Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο φάκελος αδειοδότησης της Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς – Οι επιφυλάξεις των προμηθευτών

tags :
Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο φάκελος αδειοδότησης της Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς – Οι επιφυλάξεις των προμηθευτών
Υπάρχουν εκκρεμότητες που απειλούν να εκτροχιάσουν το χρονοδιάγραμμα, όπως η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών
Σε γρήγορους ρυθμούς κινούνται σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδικασίες προετοιμασίας της Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς, ώστε να δρομολογηθεί η λειτουργία της από τον επόμενο Φεβρουάριο-Μάρτιο με τη διάθεση συμβολαίων forward, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ενδεικτικό είναι πως προ δεκαημέρου πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη βήμα για την έγκαιρη ολοκλήρωση των απαιτούμενων βημάτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) απέστειλε τον σχετικό φάκελο αδειοδότησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Το «πράσινο φως» από την Επιτροπή αποτελεί απαραίτητο, αλλά και χρονοβόρο στάδιο της διαδικασίας. Επομένως, η έγκαιρη αποστολή του φακέλου συνηγορεί στο γεγονός ότι, τουλάχιστον ως προς τη συγκεκριμένη προϋπόθεση, δεν θα υπάρξει απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΝ.
Την ίδια στιγμή, προβλέπεται πως έως τις αρχές του επόμενου χρόνου μπορεί να είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργίας της αγοράς, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα ενός σύντομου dry run με τους συμμετέχοντες, πριν από την κανονική «πρεμιέρα». Επομένως, η εκτίμηση είναι πως, και από την άποψη της τεχνολογικής υποδομής, είναι εφικτός ο στόχος του Φεβρουαρίου-Μαρτίου.

Αντίμετρο για την κατάργηση των ΝΟΜΕ

Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση συμβολαίων forward από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, με την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας της Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς, αποτελεί το βασικό «μέτρο-γέφυρα» που προέκρινε το υπουργείο ως αντίβαρο στην πρόωρη κατάργηση των ΝΟΜΕ, με την ακύρωση της δημοπρασίας του Οκτωβρίου.
Με δεδομένο ότι ακόμη δεν θα λειτουργούν οι spot χονδρεμπορικές αγορές, τα συμβόλαια σε πρώτη φάση δεν θα περιλαμβάνουν φυσική παράδοση, δηλαδή θα είναι ένα καθαρά χρηματιστηριακό προϊόν.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευσή τους θα γίνει με βάση ένα άνω όριο αγοράς και ένα κατώτερο όριο πώλησης.
Έτσι, στόχος είναι να υποκαταστήσουν τουλάχιστον ως ένα βαθμό τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, καθώς ναι μεν θα παράσχουν τη δυνατότητα αντιστάθμισης κινδύνου στους προμηθευτές, χωρίς πάντως να δίνουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια αισθητά πιο ανταγωνιστικού κόστους από την Οριακή Τιμή Συστήματος.

Εκκρεμότητες εκτός της «σφαίρας» αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΝ

Πηγές από το «στρατόπεδο» των προμηθευτών συμφωνούν πως η αποστολή του φακέλου αδειοδότησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποτελεί όντως θετική εξέλιξη, ενώ εκτιμούν ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι έτοιμη έως τον Φεβρουάριο-Μάρτιο.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν πως στόχος του υπουργείου είναι η αγορά να λειτουργήσει τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, σημειώνουν πως υπάρχουν ακόμη αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν, μερικά από τα οποία υπερβαίνουν την πρόθεση του υπουργείου να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Όπως επισημαίνουν, περισσότερο από τη σύναψη συμβάσεων των συμμετεχόντων με τις τράπεζες, ένα τέτοιο βήμα είναι η έγκριση της αγοράς από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), η οποία δεν είναι δεδομένο ότι θα ολοκληρωθεί έγκαιρα.
Παράλληλα, όπως συμπληρώνουν, ακόμη κι αν η Ενεργειακή Χρηματοπιστωτική Αγορά κάνει όντως «πρεμιέρα» τον Φεβρουάριο, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως θα διατίθενται επαρκή συμβόλαια forward, για να καλύψουν τις ανάγκες των προμηθευτών.
Γι’ αυτό τον σκοπό, θα πρέπει να υπάρχει μία «κρίσιμη μάζα» ηλεκτροπαραγωγών ή ακόμη και τραπεζών, που θα αναλάβουν ρόλο market maker (ειδικού διαπραγματευτή). Κάτι που, τουλάχιστον στην περίπτωση της ΔΕΗ, έως αυτή τη στιγμή τίποτε δεν προεξοφλεί πως θα γίνει εγκαίρως.

Πηγή: www.wordlenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης