Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το Brexit ρίχνει σκιές στις σαθρές υποσχέσεις του Boris Johnson

tags :
FT: Το Brexit ρίχνει σκιές στις σαθρές υποσχέσεις του Boris Johnson
Η Ομιλία της Ελισάβετ εξέθεσε τον Boris Johnson
Σύμφωνα με τους Financial Times η συμφωνία που επιδιώκει ο Johnson για το Brexit εκθέτουν τις υποσχέσεις του, κάτι που κατέδειξε σήμερα και ο Λόγος της βασίλισσας Ελισάβετ.
Η Ομιλία της Βασίλισσας είναι μια παράδοση με έναν καλά καθορισμένο ρόλο στη βρετανική πολιτική.
Μια κυβέρνηση με σταθερή πλειοψηφία, μερικές φορές φρέσκια από τις εκλογές, καθορίζει τη νομοθετική της ατζέντα για την προσεχή σύνοδο του κοινοβουλίου. Το θέαμα που είδε σήμερα το βρετανικό έθνος ήταν μάλλον διαφορετικό.
Αφού απέπεμψε 21 βουλευτές από το κόμμα τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Johnson είναι πολύ μικρότερη από την πλειοψηφία των Εργατικών.
Έτσι, έχει λιγοστές ελπίδες να εγκριθεί το πρόγραμμά της μέσω αυτού του κοινοβουλίου. Πράγματι κινδυνεύει να είναι η πρώτη κυβέρνηση εδώ 95 χρόνια που θα χάσει την ψήφο έγκρισης της Ομιλίας της Βασίλισσας.
Οι εκλογές φαίνονται αναπόφευκτες εντός εβδομάδων.
Η Ομιλία ήταν λιγότερο ένα πρόγραμμα κυβέρνησης από ένα συντηρητικό εκλογικό μανιφέστο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δίκιο να κατηγορούν ότι, εβδομάδες μετά που ζήτησε από τη βασίλισσα να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός συνέδεσε τον μονάρχη σε ό, τι ισοδυναμούσε με εκλογική αναμετάδοση εκ μέρους του κόμματος.
 Ο κ. Johnson επέμεινε από τον Αύγουστο ότι πρέπει να επανεκκινήσει το νομοθετικό πρόγραμμα και να στραφεί προς τη χάραξη πολιτικής μετά τη Brexit.
Ο χρόνος της Ομιλίας, ωστόσο, εμφανίστηκε στην καλύτερη έκκεντρη θέση, στη χειρότερη περίπτωση δεσμεύει την κοινοβουλευτική ώρα και να αποτρέψει τον έλεγχο της κυβερνητικής στρατηγικής για το Brexit.
Αντί να περιμένει μέχρι την 31η Οκτωβρίου, όταν η Downing Street εξακολουθεί να επιμένει ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ, ήρθε τρεις ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυδής των Βρυξελλών, για να βρεθεί μια λύση σε ένα αδιέξοδο τριών χρόνων.
Ωστόσο, κατά πόσον, πότε και πώς θα συμβεί το Brexit θα είναι καθοριστικής σημασίας για το πόσο μεγάλο μέρος του προγράμματός του θα μπορούσε στην πραγματικότητα να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Ως μανιφέστο, για την αλαζονική δέσμευση του κ. Johnson να μετατρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο στο "μεγαλύτερο μέρος της γης", έδειξε ελάχιστο σημάδι το σχέδιο των Tories να στρέψει πίσω στο κεντρικό έδαφος μετά το Brexit ή να ξεκινήσει να θεραπεύει τις βαθιές ρωγμές που άνοιξαν από το δημοψήφισμα του 2016.
Παρόλο που ο κ. Johnson το χαρακτήρισε ως "ένα έθνος", αυτό δεν ήταν ο κοινωνικά φιλελεύθερος συντηρητισμός του πρώην πρωθυπουργού David Cameron ή του κ. Johnson στις ημέρες του ως δήμαρχος του Λονδίνου. Ήταν ένας χαρακτηρισμός που απευθυνόταν περισσότερο στους εργάτες μικρής πόλης, με τα μπλε κολάρα που αποτελούσαν και το υπόβαθρο της υποστήριξης της εξόδου.
Η ομιλία περιείχε ορισμένα καθυστερημένα στοιχεία - από επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την υποδομή, μέχρι τα μέτρα για την ψυχική υγεία, την ενδοοικογενειακή βία και την περικοπή της πλαστικής ρύπανσης.
Ωστόσο, τα βασικά μέτρα για το έγκλημα και τη μετανάστευση είχαν περισσότερο από μια δόση σκληρού λαϊκού λαϊκισμού.
Μεταξύ των επτά λογαριασμών ποινικής δικαιοσύνης υπήρξαν βήματα για την αυστηρή αύξηση των ποινών για την επιστροφή ξένων παραβατών, με σκοπό να τερματιστούν οι αντιλήψεις ότι η Βρετανία - φιλοξενεί «ξένους εγκληματίες».
Τα επτά άρθρα της νομοθεσίας που σχετίζονται με το Brexit περιείχαν δύο στοιχεία σχετικά με τη μετανάστευση: τερμάτισαν την ελευθερία κινήσεων και εισήγαγαν ένα μεταναστευτικό σύστημα που βασίζεται σε πρότυπα της Αυστραλίας.
Η κυβέρνηση είναι ανήσυχη, επίσης, για να απορρίψει την εικόνα περί λιτότητας.
Ωστόσο, οι υποσχέσεις δαπανών αγνοούν το γεγονός ότι ο κ. Johnson επιδιώκει μια πολύ δυσκολότερη συμφωνία Brexit - μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που εκτοξεύει υποσχέσεις για τη διατήρηση στενής ρυθμιστικής ευθυγράμμισης - από την προκάτοχό του Theresa May. Σύμφωνα με μια αξιόπιστη εκτίμηση αυτή την εβδομάδα, θα μειώσει την κατά κεφαλήν παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου κατά έως και 7% κατά την επόμενη δεκαετία σε σύγκριση με την παραμονή στην ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι πρέπει να επιδείξει σε εκλογές τις οποίες έχει να προσφέρει περισσότερο από το να «παραδώσει» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Δεν εμφανίζεται ακόμη καθαρός στους ψηφοφόρους ότι η μορφή του Brexit που επιθυμεί θα αφήσει την κυβέρνησή του λιγότερο ικανή να εκπληρώσει τις ηλιόλουστες υποσχέσεις που έγιναν εν μέσω της πομπής του Westminster.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης