Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Foreign Policy: Οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους απελευθερώνουν τους τζιχαντιστές του ISIS από τις φυλακές της Συρίας

Foreign Policy: Οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους απελευθερώνουν τους τζιχαντιστές του ISIS από τις φυλακές της Συρίας
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τουρκικά στρατεύματα και Σύριοι ισλαμιστές – σύμμαχοί τους, «μεταβαίνουν σε φυλακές και απελευθερώνουν κρατούμενους του ISIS – κατηγορώντας στη συνέχεια τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις»
Οι τουρκικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν την εισβολή στο έδαφος της Συρίας, απελευθερώνουν κρατούμενους του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), «εκτελούν Κούρδους κρατούμενους και σκοτώνουν άοπλους αμάχους», υποστηρίζει το Foreign Policy, δίνοντας μάλιστα και σχετικό βίντεο στη δημοσιότητα.
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τουρκικά στρατεύματα και Σύριοι ισλαμιστές σύμμαχοί τους, «μεταβαίνουν σε αφύλακτες φυλακές και απελευθερώνουν κρατούμενους του ISIS – κατηγορώντας στη συνέχεια τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) γι'αυτό.
Από τη στιγμή που ξεκίνησε η τουρκική εισβολή «Πηγή της Ειρήνης», παρατηρήθηκαν μαζικές δραπετεύσεις τρομοκρατών του ISIS από φυλακές, καθώς οι Κούρδοι υποχωρούσαν από τις θέσεις τους, εκμεταλλευόμενοι το χάος που έφερε στην περιοχή η εισβολή.
Το SDF και το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσαν την Κυριακή ότι περίπου 800 μέλη ενός στρατοπέδου που κρατούνταν οικογένειες των μαχητών ISIS δραπέτευσαν μετά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με μια έκθεση του NBC News.
Δραπετεύσεις φυλακισμένων του ISIS αναφέρθηκαν σε μέρη όπως η πόλη Ain Issa και η πόλη Qamlishi, κοντά στα τουρκικά σύνορα, μεταξύ άλλων.
Οι τελευταίες εξελίξεις και την μη τήρησης της διαβεβαίωσης που είχε δώσει ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan στον Αμερικανό ομόλογό του Donald Trump, ότι θα αναλάβει την ευθύνη των κρατουμένων του ISIS εν μέσω της εισβολής του στη βορειοανατολική Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε αυστηρή δήλωση προς την Άγκυρα, τονίζοντας ότι, «η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια των αμάχων, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, και καθίσταται τώρα και στο μέλλον υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη κράτηση των τρομοκρατών του ISIS στην περιοχή.»
Ωστόσο τη Δευτέρα το πρωί, ο Trump σε ανάρτησή του στο Twitter φάνηκε να υιοθετεί τη θέση της Τουρκίας ότι οι Κούρδοι αφήνουν ελεύθερους τους τρομοκράτες του ISIS, ώστε να κατηγορηθούν οι Τούρκοι, υπονοώντας ότι «είναι πρόβλημα του Assad και της Ρωσίας να καθαρίσουν την απειλή ISIS και να «προστατεύσουν τους Κούρδους».
 
Image

Ωστόσο, αναφορές δείχνουν ότι η Τουρκία είναι εκείνη που ανοίγει τις φυλακές του ISIS, ή κάνει «τα στραβά μάτια» στους συμμάχους της που ανοίγους τις πύλες των φυλακών και οι τρόφιμοι δραπετεύουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις σύμμαχες δυνάμεις της Τουρκίας που επιχειρούν μαζί τους στη Συρία, αποτελούνται από πρώην μέλη του ISIS και χρηματοδοτούνται από τον Erdogan.
Xρόνια μετά, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν τις ίδιες ομάδες (των FSA και των ισλαμιστών «ανταρτών» μαχητών της Συρίας), μεγάλη μερίδα του συστημικού Τύπου, που το αρνούνταν, αποδέχεται το γεγονός ότι αυτοί οι, υποστηριζόμενοι από τους Τούρκους, μαχητές, είναι ουσιαστικά μέλη του ISIS που απλά άλλαξαν πλευρά.
 
Image

Αλλά το μακροπρόθεσμο ερώτημα παραμένει, αν χιλιάδες φυλακισμένοι από το ISIS διαφύγουν κατά τη διάρκεια του σημερινού χάους του πολέμου στη βορειοανατολική Συρία, πού θα εμφανιστούν στη συνέχεια;
To SDF ήταν υπεύθυνο για τη φύλαξη πάνω από 10.000 κρατουμένων του ISIS στην περιοχή, για να μην αναφέρουμε τα περισσότερα μέλη της οικογένειας ISIS που διατηρούνται σε μέρη όπως το al-Hol, με πληθυσμό 70.000 κατοίκων.
 


Υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσαν να είναι το επόμενο κύμα τρομοκρατών για να διεξάγουν επιθέσεις στην Ευρώπη ή ακόμη και εναντίον αμερικανικών στόχων.
 
Image

Πράγματι, κάπως έτσι χρόνια προπαγάνδας των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τη Συρία και τις δυνάμεις των «ανταρτών» καταρρέει και αποκαλύπτεται με γοργούς ρυθμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης