Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία - Αύξηση 50% σε δασμούς για χάλυβα - «Πάγωμα» διαπραγματεύσεων για εμπορική συμφωνία 100 δισ.

tags :
Κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία - Αύξηση 50% σε δασμούς για χάλυβα - «Πάγωμα» διαπραγματεύσεων για εμπορική συμφωνία 100 δισ.
Στοχευμένες κυρώσεις κατά τριών Τούρκων υπουργών ανακοίνωσαν οι  ΗΠΑ
(upd) Στην επιβολή δασμών ύψους 50% για τις εισαγωγές τουρκικών προϊοντων χάλυβα προχωρούν οι ΗΠΑ, δασμοί οι οποίοι είχαν μειωθεί τον Μάιο 2019, ενώ παράλληλα «παγώνουν» οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας η αξία της οποίας αποτιμάται σε 100 δισ. δολάρια, στο πλαίσιο των κυρώσεων ενάντια στην Άγκυρα για την εισβολή στη Συρία.
Παράλληλα στην ανακοίνωση του Donald Trump αναφέρεται ότι θα υπάρξουν και περαιτέρω κυρώσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν, καθώς έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές προκειμένου να εξετάσουν την όλη υπόθεση.
Στο πλαίσιο αυτό δείχνει αποφασισμένος «να τιμωρήσει με κυρώσεις όποιον εμπλεκόμενο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμποδίζει την κατάπαυση του πυρός, παρεμποδίζει οποιονδήποτε επιθυμεί να επιστρέψει στην πατρίδα του, ή όποιον προβεί σε βίαιο επαναπατρισμό προσφύγων και απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Συρία».
Μεταξύ της γκάμας των συνεπειών που θα προβλέπει η εκτελεστική εντολή του περιλαμβάνονται πλην των οικονομικών κυρώσεων, η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συνεχίζοντας στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Trump δηλώνει πως «από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του εργάστηκε ακούραστα για την ασφάλεια και προστασία των ΗΠΑ και των πολιτών τους.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν εξαλείψει κατά 100% το χαλιφάτο του ISIS.
Η Τουρκία δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο αυτά τα οφέλη, θα πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα την προστασία των πολιτών, ιδιαίτερα των ευαίσθητων εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στην νοτιοανατολική Συρία. 
H αδιάκριτη στόχευση αμάχων, η καταστροφή των υποδομών και η στόχευση εθνικών - θρησκευτικών μειονοτήτων είναι απαράδεκτη, επιπρόσθετα η επιστροφή των αμάχων θα πρέπει να γίνει με ασφάλεια, εθελοντικά και με αξιοπρεπή τρόπο.
Ο στρατός της Τουρκίας προσβάλλει και θέτει σε κίνδυνο πολίτες, απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια, και την σταθερότητα στην περιοχή.
Υπήρξα ξεκάθαρος με τον πρόεδρο Erdogan: Οι πράξεις της Τουρκίας επισπεύδουν μια ανθρωπιστική κρίση και θέτουν τις συνθήκες για πιθανά εγκλήματα πολέμου.
Η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων, και είναι τώρα, ή θα είναι στο μέλλον υπεύθυνες για την κράτηση εντός των φυλακών και τον περιορισμό των τρομοκρατών του ISIS στην περιοχή.
Δυστυχώς, η Τουρκία δεν φαίνεται να μετριάζει τις ανθρωπιστικές συνέπειες της εισβολής της.
Όπως είπα, αποσύρω τις εναπομείνασες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από την νοτιοανατολική Συρία.
Καθώς οι ΗΠΑ νίκησαν το χαλιφάτο του ISIS, τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα αναδιπλωθούν και παραμείνουν στην περιοχή για να επιβλέπουν την κατάσταση και να εμποδίσουν μία επανάληψη του 2014, όταν, παραβλέποντας την απειλή του ISIS το χαλιφάτο εξαπλώθηκε σε όλη τη Συρία και το Ιράκ.
Μια μικρή δύναμη των δυνάμεων των ΗΠΑ θα παραμείνει στο Ατ Τανφ Γκάρισον της νοτιοανατολικής Συρίας για να συνεχίσουν να εξαλείψουν τα υπολείμματα του ISIS. 
ΟΙ ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν επιθετικές οικονομικές κυρώσεις για να στοχεύσουν εκείνους που επιτρέψουν, διευκολύνουν και χρηματοδοτήσουν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις στη Συρία.
Είμαι απόλυτα προετοιμασμένος, να καταστρέψω ταχύτατα την τουρκική οικονομία, αν οι ηγέτες της Τουρκίας συνεχίσουν σε αυτό το επικίνδυνο και καταστροφικό μονοπάτι», καταλήγει η ανακοίνωση του προέδρου Trump.


Image

Στοχευμένες κυρώσεις σε Akar, Donmez και Soylu

Παράλληλα η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις σε τρεις υπουργούς της Τουρκίας με εκτελεστικό διάταγμα που υπεγράφη από τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος αξίωσε η Άγκυρα να «τερματίσει αμέσως την επίθεσή της» εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.
Στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων βρίσκονται ιδίως τα υπουργεία — και προσωπικά οι υπουργοί — Ενέργειας F. Donmez, Άμυνας, H. Akar και Εσωτερικών S.Soylu της Τουρκίας.
Όπως αναφέρεται οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στην αμερικανική διαδικασία δεσμεύονται και οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια θα εμποδίζονται στο εξής.
Το διάταγμα που υπέγραψε ο Trump προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στους τρεις Τούρκους υπουργούς στις ΗΠΑ.
Ακόμη, επιτρέπει να στοχοθετηθεί ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ενέχονται σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους ή αποσταθεροποιούν τη βορειοανατολική Συρία αν και, σε αυτό το στάδιο, οι αμερικανικές κυρώσεις ενεργοποιούνται μόνο για τους τρεις υπουργούς και τα δύο υπουργεία.
«Εάν συνεχιστεί η επιχείρηση της Τουρκίας, θα επιδεινωθεί μια ήδη πολύ σοβαρή και επεκτεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε σε ανακοίνωση του υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo.
«Για να αποφύγει νέες κυρώσεις, που θα επιβληθούν εντός των ορίων του νέου προεδρικού διατάγματος αυτού, η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αμέσως τη μονομερή επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να ξαναρχίσει διάλογο με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια» της περιοχής» επεσήμανε ο Pompeo.

Πυρά Δημοκρατικών κατά Trump για τις κυρώσεις στην Τουρκία – Pelosi: Ανεπαρκείς και καθυστερημένες


Πυρά κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για τις κυρώσεις που ανακοίνωσε κατά της Τουρκίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία εξαπέλυσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi, η οποία χαρακτήρισε ανεπαρκές το πακέτο κυρώσεων του Αμερικανού προέδρου.
Σε δηλώσεις της η Pelosi χαρακτήρισε τις κυρώσεις του Trump ανεπαρκείς και πολύ καθυστερημένες.
«Η ανακοίνωση του Trump περί ενός πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας δεν αρκεί για να αντιστραφεί αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή» υποστήριξε η Pelosi ενώ πυρά κατά του Trump για την απόφαση του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία εξαπέλυσε και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας, Mitch McConnell, ο οποίος είπε πως η εν λόγω απόφαση ισοδυναμεί με πρόσκληση προς το Ισλαμικό Κράτος προκειμένου να ανασυνταχθεί.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γερουσίας εκτίμησε πως η απόσυρση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων θα δημιουργήσει «κενό ασφαλείας» στην περιοχή, το οποίο θα «εκμεταλλευθούν το Ιράν και η Ρωσία», πράγμα που προεξόφλησε ότι θα αποτελούσε «καταστροφική έκβαση για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 14/10 23:03)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης