Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Μ.Βρετανίας για το Brexit - Αισιοδοξία για συμφωνία ... και εντός της εβδομάδας

tags :
Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Μ.Βρετανίας για το Brexit - Αισιοδοξία για συμφωνία ... και εντός της εβδομάδας
Μάχη με τον χρόνο ώστε η συμφωνία να κλείσει πριν τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 - 18/10
(upd) Κορυφώνονται οι διεργασίες και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία για το Brexit έως σήμερα Τρίτη 15/10 τα μεσάνυχτα προκειμένου αυτή να υποβληθεί και να εξεταστεί κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (17/10 και 18/10).
Αν και όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να κλειδώσει μια συμφωνία εντός της εβδομάδας, δεν λείπει η αισιοδοξία και οι φωνές εκείνες που υποστηρίζουν πως η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται και απίθανη.
Σε διαφορετική περίπτωση πιο πιθανό προβάλλει να διεξαχθεί μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα και σε κάθε περίπτωση πριν την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρετανοί διαπραγματευτές υπέβαλαν στις Βρυξέλλες νέες προτάσεις, οι οποίες αποσκοπούν να διευκρινίσουν τις βρετανικές θέσεις για το καθεστώς των τελωνειακών ελέγχων στη Βόρεια Ιρλανδία.
Όπως αναφέρεται, οι συζητήσεις θα διαρκέσουν καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στο ποια θα είναι η σχέση της Β. Ιρλανδίας με την τελωνειακή ένωση της ΕΕ ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν πως ενδεχομένως να ετοιμαστεί και ένα προσχέδιο συμφωνίας προκειμένου να εξεταστεί λεπτομερώς αύριο Τετάρτη 16/10 από τις διαπραγματευτικές ομάδες.
Το αισιόδοξο κλίμα επιβεβαιώνεται και από την τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 20 λεπτών που είχαν νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, η οποία όπως επισημαίνεται από την βρετανική κυβέρνηση, έγινε σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται σκληρά για να καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ καθώς ο χρόνος τελειώνει ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ» ανέφερε ο James Slack εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού ενώ το θετικό κλίμα επιβεβαίωσε και η γαλλική προεδρία, η οποία υποστήριξε ότι η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε "σοβαρές προτάσεις" αν και σημείωσε πως είναι ακόμη νωρίς για να πει κανείς ότι θα υπάρξει μια συμφωνία κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Η κατάσταση σχετικά με το Brexit πρέπει να είναι ξεκάθαρη πριν τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου» ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Barnier: Μια συμφωνία για το Brexit είναι πιθανή… και εντός της εβδομάδας

Την αισιοδοξία του ότι ακόμα και εντός της εβδομάδας είναι πιθανό να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας για το Brexit εξέφρασε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Michel Barnier.
Ο Barnier υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις των δύο μερών είναι εντατικές και σημείωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει, θα πρέπει να είναι προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων.
«Ακόμα και αν η επίτευξη μιας συμφωνίας είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη, είναι πιθανό να συμβεί και εντός της εβδομάδας.
Το να φτάσουμε σε μια συμφωνία είναι πιθανό.
Προφανώς, η όποια συμφωνία πρέπει να είναι προς όφελος όλων.
Για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου και για το σύνολο της ΕΕ.
Είναι τώρα η ώρα έτσι ώστε οι προθέσεις για το Brexit να μπουν σε ένα νομικό κείμενο» υπογράμμισε ο Barnier, την ώρα που ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας, Tytti Tuppurainen υποστήριζε πως μια συμφωνία για το Brexit είναι πιθανή αλλά η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ένα άτακτο Brexit.

Επιφυλάξεις Roth (Γερμανία) για το ενδεχόμενο συμφωνίας για το Brexit - Έτοιμη για νεά αναβολή η Γαλλία

Την ίδια ώρα ωστόσο, επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για την ΕΕ, Michael Roth, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενώ η Merkel επανέλαβε τη δέσμευση για διαπραγματεύσεις έως την τελευταία στιγμή με στόχο ένα ομαλό Brexit.
«Δεν είμαι και πολύ σίγουρος» ότι επίκειται μια λύση για το Brexit, δήλωσε ο Roth, προσερχόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών αρμόδιων για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, η οποία πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο ενόψει της κρίσιμης συνόδου της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου στη διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί η τύχη της αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ.
Ο Roth επισήμανε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «καταστροφή».
Από την πλευρά της η Γαλλίδα υφυπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Amelie de Montchalin, επεσήμανε ότι η χώρα της είναι έτοιμη για μια νέα αναβολή του Brexit μετά τις 31 Οκτωβρίου.
«Μόνο ο χρόνος δεν αποτελεί λύση. Ωστόσο, αν υπάρξει σημαντική πολιτική αλλαγή στη Βρετανία, τότε πιθανόν να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε τη συζήτηση για μια παράταση, αν μας ζητηθεί», εξήγησε.
«Σημαντική πολιτική αλλαγή είναι η προοπτική εκλογών, ένα δημοψήφισμα ή κάτι που θα αλλάξει την πολιτική δυναμική, ώστε το τρίγωνο της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου και του βρετανικού λαού να καταφέρει να ευθυγραμμιστεί λίγο περισσότερο. Πιστεύουμε ότι μόνο η παράταση του χρόνου δεν θα λύσει το περίπλοκο πρόβλημα», τόνισε η Γαλλίδα αξιωματούχος.
Από την πλευρά της, η Merkel δήλωσε ότι η ΕΕ θα διαπραγματευτεί μέχρι το τέλος ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, αλλά η κατάσταση περιπλέκεται από τη δυσκολία να συνδυαστεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής με την επιθυμία της Βρετανίας να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση.
«Αυτό που διαπραγματευόμαστε είναι σαν να προσπαθείς να τετραγωνίσεις τον κύκλο» δήλωσε αναφερόμενος στο γεγονός ότι η συμφωνία προβλέπει πως δεν θα υπάρχουν σύνορα στην Ιρλανδία.
«Θα εργαστούμε για ένα ομαλό Brexit μέχρι την τελευταία στιγμή» είπε η Merkel.

BBC: Πιθανή μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η ΕΕ μελετά αυτό το σενάριο καθώς θεωρείται σχεδόν απίθανο να καταφέρουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Brexit έως μεθαύριο Πέμπτη 17/10, όταν και αρχίζουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Βάσει του δημοσιεύματος, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τοποθετείται χρονικά προς τα τέλη του Οκτωβρίου, δεδομένου ότι στις 31/10 όπως είναι σήμερα το χρονοδιάγραμμα, η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ.
Οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Μ. Βρετανίας συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς παρόλο αυτά όπως αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι στις συνομιλίες υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα και ο χρόνος πιέζει.
Αυτό άλλωστε εκτιμάται ότι θα αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν τους και οι 27 της ΕΕ σχετικά με το Brexit.
Ότι δηλαδή έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη Μ. Βρετανία αλλά ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος για να κλείσει η συμφωνία.
Όπως αναφέρει το BBC, η αισιοδοξία για μια θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων διαφάνηκε κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson και ο Ιρλανδός ομόλογος του Leo Varadkar, ο οποίος ήταν και αυτός που ενώ πριν τη συνάντηση έλεγε ότι πολύ δύσκολο να υπάρξει μια συμφωνία με τη Μ. Βρετανία, στη συνέχεια και μετά τις συνομιλίες με τον Johnson υποστήριξε ότι υπάρχει ένας δρόμος που θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία για το Brexit.

Υπό πίεση ο Johnson

Πάντως και παρά τη διατυπωμένη αισιοδοξία, λευκός καπνός για συμφωνία ΕΕ και Μ. Βρετανίας δεν υπάρχει ενώ το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων εξακολουθεί να παραμένει το μεγαλύτερο "αγκάθι" των διαπραγματεύσεων, με την ΕΕ να καθιστά σαφές ότι αφενός θέλει να προστατεύσει την ειρηνευτική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας και αφετέρου ότι θέλει να προστατεύσει την ενιαία αγορά στην Ιρλανδία μετά το Brexit.
Και εδώ είναι που οι προτάσεις του Johnson αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις από την ΕΕ, η οποία θεωρεί ότι η πολιτική πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό αρχίζει και εντείνεται καθώς από τη μια έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει ότι μπορεί έτσι ώστε εντός της εβδομάδας να καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το Brexit και από την άλλη έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να ζητήσει περαιτέρω αναβολή του Brexit.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο και η ΕΕ εκτιμά ότι τελικά ο Johnson θα καταλήξει σε μια λύση που εν πολλοίς θα προβλέπει ότι η πρόβλεψη του backstop, του μηχανισμού ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, θα βρει εφαρμογή μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία και όχι στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα ακολουθεί τους τελωνειακούς κανόνες της ΕΕ μετά το Brexit χωρίς παράλληλα να επηρεάζεται η εδαφική της ακεραιότητα ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αν και σχεδόν αντίστοιχες προτάσεις είχαν απορριφθεί τόσο από την ΕΕ όσο και από τη Μ. Βρετανία, τώρα είναι πιθανό η πρόταση αυτή να περπατήσει, καθώς υπάρχει η πολιτική βούληση για να υπάρξει μια συμφωνία.
Όπως αναφέρει το BBC, εκείνοι που πιστεύουν στη Μ. Βρετανία ότι η ΕΕ θέλει μια ακόμα αναβολή του Brexit κάνουν λάθος, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κουραστεί με τη διαδικασία του Brexit και θέλουν να υπάρξει μια συμφωνία με τη Μ. Βρετανία.
Ο διαθέσιμος χρόνος έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 17/10 και 18/10 είναι εξαιρετικά περιορισμένος για να υπάρξει μια συμφωνία ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν απευθείας με τον Johnson κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 15/10 07:43)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης