Τελευταία Νέα
Διεθνή

Strategic Culture: Γιατί οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να εμπιστεύονται τον Trump

tags :
Strategic Culture: Γιατί οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να εμπιστεύονται τον Trump
«Η Ρωσία αποτελεί καλύτερο σύμμαχο της ΕΕ από τις ΗΠΑ», εκτιμά το Strategic Culture Foundation
Τους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει, πλέον, να θεωρεί σύμμαχό της τον Donald Trump και φυσικά να τον εμπιστεύεται, εκφράζει σε ανάλυσή του το think tank, Strategic Culture.
Στην εν λόγω ανάλυση τονίζει ότι πρόσφατα έγινε πιο προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η στάση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Συρίας αποτελεί ένα ακόμη σημάδι.
Ο πρώτος γύρος στην τελευταία ασταθής εμφάνιση της Ουάσιγκτον στη διεθνή σκηνή ήταν η φαινομενική απόφαση του Trump να εγκαταλείψει τους Κούρδους που υποστήριζαν σθεναρά τις ΗΠΑ ενάντια στους εξτρεμιστές του ισλαμικού κράτους.
Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να σκεφτεί κανείς για τα δικαιώματα ή τα λάθη των Κούρδων, το γεγονός παραμένει ότι ήταν απόλυτοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον.
Αλλά είναι και εχθροί της Τουρκίας.
Όταν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Trump δεν θα εμπόδιζε ούτε θα διαφωνούσε με μια τουρκική επιχείρηση για την εκδίωξη των κουρδικών δυνάμεων από την παραμεθόρια περιοχή Τουρκίας-Συρίας, οι Κούρδοι θεωρούσαν ότι έφθασε, πλέον, η ημέρα για τη σφαγή τους - όπως και η Ευρώπη.
Η δήλωση του Λευκού Οίκου του Trump ήταν ότι "η Τουρκία σύντομα θα προχωρήσει τον προγραμματισμό της στη Βόρεια Συρία.
Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση ...
Ο πρόεδρος Erdogan είχε πει στον Trump ότι ήταν «προγραμματισμένο για το μεγάλο χρονικό διάστημα» και φυσικά πίστευε ότι θα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ για αυτό που ήθελε να κάνει.
Στη συνέχεια, ο Trump απάντησε μέσω Twitter: "Όπως έχω δηλώσει , αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη μεγάλη και αξεπέραστη σοφία μου, θεωρώ ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξαλείψω εντελώς την οικονομία της Τουρκίας.
Πρέπει, μαζί με την Ευρώπη και τους άλλους, να προσέχουν τους μαχητές και τις οικογένειες του ISIS.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει πολύ περισσότερα από ό, τι μπορούσε κανείς να αναμένει ποτέ, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης του 100% του Χαλιφάτου ISIS.
Είναι καιρός τώρα για άλλους στην περιοχή να προστατεύσουν την επικράτειά τους. Οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικές! "
Ενώ η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν την επίθεση της Τουρκίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις συμφωνίας με πολλά από τα ημι-συνεκτικά twitter του Trump, ο οποίος είναι ο βασικός παράγοντας που πρέπει να εξετάζουν τα ευρωπαϊκά έθνη.
Είναι προφανές στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (και σε όλο τον κόσμο) ότι η Αμερική του Trump, η αλαζονική εκτίμηση ότι «οι ΗΠΑ είναι κορυφαίες», δεν φαίνεται να επαληθεύεται από τις πολιτικές που ασκεί σε εμπόριο, στρατιωτικές επιχειρήσεις ή οποιαδήποτε πτυχή των διεθνών σχέσεων.
Πριν από τη λήψη μέτρων εναντίον των υπαρχόντων εχθρών, η Ουάσιγκτον σπάνια συμβουλεύεται με έθνη ή ομάδες που έχουν λόγο να θεωρούν ότι θα επηρεαστούν από τις αποφάσεις των ΗΠΑ.
Η περίπτωση των Κούρδων είναι ένα από τα πιο έντονα παραδείγματα της ορμητικότητας του Trump, όπως υποδηλώνεται από το tweet του στις 7 Οκτωβρίου, δηλώνοντας ότι προτίθεται να «φέρει τους στρατιώτες μας σπίτι» από περιοχές στις οποίες ασχολούνται με πολέμους, όπως η Συρία, οπότε, μετά τη μονομερή δράση του, «η Τουρκία, η Ευρώπη, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι θα πρέπει τώρα να καταλάβουν την κατάσταση».
Οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Αμερικής ασχολούνται με τεράστιες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, με τη φιλόδοξη αποφασιστικότητά τους να αποδείξουν στο εκλογικό σώμα ότι εξασφαλίζουν ασφάλεια για την πατρίδα - αυτή τη μαγική λέξη που πείθει όλους τους Αμερικανούς.
Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ διοικούνται από ένα εξαιρετικά περίεργο πρόσωπο, του οποίου η ακανόνιστη συμπεριφορά είναι επικίνδυνη για τη χώρα του και τον κόσμο.
Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει στον άνθρωπο που στις 9 Οκτωβρίου έγραψε στο Twitter ότι «σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείψαμε τους Κούρδους, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές» και στη συνέχεια δήλωσε ότι «δεν μας βοήθησαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν μας βοήθησαν με τη Νορμανδία, για παράδειγμα. "
Τα σχόλιά του για την Ευρώπη ως «ομάδα» και για τα μεμονωμένα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης ασυνεπή και συχνά ακόμη και παράλογα.
Πριν από ένα χρόνο, ο Trump είπε στα «εξήντα λεπτά» του NBC ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να επωφεληθεί από εμάς μέσω παράνομων εμπορικών πολιτικών και τα έχει καταφέρει».
Είναι  απίστευτο ότι ο ηγέτης της πλουσιότερης και με τη μεγαλύτερη επιρροή χώρας μπορεί να δηλώνει κάτι τέτοιο δημοσίως, καθώς αποδεικνύει ότι έχει, τουλάχιστον, απόλυτη άγνοια της ιστορίας.
Τον Ιούλιο, η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ σημείωσε ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι οι δεσμοί έχουν διευρυνθεί καθώς η ένταξη στην ΕΕ έχει αυξηθεί και έχουν εμβαθυνθεί με την ανάπτυξη παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, διασυνοριακές επενδύσεις.
Ωστόσο, ο Trump σκοπεύει να προσβάλει την Ευρώπη και όταν στις 14 Ιουλίου (Εθνική Ημέρα της Γαλλίας) του ζητήθηκε από την NBC News να δηλώσει ποιος πιστεύει ότι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της Αμερικής δήλωσε "Νομίζω ότι έχουμε πολλούς εχθρούς.
Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εχθρός, εξαιτίας αυτού που κάνουν σε εμάς μέσω του εμπορίου.
Μπορεί να μην πάει το μυαλό σας στην ΕΕ, αλλά είναι και αυτή εχθρός».
Επομένως δεν άφησε καμία αμφιβολία για τη στάση του απέναντι στην ΕΕ.
Τον Ιούλιο η γαλλική κυβέρνηση νομοθετούσε ότι οι εταιρείες ψηφιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ πρέπει να πληρώνουν ένα μέτριο φόρο - μόλις τρία τοις εκατό - για τα τεράστια κέρδη που έχουν στη Γαλλία.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτή είναι μια λογική ενέργεια από μια κυρίαρχη κυβέρνηση, αλλά ο Trump ανήρτησε στο Twitter ότι "η Γαλλία μόλις έβαλε ψηφιακό φόρο στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.
Αν κάποιος τους φορολογεί, θα πρέπει να είναι η χώρα καταγωγής τους, οι ΗΠΑ.
Θα ανακοινώσουμε σύντομα μια ουσιαστική αμοιβαία δράση στον ανόητο Macron.
Πάντα πίστευα ότι το αμερικανικό κρασί είναι καλύτερο από το γαλλικό κρασί! "
Μέχρι την άφιξη του Trump στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, ήταν πρακτική των παγκόσμιων ηγετών να απέχουν από προσωπικές προσβολές αλλά, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να τηρούν τους κανόνες της ευγένειας, ο Trump δεν χάνει την ευκαιρία να καταχραστεί και να υποτιμήσει εκείνους που θεωρεί αντιπάλους.
Στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιούλιο, δεν δίστασε να επιτεθεί στην Angela Merkel λέγοντας ότι η Γερμανία είναι απόλυτα ελεγχόμενη από τη Ρωσία, λόγω της συμφωνίας (που είναι επωφελής και για τις δύο χώρες) για τον αγωγό Nord Stream.
«Ποιο είναι το καλό για το ΝΑΤΟ εάν η Γερμανία πληρώνει στη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια για φυσικό αέριο και ενέργεια;
Οι ΗΠΑ πληρώνουν για την προστασία της Ευρώπης και στη συνέχεια χάνουν δισεκατομμύρια από το εμπόριο.
Τον Ιούνιο, σε μια πρωτοφανή παρέμβαση στην εγχώρια πολιτική ενός συμμάχου ανήρτησε ότι " Ο λαός της Γερμανίας στρέφεται εναντίον της ηγεσίας τους καθώς η μετανάστευση αποτελεί τεράστια απειλή.
Τα εγκλήματα στη Γερμανία έχουν αυξηθεί
Μεγάλο λάθος έγινε σε όλη την Ευρώπη επιτρέποντας σε εκατομμύρια ανθρώπους να εισέλθουν σε αυτή και να αλλάξουν τόσο έντονα και βίαια τον πολιτισμό της! "
Φυσικά ούτε στην περίπτωση της Τουρκίας και της εισβολής στη Συρία ο Trump θεώρησε σωστό να συμβουλευτεί τους εταίρους του στην ΕΕ.
Η Ευρώπη πρέπει να σχεδιάσει το οικονομικό μέλλον της και οι προβληματισμοί της πρέπει να περιλαμβάνουν την πιθανότητα μιας νέας προεδρίας του Τrum και, κατά συνέπεια, μιας περαιτέρω οικονομικής αντιπαράθεσης και άλλης ακανόνιστης συμπεριφοράς.
Η λύση δεν είναι να αποσυνδεθούν επισήμως οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον, αλλά να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν οι οικονομικοί δεσμοί με τη Ρωσία, τον προφανή και γεωγραφικά βολικό εταίρο της για το μέλλον.
Η ΕΕ δεν μπορεί, πλέον, να εμπιστευτεί τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι υπάρχει η Ρωσία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης