Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μοζαμβίκη: Στις κάλπες καλούνται οι ψηφοφόροι για τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές σε τεταμένο κλίμα

tags :
Μοζαμβίκη: Στις κάλπες καλούνται οι ψηφοφόροι για τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές σε τεταμένο κλίμα
Εν μέσω αναταραχών οι εκλογές στη Μοζαμβίκη
Οι ψηφοφόροι στη Μοζαμβίκη προσέρχονται σήμερα (15/10) στις κάλπες για τις προεδρικές, τις βουλευτικές και τις τοπικές εκλογές, οι οποίες προμηνύονται δύσκολες για το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 40 χρόνια, σε μια χώρα που έχει αποδυναμωθεί από την οικονομική κρίση και τις ένοπλες συγκρούσεις.
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας), όπως ήταν προγραμματισμένο.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Φιλίπε Νιούσι, που διεκδικεί δεύτερη θητεία, και το κόμμα του, το Μέτωπο Απελευθέρωσης της Μοζαμβίκης (Ferelimo), αναμένεται να κερδίσουν για μία ακόμη φορά τόσο στις προεδρικές όσο και τις βουλευτικές εκλογές.
Όμως η Εθνική Αντίσταση της Μοζαμβίκης (Renamo), η αντάρτικη οργάνωση που εμφυλίου πολέμου (1975-1992) η οποία έχει γίνει το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ενδέχεται να πάρει τον έλεγχο πολλών από τις δέκα επαρχίες της χώρας, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία.
Η κυβέρνηση και η Renamo υπέγραψαν τον Αύγουστο συμφωνία ειρήνευσης με στόχο να τερματιστούν οριστικά οι ένοπλες συγκρούσεις που εξακολουθούσαν να ξεσπούν σποραδικά από το 2013 ως το 2016, όμως οι σχέσεις τους παραμένουν τεταμένες.
Πολλά βίαια περιστατικά αμαύρωσαν την προεκλογική εκστρατεία τις τελευταίες εβδομάδες, ανάμεσά τους η δολοφονία μιας προσωπικότητας της κοινωνίας των πολιτών στην επαρχία Γκάζα, που έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.
Τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν πολλές παρατυπίες στην προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας και φοβούνται, όπως και η αντιπολίτευση, ότι το κυβερνών κόμμα θα καταφύγει στη νοθεία.
Τα περίπου 20.000 εκλογικά κέντρα, όπου θα προσέλθουν οι 13 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόρο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης