Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Αφού όλα πάνε καλά στις ΗΠΑ γιατί η Fed τυπώνει 175 δισ. μηνιαίως;

Phoenix Capital: Αφού όλα πάνε καλά στις ΗΠΑ γιατί η Fed τυπώνει 175 δισ. μηνιαίως;
Η Fed έχει, ήδη, ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εκτιμά η Phoenix Capital
Ένα ερώτημα που αναζητά κάποια υπεύθυνη απάντηση θέτει η επενδυτική εταιρεία Phoenix Capital σε report της, με αφορμή την απόφαση της Fed να ξεκινήσει εκ νέου ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έστω και εάν δεν το ονομάζει έτσι.
Σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία σε μία από τις πιο παράξενες ομιλίες της πρόσφατης ιστορίας ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, ανακοίνωσε ότι «η Fed θα διευρύνει τον ισολογισμό της» και συνέχισε λέγοντας «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτή η κίνηση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι ίδια με το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων το οποίο εφαρμόσαμε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης».
Βέβαια η Fed θα ξεκινήσει να τυπώνει χρήμα και να αγοράζει ομόλογα, δηλαδή θα εφαρμόσει QE, απλώς αυτό δεν θα είναι του ίδιου μεγέθους με τα αντίστοιχα του 2008 και του 2014.
Ο Powell μίλησε ακόμη για τα αρνητικά επιτόκια, αλλά υποστήριξε ότι δεν αποτελούν προτεραιότητα για την τράπεζα.
Όμως ακολούθησε μία ανακοίνωση που δείχνει ξεκάθαρα ότι η Fed είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει μη συμβατικά μέσα εάν κριθεί απαραίτητο».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 μηνών έχουμε δει τη Fed να:

1. Υποστηρίζει ότι μόνο μια χρηματοπιστωτική κρίση θα τη σταματούσε από το να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια και να συνεχίσει τη μείωση του ισολογισμού της.
Εγκατέλειψε και τις δύο αυτές πολιτικές όταν οι μετοχές είχαν υποχωρήσει 20%.

2. Υποστηρίζει ότι η πολιτική τα εξαρτάται μόνο από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και ότι είναι απόλυτα ανεξάρτητη, αλλά τελικά να μειώνει τα επιτόκια όπως είχε απαιτήσει ο Trump.

3. Υποστηρίζει ότι η μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο 2019 ήταν απλά μία απόφαση «στο μέσο του οικονομικού κύκλου», αλλά τελικά να προχωρά σε μία ακόμη τον Σεπτέμβριο και να ανακοινώνει και νέο QE.

4. Υποστηρίζει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να τυπώσει χρήμα και να αυξήσει τον ισολογισμό της, αν και δεν θα το λέει QE…

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι ο ισολογισμός της Fed ήταν 3,769 τρισ. δολάρια στις 11 Σεπτεμβρίου 2019.
Στις 2 Οκτωβρίου 2019 είχε φθάσει στα 3,945 τρισ. δολάρια, δηλαδή αυξήθηκε κατά 176 δισ. δολάρια σε διάστημα τριών εβδομάδων.
Kατά τη διάρκεια του τελευταίου QE η Fed αύξανε τον ισολογισμό της κατά 80 δις. δολάρια μηνιαίως.
Με απλά λόγια τώρα τον αυξάνει με διπλάσιο ρυθμό και μάλιστα σε διάστημα τριών εβδομάδων
Ως εκ τούτου καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε ότι η Fed γνωρίζει κάτι που και εμείς οι υπόλοιποι ξέρουμε αλλά δεν θέλουμε να παραδεχθούμε: η ύφεση έχει καταφθάσει και οι επενδυτές οφείλουν να είναι έτοιμοι για όλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης