήριά μας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης