Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση οι εκτιμήσεις ΔΝΤ και Κομισιόν – Χαμηλώνουν τον πήχη της ανάπτυξης της οικονομίας για το 2020

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση οι εκτιμήσεις ΔΝΤ και Κομισιόν – Χαμηλώνουν τον πήχη της ανάπτυξης της οικονομίας για το 2020
Επαλήθευση των εκτιμήσεων Ταμείου και Κομισιόν ανατρέπει σχεδόν πλήρως τους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης
Αρκετούς πονοκεφάλους προκαλούν στην κυβέρνηση τόσο οι σημερινές (15/10) εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2020, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του bankingnews.gr ανάλογα απογοητευτικές θα είναι και οι απόψεις που θα εκφράσει η Κομισιόν, αφού πρώτα «εξετάσει» το σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.
Η πρώτη ψυχρολουσία προήλθε από το ΔΝΤ το οποίο αν και διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμηση για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,2% το 2020, το ποσοστό αυτό απέχει πολύ από το 2,8% που αποτελεί το βασικό σενάριο του υπ. Οικονομικών στο σχέδιο προϋπολογισμού που απέστειλε στις Βρυξέλες.
Αλλά και για το 2019 – με την πορεία της οικονομίας να καθορίζει και την όποια κοινωνική πολιτική θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση- η εκτίμηση του Ταμείου δεν είναι και τόσο αισιόδοξη.
Υποβαθμίζει την ανάπτυξη στο 2% από 2,4% που ήταν η εκτίμησή του τον Απρίλιο 2019, ενώ σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2019 έχει «στηθεί» βάσει πρόβλεψης ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 2,5%.
Σαφώς ακόμη πιο αρνητική είναι η άποψη του Ταμείου ότι ο μεσοπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης (έως το 2024) δεν θα ξεπεράσει το 0,9%, αν και αξίζει να τονιστεί αυτή βασίζεται στα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουν στην κατοχή τους οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ αυτή τη στιγμή.
Την ίδια ώρα, όπως έχει εγκαίρως τονίσει το bankingnews.gr, πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι υπό προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να επιτύχει ανάπτυξη από 2,3% έως και 2,5%, με τη δεύτερη πρόβλεψη να θεωρείται αρκούντως αισιόδοξη.

ΔΝΤ: «Ψαλίδι» στην ανάπτυξη του 2019 – Χαμηλή ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2% για το 2019 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του για τις Οικονομικές Προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).
Στο μέτωπο της ανάπτυξης, το ΔΝΤ καταγράφει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% για το τρέχον έτος και 2,2% για το 2020, ενώ για το 2024 η ανάπτυξη τοποθετείται στο 0,9%.
Το Ταμείο υποβαθμίζει την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019, καθώς τον περασμένο Απρίλιο το ΔΝΤ τοποθετούσε το ΑΕΠ στο +2,4%
Το ΔΝΤ διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2020, στο +2,2%.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας προβλέπει ανάπτυξη 2,8% το 2020.
Σχετικά με τις υπόλοιπες προβλέψεις, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,6% για το τρέχων έτος, ενώ θα αυξηθεί κατά 0,3% το 2020.
Για την μεσοπρόθεσμη πορεία του, το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 1,8% το 2024.
Image
Όσον αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το Ταμείο εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 3% για το 2019, ένας αριθμός που είναι μειωμένος κατά 0,5% σε σχέση με το 2018.
Για το 2020, όμως, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,3%, ενώ για το 2024 εκτιμά ότι θα βρίσκεται στο 4,5%.
Στη συγκεκριμένη έκθεση φαίνεται πως το Ταμείο αναθεωρεί και τις εκτιμήσεις του για την ανεργία, καθώς βλέπει πλέον την ταχύτερη αποκλιμάκωσή της.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ τοποθετεί την ανεργία στο 17,8% για το 2019, μειωμένη κατά 0,3% σε σχέση με την προ ενός έτους εκτίμηση του, και στο 16,8% για το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης