Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan κρατά «ομήρους» 50 τακτικούς πυραύλους των ΗΠΑ εν αναμονή των κυρώσεων Trump

tags :
Ο Erdogan κρατά «ομήρους» 50 τακτικούς πυραύλους των ΗΠΑ εν αναμονή των κυρώσεων Trump
Ο Erdogan κρατά «ομήρους» 50 τακτικούς πυραύλους των ΗΠΑ
Ο Erdogan κρατά «ομήρους» 50 τακτικούς πυραύλους των ΗΠΑ εν αναμονή των κυρώσεων Trump

Μια από τις πλέον αρνητικές διαστάσεις της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία είναι το γεγονός ότι η χώρα –μέλος του ΝΑΤΟ φιλοξενεί εδώ και καιρό ένα σημαντικό μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου των από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Και όπως ο Erdogan απειλεί να «ανοίξει τις πόρτες και να στείλει 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες» στην Ευρώπη, οι New York Times αναφέρουν ότι 50 πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ είναι ουσιαστικά όμηροι του Erdogan.
Οι New York Times αναφέρουν ότι υπάρχει ανησυχία από κορυφαίους κρατικούς  αξιωματούχους και της Υπηρεσίας Ενέργειας για τη σύγχυση από την αμερικανική πολιτική στη βόρεια Συρία, δεδομένης όχι μόνο της περαιτέρω αναμενόμενης αποσταθεροποίησης στην περιοχή, αλλά επιδείνωσης των σχέσεων με τον απρόβλεπτο Erdogan, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Trump ετοιμάζεται τώρα να θέσει σε εφαρμογή σοβαρές κυρώσεις με στόχο να «περιορίσει» τη στρατιωτική εισβολή της Άγκυρας.
Σύμφωνα με τους New York Times κρατικοί αξιωματούχοι και στελέχη της Υπηρεσίας Ενέργειας εξέταζαν τα σχέδια για την απομάκρυνση περίπου 50 τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποθηκεύσει εδώ και καιρό υπό αμερικανικό έλεγχο στην αεροπορική βάση Incirlik της Τουρκίας, περίπου 250 μίλια από τα συριακά σύνορα.
Η Τουρκία είναι μεταξύ μιας χούφτας ευρωπαίων συμμάχων του ΝΑΤΟ που φιλοξενούν το εκτεταμένο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ στο ευρωπαϊκό έδαφος – απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου - όταν η Ουάσιγκτον ήταν κλειδωμένη στη μάχη για την αποτροπή της σοβιετικής επέκτασης στην Ευρώπη και παράλληλα απέτρεπε τους συμμάχους των ΗΠΑ από να κατασκευάσουν τα δικά τους πυρηνικά.
Η περαιτέρω ειρωνεία σε όλα αυτά είναι ότι η αεροπορική βάση Incirlik χρησιμοποιήθηκε κατά τα εναρκτήρια χρόνια του πολέμου στη Συρία, αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και στρατιωτικών συνεργάστηκαν με τους Τούρκους ομολόγους τους για να διεξαγάγουν πόλεμο ενάντια στον Assad, γεγονός που συνέβαλε στην τροφοδοσία της εξέγερσης των τζιχαντιστών που δημιούργησαν τις  ίδιες ομάδες που τώρα σφαγιάζουν συριακούς Κούρδους και Χριστιανούς στη βορειοανατολική Συρία.



Όπως αναφέρουν οι New York Times αυτά τα πυρηνικά όπλα, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος, είναι τώρα ουσιαστικά όμηροι του Erdogan.
Εάν αποχωρήσουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ από Incirlik αυτό θα σηματοδοτούσε το de facto τέλος της τουρκο-αμερικανικής συμμαχίας.
Εάν παραμείνουν όμως, τότε διαιωνίζεται μια «πυρηνική ευπάθεια» των ΗΠΑ που θα έπρεπε να είχε εξαλειφθεί πριν από χρόνια.
Εκτιμάται ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 150 αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε διάφορες βάσεις, «συγκεκριμένα βόμβες βαρύτητας Β61», σύμφωνα με μια διακεκομμένη έκθεση του ΝΑΤΟ που απέκτησε ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης νωρίτερα μέσα στο 2019.



Κύριο χαρακτηριστικό των βομβών Β61είναι το λεγόμενο «variable yield», δηλαδή η ικανότητα ρύθμισης της ισχύος της έκρηξης πριν την πτήση, ανάλογα με τις επιθυμητές επιπτώσεις και τις ιδιότητες (διαστάσεις, αντοχές κτλ) του στόχου. Η ισχύς της αναφέρεται ότι μπορεί να κυμανθεί από 0,3 κιλοτόνους, μέχρι 340.
Η τελευταία έκδοση της βόμβας έχει 3 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από τους προκατόχους της. Θα μπορεί να πλήξει πλέον και θωρακισμένους ή / και υπόγειους στόχους, ενώ σ’ αυτό το σενάριο η ισχύς της ρυθμίζεται στους 50 κιλοτόνους, περίπου τέσσερεις φορές την ισχύ της βόμβας που ισοπέδωσε το Ναγκασάκι το 1945.
Η Β61 είναι πιστοποιημένη με τα περισσότερα στρατηγικά και τακτικά αεροσκάφη του αμερικανικού οπλοστασίου. Γίνονται εργασίες για την πιστοποίησή του και με το F-35, όπου έχουν γίνει ήδη πτήσεις αρχικών δοκιμών με αδρανείς βόμβες.
Το γεγονός είναι ότι ο Erdogan έχει όλα τα ατού στα χέρια του, και πάλι με τη μορφή εκατομμυρίων προσφύγων με τους οποίους απειλεί να «πλημμυρίσει» τα σύνορα της Ευρώπης.
Και τώρα, μπορεί να πιέσεις τις ΗΠΑ με τα πυρηνικά όπλα που έχει αποθηκεύσει  στο έδαφος της Τουρκίας.
Ο Erdogan θα κρατήσει όντως αυτά τα πυρηνικά όπλα ως «ομήρους» εάν χρειαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης