Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την IPO της Saudi Aramco

tags :
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την IPO της Saudi Aramco
Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την IPO της Aramco
Από σχεδόν την ίδια στιγμή που η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την πρόθεση της να προχωρήσει σε Αρχική Δημόσια Προσφορά για την Saudi Aramco, εισάγοντας τις μετοχές σε διαπραγμάτευση  τόσο στο Χρηματιστήριο της χώρας και παράλληλα σε ένα διεθνές χρηματιστήριο, η λίστα των διεθνών χρηματιστηρίων που μπορούν να «φιλοξενήσουν» τον ενεργειακό γίγαντά συνεχώς μειώνεται.  
Αυτό οφείλεται σε μια απλή εξίσωση.
Όσο περισσότερα γνωρίζουν οι επενδυτές για τη Σαουδική Αραβία και την Aramco, τόσο λιγότερο ελκυστική είναι η προοπτική να έχουν συνεργασία με το Βασίλειο.
Ωστόσο, επειδή ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman (Mbs) έχει στοιχηματίσει την προσωπική του φήμη - και το πολιτικό του μέλλον - στην IPO της Aramco που προχωράει με κάποια μορφή, αυτός και οι τραπεζίτες του αναζητούν  τουλάχιστον ένα διεθνές χρηματιστήριο για να εισάγουν την Aramco.
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) ήταν ένας από τους πρώτους δύο καλύτερους υποψηφίους, μαζί με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), καθώς αυτά τα δύο χρηματιστήρια θεωρούνται σωστά ως τα πιοεμπορεύσιμα και πιο διάσημα χρηματιστήρια παγκοσμίως.
Εκτός από τα συνηθισμένα ψέματα της Σαουδικής Αραβίας για τα αποθέματα πετρελαίου, την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, τους φορολογικούς συντελεστές, δραστηριότητες υδρογονανθράκων και ούτω καθεξής, με τις οποίες οι επενδυτές έχουν πλέον εξοικειωθεί, ένα βασικό σημείο πρόωρης εμπλοκής ήταν οι αντιλήψεις περί εμπλοκής της Σαουδικής Αραβίας στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 9/11.
Από τους 19 τρομοκράτες που έριξαν τα αεροπλάνα στις 9/11, τουλάχιστον 15 ήταν Σαουδάραβες.
Ο νόμος του «Δικαίου κατά των Χορηγών της Τρομοκρατίας», επιτρέπει στις οικογένειες των θυμάτων στην επίθεση της 9/11 να μηνύσουν την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.
Επτά τουλάχιστον σημαντικές αγωγές έχουν κατατεθεί που αφορούν την κρατική στήριξη και χρηματοδότηση της Σαουδικής κυβέρνησης για την τρομοκρατική επίθεση στις 9/11 έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί στα ομοσπονδιακά δικαστήρια.
Όπως δήλωσε ένας διευθύνων σύμβουλος ενός μεγάλου hedge fund βασικών προϊόντων στη Νέα Υόρκη, είπε στο OilPrice.com «εάν επενδύσω σε οτιδήποτε περιουσιακό στοιχείο που έχει σχέση με τη Σαουδική Αραβία,  οι επενδυτές μου θα με κρεμάσουν από το πλησιέστερο φως του δρόμου».
Αυτή ήταν η διαδεδομένη άποψη στις ΗΠΑ πριν ακόμα η Σαουδική Αραβία προχωρήσει στον αδιάκριτο βομβαρδισμό της Υεμένης, στη διεθνή εξόντωση του Κατάρ, στην απαγωγή του  τότε πρόεδρο του Λιβάνου Saad Hariri  και στον εξαναγκασμό του να παραιτηθεί (φέρεται να) έχει διατάξει και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.
Η χειροτέρευση των ζητημάτων ήταν η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να απειλήσει τη βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, εάν η Ουάσινγκτον έθετε σε ισχύ το «Νόμος περί παραγωγής και εξαγωγής καρτέλ» (NOPEC).
Το νομοσχέδιο αυτό βασιζόταν στην υπόθεση - η οποία εξακολουθεί να κρέμεται σαν τη Δαμόκλειο Σπάθη πάνω από το κεφάλι της Σαουδικής Αραβίας - ότι ο ΟΠΕΚ είναι καρτέλ και ως εκ τούτου η Aramco ως το κύριο όχημα του ηγετικού μέλους του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας - παραβιάζει τους αυστηρούς αντιμονοπωλιακούς νόμους των ΗΠΑ (και του Ηνωμένου Βασιλείου).
Δεδομένου ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου, περίπου το 60% του συνολικού πετρελαίου που διατίθεται διεθνώς και το 80% των παγκοσμίως αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου - και ελέγχει τις γεωγραφικές πολιτικές πωλήσεων και τις τιμές - ένα απολύτως λογικό συμπέρασμα.
«Ο ΟΠΕΚ και η Σαουδική Αραβία προσπάθησαν να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα [καταστρέφοντας τη βιομηχανία πετρελαίου από σχιστόλιθο των  ΗΠΑ] το 2014 και το 2015 ακριβώς με τον ίδιο τρόπο πιέζοντας τις τιμές του πετρελαόου σε χαμηλότερα επίπεδα»  δήλωσε στο OilPrice.com ο Norbert Ruecker, επικεφαλής για την τράπεζα Julius Baer στη Ζυρίχη.
Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ έχασαν συλλογικά έσοδα 450 δισ. δολαρίων ΗΠΑ από το χαμηλότερο περιβάλλον τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.
Η ίδια η Σαουδική Αραβία μετακινήθηκε από πλεόνασμα του προϋπολογισμού σε υψηλό έλλειμμα που το ρεκόρ έφθασε τα 98 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, αναγκάζοντας να δαπανήσει για την περίοδο γύρω στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, τα οποία ακόμη και οι ανώτεροι Σαουδάραβες δήλωσαν ότι χάνονται για πάντα.
Το πρόβλημα  από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου - το οποίο μεταφέρθηκε στην τραπεζική ομάδα της Aramco IPO - επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας καταχωρήσεων για μεγάλες διεθνείς εταιρείες, προκειμένου να φιλοξενήσει την Aramco και την έλλειψη διαφάνειας στις πληροφορίες.
Πιο συγκεκριμένα, ιστορικά, οι εταιρείες που επιθυμούν να εισαγάγουν στο LSE θα μπορούσαν να επιλέξουν είτε μια «premium» (πρώην «πρωτογενή») είτε μια «πρότυπη» (πρώην «δευτερεύουσα») κατάταξη.
Σύμφωνα με τους κανόνες, μια λίστα με προϋποθέσεις ένταξης στον δείκτη FTSE 100 θα σήμαινε ότι η Aramco θα πρέπει να επιτρέψει στους πιθανούς επενδυτές πλήρη πρόσβαση στα βιβλία της εταιρείας, αφήνοντας τους μειοψηφούντες επενδυτές να ψηφίσουν σε ένα ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο και να τους επιτρέψουν να εγκρίνει συναλλαγές μεταξύ της εταιρείας και του ελεγχόμενου μετόχου της, της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, καμία από τις οποίες δεν είναι πιθανό να συμβεί.
Ωστόσο, μια τυποποιημένη λίστα θα σήμαινε ότι η Aramco δεν θα συμπεριλαμβανόταν στον FTSE100, αλλά θα υποχωρούσε στη δευτεροβάθμια εταιρία, παράλληλα με τις μεσαίου μεγέθους εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου και τις αλλοδαπές εταιρείες που ελέγχονταν από ξένες εταιρίες.
Η συμβιβαστική λύση που ακολούθησε το ταξίδι του Rolet-May ήταν η δημιουργία αυτής της νέας κατηγορίας καταχωρίσεων για μεγάλες διεθνείς εταιρείες που ενδέχεται να μην ανταποκριθούν στα πρότυπα καταλόγου, αλλά είναι θεωρητικά πιο διάσημο και πιο ελκυστικό για τους επενδυτές από την κατηγορία «πρότυπο».
Σαφώς, όπως είπε ο Jeremy Stretch, αναλυτής ανώτερων αγορών για το CIBC, στο Λονδίνο, η αλλαγή της ονομασίας ενός τύπου εισαγωγής δεν αλλάζει το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα που αναμένονται από τις εισηγμένες στο FTSE εταιρείες όσον αφορά αυστηρή αναφορά, λειτουργική αδιαφάνεια και υπευθυνότητα έναντι των μετόχων, ακόμη και των μικρομετόχων.
Πράγματι, πολλά μεγάλα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία σχολίασαν στην OilPrice.com ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «πολύ μεγάλα ζητήματα διακυβέρνησης» γύρω από πόσα ανεξάρτητα επαληθευμένα στοιχεία θα αφορούν τα αποθέματα πετρελαίου της εταιρείας, τη διάρθρωση του διοικητικού της συμβουλίου και το μικρό ποσοστό της εταιρίας (3%) που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση.
Σε εκείνο το σημείο, ο MbS σχεδίασε να προσχωρήσει σε μια ιδιωτική τοποθέτηση ολόκληρου του ποσού - όπως τότε, το 5% που πρέπει να επιβληθεί - με την Κίνα. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά συμφέρουσα γι 'αυτόν για δύο βασικούς λόγους.
Πρώτον, δεν θα απαιτούσε απολύτως καμία διάδοση πληροφοριών σχετικά με τις συναλλαγές της Aramco - ή της Σαουδικής Αραβίας, εκτός από τους Κινέζους που, όπως έθεσε ένας ανώτερος έμπορος πετρελαίου στην OilPrice «δεν ενδιαφέρονται, το μόνο που θέλουν είναι να πάρουν τον έλεγχο από ένα αγαπημένο παιχνίδι στο κουτί παιχνιδιών της Μέσης Ανατολής των ΗΠΑ».
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η MbS ήταν πολύ έντονη στην ιδέα είναι ότι η τιμή για το 5% ιδιωτική τοποθέτηση δεν θα είχε ποτέ δημοσιοποιηθεί σε κανέναν, ακόμα και σε πολλούς ανώτερους Σαουδάραβες, ώστε να μην μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν είχε φτάσει τα 100 δισ. το 5% που σήμαινε μια συνολική αποτίμηση της Aramco ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (την οποία είχε ήδη δεσμευθεί).
Αυτή η επιλογή παραμένει επίσης στο τραπέζι, αλλά - κυρίως επειδή οι τραπεζίτες που εργάζονται στην IPO θα χάσουν πάρα πολλά χρήματα αν η IPO δεν προχωρήσει, ο MbS δεν ενθαρρύνεται να ακολουθήσει αυτή τη γραμμή.
Όλα αυτά περιορίζουν τις διαθέσιμες επιλογές για το MbS. Το Χρηματιστήριο του Τορόντο του Καναδά (TSE) έκανε ένα βήμα λίγο πίσω.
Ο MbS, όμως, αποθαρρύνθηκε από αυτό λόγω του μικρού μεγέθους του σε σχέση με τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια και του γεγονότος ότι σε αυτό κυριαρχούν ήδη οι πετρελαϊκές εταιρείες.
Το τελευταίο αυτό σημείο σήμαινε ότι η επίδραση της μείωσης της τιμής του πετρελαίου στην αποτίμηση της TSE για την Aramco θα ήταν πολύ πιο έντονη απ 'ό, τι αν ήταν μια αντανάκλαση της αξίας των άλλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, τουλάχιστον όσο το βλέπουν οι Σαουδάραβες.
Εν τω μεταξύ, το Χονγκ Κονγκ υπήρξε πρωτοπόρος, δεδομένης της στενής σχέσης του με τα κινεζικά χρήματα και τους κινέζους αγοραστές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά το ανερχόμενο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κινεζικής κυριαρχίας από το Χονγκ Κονγκ περιόρισε τις επιλογές της Σαουδικής Αραβίας.
Το χρηματιστήριο του Τόκιο τις τελευταίες εβδομάδες θεωρείται  ως την εναλλακτική λύση για την Ασία έναντι του αυτού Χονγκ Κονγκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης