Τελευταία Νέα
Διεθνή

Foreign Policy: Αδύναμες οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία – Δώρο Trump στον Erdogan

Foreign Policy: Αδύναμες οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία – Δώρο Trump στον Erdogan
Ο Trump προσφέρει στον Erdogan το δώρο να τον παρουσιάσει ως την αιτία για την αποδυνάμωση της τουρκικής οικονομίας
Για σχεδόν ασήμαντες και αδύναμες χαρακτηρίζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, εξαιτίας της εισβολής στην Τουρκία, σε άρθρο του το Foreign Policy, μη διστάζοντας, μάλιστα, να υποστηρίξει ότι στην ουσία αποτελούν δώρο στον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
Όπως αναφέρει η γνωστή πολιτική επιθεώρηση ο Donald Trump δεσμεύτηκε να καταστρέψει την οικονομία της Τουρκίας μετά την εισβολή στη βόρεια Συρία.
Αντ’ αυτού, ακόμη και μπροστά σε αναφορές για τουρκικές φρικαλεότητες και άλλα αδικήματα, ο Trump απλά… χτύπησε απαλά το χέρι της Τουρκίας, καθώς επιβάλλει κυρώσεις ενάντια ορισμένων υπουργών και παγώνει τη μείωση των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα.
Σαφώς όλα τα παραπάνω απέχουν πολύ από τον «οικονομικό όλεθρο» που υποσχέθηκε, ενώ την ίδια ώρα οι Κούρδοι άμαχοι εγκαταλείπουν την περιοχή και οι τζιχαντιστές δραπετεύουν από τις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 14/10 στοχεύουν τρεις Τούρκους αξιωματούχους: τους υπουργούς Άμυνας, Ενέργειας και Εσωτερικών.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις κατά του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας και του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.
Επίσης οι ΗΠΑ αποσύρονται από διαπραγματεύσεις για μία εμπορική συμφωνία με την Τουρκία.
Αλλά οι επικριτές λένε ότι τα μέτρα αυτά είναι εξίσου πιθανό να ενισχύσουν τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε ιστορική κάμψη και οι κυρώσεις του Trump δίνουν στον Εrdogan τον τέλειο αποδιοπομπαίο τράγο προκειμένου να του επιρρίψει τις ευθύνες γι’ αυτήν την πορεία.
Ταυτόχρονα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Trump μπορούν απλά να «ρίχνουν στάχτη στα μάτια» του Κογκρέσου.
«Με έναν πραγματικά διεστραμμένο τρόπο, στην ουσία βοηθά τον Erdogan», εκτιμά ο Aykan Erdemir, πρώην βουλευτής στην τουρκική βουλή και ανώτερος συνεργάτης του Foundation for Defense of Democracies, ενός think tank με έδρα την Ουάσιγκτον.
Ο Trump υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές κινήσεις του Erdogan στη βόρεια Συρία «προκαλούν ανθρωπιστική κρίση και δημιουργούν προϋποθέσεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου» και ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα επιστρέψει στη Συρία.
Διαφορετικά η Αμερική είναι «πλήρως προετοιμασμένη να καταστρέψει ταχέως την οικονομία της Τουρκίας».
Αλλά δεν υπήρχε τίποτα στην δήλωσή του που να προτείνει τέτοιου είδους αντίποινα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα (14/10), ο Αντιπρόεδρος Mike Pence δήλωσε ότι ο Trump είχε μιλήσει στον Erdogan και ζήτησε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία.
Ο Pence δήλωσε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Robert O'Brien, σχεδίαζε να ταξιδέψει στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην κατάπαυση του πυρός.
Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει για χρόνια ότι σχεδίαζαν να κινηθούν εναντίον κουρδικών μαχητών στη βόρεια Συρία, τους οποίους θεωρούν ότι συνδέονται με μια εγχώρια τρομοκρατική ομάδα.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ να αποτρέψουν την Τουρκία από τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης την οποία ο Erdoga θεωρεί στρατηγική.
"Τα πράγματα έχουν αλλάξει από την περασμένη Δευτέρα και αυτό ξεπερνά πολύ τις όποιες επιπτώσεις από τις κυρώσεις», δήλωσε ο Brian O'Toole, πρώην αξιωματούχος στο υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α.
"Είναι πολύ αργά για να βάλουμε το τζίνι πίσω στη φιάλη, αλλά δεν μπορούν να παραδεχτούν το αρχικό λάθος" της εγκατάλειψης των αμερικανικών εταίρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που υπέστησαν τις θανατηφόρες συνέπειες της αμερικανικής προδοσίας», δήλωσε ο O'Toole. "Έτσι φτάνουν για κυρώσεις."
Οι στρατιωτικοί κύκλοι των ΗΠΑ αντέδρασαν με τρόμο στην απόφαση του Trump να εγκαταλείψει τους Κούρδους συμμάχους τους στη βόρεια Συρία, οι οποίοι είδαν περισσότερους από 10.000 από τους στρατιώτες τους να πεθαίνουν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου ζήτησαν να παγώσουν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των κορυφαίων αξιωματούχων του υπουργικού συμβουλίου Erdogan, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών του, και οι Ηνωμένες Πολιτείες να απαγορεύσουν την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας για να συζητήσει εσωτερικές συζητήσεις.
Η δήλωση του Trump τη Δευτέρα δεν είχε καμία αναφορά για τον τερματισμό των πωλήσεων αυτών.
Ο Trump θα μπορούσε σαφώς να προκαλέσει πολλούς οικονομικούς «πόνους» στην Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, περιορίζοντας την ικανότητά της να αποκτά πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, περιορίζοντας τις πωλήσεις όπλων και επιβάλλοντας κυρώσεις σε ευαίσθητους τομείς όπως η ενέργεια.
Το πρόβλημα είναι ότι οι οικονομικές κυρώσεις δεν θα αντιστρέψουν την τουρκική εισβολή ούτε θα επαναφέρουν τους κρατούμενους στην φυλακή ούτε θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ με έναν σύμμαχο ο οποίος τελικά αναγκάστηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό του τον Assad και τη Ρωσία προκειμένου να αποτρέψει τη γενοκτονία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης