Διεθνή

Ο συνταγματολόγος Qais Saied, είναι ο νέος πρόεδρος της Τυνησίας

Ο συνταγματολόγος Qais Saied, είναι ο νέος πρόεδρος της Τυνησίας
Ο συνταξιούχος καθηγητής του Δικαίου αναδείχθηκε πρόεδρος με την ψήφο 2,77 εκατομμύριων Τυνήσιων
Ο Qais Saied, είναι ο συνταξιούχος καθηγητής του Δικαίου, που εξελέγη πρόεδρος της Τυνησίας λαμβάνοντας το 72,71% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής 13/10.
Όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή (Isie) ο συνταγματολόγος Saied έλαβε 2,77 εκατομμύρια ψήφους, έναντι 1 εκατομμυρίου του αντίπαλου του, του 56χρονου αμφιλεγόμενου επιχειρηματία Nabil Karoui, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για φορολογική απάτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής.
Το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 55%, σύμφωνα με την επιτροπή, και είναι  υψηλότερο από τη συμμετοχή που καταγράφηκε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ο 61χρονος Saied γίνεται επίσημα ο δεύτερος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος και διαδέχεται τον Beji Caid Essebsi, ο οποίος πέθανε στα τέλη Ιουλίου σε ηλικία των 92 ετών, λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του.
Ο Qais Said, που χαρακτήρισε την νίκη του «νέα επανάσταση», αναμένεται να ορκιστεί πρόεδρος μέχρι το τέλος του μήνα, όπως ανακοίνωσε η προεδρία.

Ποιος είναι ο Qais Saied
Φέρει το προσωνύμιο «ρομπότ» για την συντηρητικότητα και την αυστηρότητα που τον διακρίνει.
Ο νέος πρόεδρος της Τυνησίας ηγήθηκε μιας έξυπνης όσο και «αυστηρής» προεκλογικής εκστρατείας, χωρίς σχεδόν καμία διαφήμιση, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα ακεραιότητας και καταπολέμησης της διαφθοράς, προς τους νεαρούς ψηφοφόρους της Τυνησίας.
Οι συντηρητικές κοινωνικές του απόψεις είναι αυτές που καυτηριάζουν περισσότερο οι επικριτές του.
Είναι υπέρ της αποκατάστασης της θανατικής ποινής, που αναστέλλεται από το 1994 στην Τυνησία, αντιτίθεται επίσης στο δικαίωμα της ίσης κληρονομιάς για άνδρες και γυναίκες, ενώ σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα, κατηγόρησε τις ξένες δυνάμεις πως ενθαρρύνουν την ομοφυλοφιλία στη χώρα του.
Περιστασιακά εμφανιζόταν στην τηλεόραση ως πολιτικός σχολιαστής.
Την εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξάγει εκστρατεία, καθώς ο αντίπαλός του ήταν στη φυλακή.
Στις προεκλογικές του δεσμεύσεις συμπεριλαμβάνονται εκλογικές μεταρρυθμίσεις, αλλαγές ακόμη και στις τοπικές εκλογές για περιφερειακούς εκπροσώπους.
Οι εκλογές διεξήχθηκαν μετά τον θάνατο του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Τυνησίας Beji Caid Essebsi, τον περασμένο Ιούλιο 2019.
Ο Essebsi είχε αναλάβει καθήκοντα το 2014, τρία χρόνια μετά από μια λαϊκή εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του Zine al-Abidine Ben Ali και πυροδότησε την Αραβική Άνοιξη.
Ο κ. Saied βρισκόταν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων που βοήθησε το κοινοβούλιο να εκπονήσει το σχέδιο μετά την Αραβική άνοιξη της Τυνησίας, το οποίο εγκρίθηκε το 2014.
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ενώ η Αραβική Άνοιξη έδωσε στην Τυνησία δημοκρατία πριν από οκτώ χρόνια, δεν έφερε τα οικονομικά οφέλη που είχαν ελπίσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης